koronavírus betegség egészség Tünde

Bár Magyarországon nincs jelen a világjárványt okozó koronavírus, kutatásunkból kiderül, a választ adó édesanyák jelentős része tart attól, hogy elkapja gyermeke a betegséget. Facebookon feltett kérdésünkre az édesanyák több mint húsz százaléka válaszolta azt: retteg, hogy gyermekét megfertőzi a koronavírus. Kell-e ettől félnünk? Mit kell tudni a koronavírusról és mit tehetünk annak érdekében, hogy megőrizzük egészségünket? Dr. Kovács Tibor gyermekorvossal, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatójával foglaltuk össze röviden a tudnivalókat.

Mi az a koronavírus?
 

Először is fontos kiindulnunk abból a tényből, hogy beszélgetésünkkor (02.04. 14:00h) nincs Magyarországon koronavírussal fertőzött beteg! Lényeges hozzátenni azt is, hogy a nemzetközi WHO, valamint az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) ajánlásai érvényesek Magyarországon is, ami jelen esetben azt jelenti, hogy egységes, követhető eljárásrend alapján kísérjük figyelemmel a betegség alakulását, mondja dr. Kovács Tibor.

A koronavírusok, melyek az embert és több állatfajt (pl. denevér, macska, teve) betegíthetnek meg, lipid burokkal rendelkező, egyszálú RNS vírusok. Elektronmikroszkópos képükön jellegzetes, koronára emlékeztető szerkezet figyelhető meg. A koronavírusok - mint arról már hallhattunk – képesek állatról emberre is terjedni. Napjainkban hét koronavírusról tudjuk, hogy embert is megbetegíthetnek. A tünetek az enyhétől a súlyosabb légúti megbetegedésekig változó súlyosságúak lehetnek. A 2019 végén, a kínai Wuhanban kialakult járvány hátterében egy újonnan kialakult vírust azonosítottak, amely a bétakoronavírusok családjába tartozik, és 2019-nCoV néven említik.

koronavírus betegség egészség Tünde

Hogyan fertőz?
 

A koronavírusok jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal direkt vagy indirekt kontaktussal terjednek. 

Lappangási idő
 

A betegség lappangási ideje a jelenlegi adatok szerint átlagosan 7 nap (2-14 nap).

Tünetek
 

A jelenlegi adatok szerint a betegség tünetei az influenzáéhoz hasonlítanak: köhögés, láz, fejfájás, gyengeség – egyes esetekben - légzési nehézség, tüdőgyulladásra jellemző radiológiai eltérések mutatkozhatnak. A betegség lefolyása lehet enyhe, de súlyos tüdőgyulladás, intenzív kórházi ellátást igénylő állapot is kialakulhat.

Veszélyben vagyunk-e?
 

Akik a közelmúltban nem jártak a fertőzött területeken, és családtagjaik sem, valamint nem kerültek közvetlen kapcsolatban a fertőzött területeken járt személyekkel, azoknak nem kell a betegség kialakulásától tartaniuk. Amennyiben betartjuk a javasolt higiénés tanácsokat és az előírt járványügyi megelőző lépéseket, nagy valószínűség szerint nem kell félnünk attól, hogy elkapjuk a koronavírust.

Higiénés tanácsok
 

  • zsebkendőbe köhögjünk, tüsszentsünk, a zsebkendőt pedig műanyag zacskóban dobjuk a szemétbe
  • alaposan mossunk kezet (és arcot) meleg vízben, szappannal, közösségben és otthon is különböző tárgyak érintését követően (pl. telefon, kapcsoló, csap, távirányító, járműveken kapaszkodó, kilincs, stb.), beteg látogatása után, de ezektől függetlenül naponta többször is (!)
  • hasznos, ha időnként alkoholos kézfertőtlenítőt is alkalmazunk
  • ne fogyasszunk nyers vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszereket
  • fertőtlenítsük rendszeresen az otthoni/irodai/iskolai tárgyakat

Jelenleg a gyakori kézmosás és a higiénés szabályok betartása jelenleg az egyetlen védekezési mód a koronavírussal szemben, gyógyszer vagy oltóanyag egyelőre nem érhető el.

Beteg a gyerek! Baj van?
 

Amennyiben a fenti tüneteket észleljük gyermekünkön (vagy magunkon), keressük fel háziorvosunkat, de nyugodjunk meg, valószínűleg banális vírusfertőzést vagy influenzát állapíthat meg a kezelőorvos, aki tájékoztat bennünket a szükséges teendőkről. Betegség esetén semmiképp ne vigyük gyermekünket közösségbe! Nemcsak azért, mert a gyermek fertőzheti meg társait, hanem azért sem, mert az ő szervezetének is épp elég, ha egy kórokozóval kell megküzdenie - hívja fel a figyelmet a gyermekorvos.

Tünde

Egészségügyi témájú cikkeinket a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermekorvosai, szakorvosai ellenőrzik megjelenés előtt, hogy szakmailag kifogástalan, megbízható egészségügyi tartalmak jelenjenek meg a Bezzeganyán. Olvass még a témában!

7 ijesztő tünet csecsemőknél, újszülötteknél - ne ess pánikba!

Állandóan beteg a gyerek. Lehet, hogy allergiás?

Előzd meg a D-vitaminhiányt!

Miért rekedt a gyerekem?

Súlyos problémákat okoz az időben fel nem ismert csípőficam