egészség gyereknevelés D-vitamin

Tél végére a magyarok 95 százalékánál alakul ki súlyos D-vitamin hiány. Ennek megelőzésére ajánlott a rendszeres D-vitamin szedés. Miért fontos a D-vitamin, és mennyi a napi ajánlott mennyiség? Dr. Kovács Tibor gyermekorvost kérdeztük a témában.

Mit kell tudni a D-vitaminról?

A D-vitamin szabályozza a kalcium-háztartást, a kalcium csontokba való beépülését, tehát nélkülözhetetlen a csontnövekedéshez, újraképződéshez. A D-vitaminnak immunerősítő hatása is van. „A zsírban oldódó vitaminnak két formája van: a D3 vitamin, amely a szervezetben szintetizálódik,  illetve állati eredetű táplálékkal jutunk hozzá, a másik a növényi eredetű táplálékkal bevitt D2-vitamin, amely a szervezetünkben alakul D3-vitaminná. 

Mely ételek tartalmaznak D-vitamint?

D-vitamin több ételben található, például: lazac, makréla, tonhal, tejtermékek, tojás, narancslé.

Mennyi a napi ajánlott mennyiség?

Bár a napfény is fontos forrás a napi D-vitamin szükséglet megszerzésében, mégsem elegendő az ebből a forrásból és az ételekből nyert D-vitamin, különösen a téli hónapokban. Ekkor pótlásra van szükség. A napi ajánlott D-vitamin mennyiség csecsemők esetében 400-1000 NE (nemzetközi egység), egyéves kor fölötti gyermekeknél 600-1000 NE, felnőtteknél 1500-2000 NE, túlsúlyos felnőttek esetében pedig 3000-4000 NE.

Mit okoz a D-vitamin hiány?

Az alacsony D-vitaminszint többek között növeli a daganatos betegségek kockázatát, a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását, szerepe van a túlsúly, a csontritkulás kialakulásában, és hatással van a koncentráció-képességre is. Csecsemőknél különösen fontos a megfelelő D-vitamin pótlás, hiszen a fejlődés során a D-vitamin hiánya angolkórhoz vezethet. Gyermekeknél az egyes típusú cukorbetegség kialakulásának lehetőségét is fokozza a D-vitamin hiánya. Az alacsony D-vitamin szint az elmaradt gyermekáldás oka is lehet, ezért a babát tervezők fokozottan figyeljenek a megfelelő D-vitamin bevitelre – tanácsolja dr. Kovács Tibor.

Mik a jelei a D-vitamin hiányának gyermekkorban?

Amennyiben az alábbi tünetek jelentkeznek a gyermeknél, érdemes ellenőriztetni a D-vitamin szintjét (vérvétel szükséges hozzá).

  • sápadt bőr
  • puha koponyacsontok
  • görbe alsó végtagok
  • mellkasi csontok deformálódása
  • izomtónus csökkenése
  • csonttörési hajlam fokozódása
  • gyakori légúti fertőzések
  • fogzás és mozgásfejlődés késése

Mennyi a szervezet ideális D-vitamin szintje? Mikortól beszélhetünk hiányról?

Normál: 75 nmol/l felett, hiány: 50 nmol/l, súlyos hiány 25 nmol/l alatti érték esetén.

Köszönjük a válaszokat.

Tünde

Egészségügyi témájú cikkeinket a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermekorvosai, szakorvosai ellenőrzik megjelenés előtt, hogy szakmailag kifogástalan, megbízható egészségügyi tartalmak jelenjenek meg a Bezzeganyán. Olvass még a témában!

Nem kap levegőt a gyermekem

Azonnal hívd a mentőt, ha ezeket a tüneteket látod a gyermekeden!

Az ételintolerancia nem ételallergia!

A szabadban is támad a penészgomba