egészség agyhártyagyulladás oltás Tünde

A gennyes agyhártyagyulladás gyors lefolyása miatt visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodásokat okozhat, és mivel a tünetek órák alatt romolhatnak, a betegség tüneteit mutató gyermeket azonnal kórházba kell juttatni. Az agyhártyagyulladásról dr. Kovács Tibor gyermekorvossal beszélgettünk.

Mi okozza az agyhártyagyulladást? Hogyan terjed?

dr. Kovács Tibor: Az agyhártyagyulladásnak többféle típusa létezik: gennyes, tuberkulózisos eredetű és savós. A gennyes agyhártyagyulladásokért leggyakrabban a meningococcus baktériumtörzsek tagjai a felelősek. A meningococcus baktériumok általában a torokváladékban találhatóak, és az emberek is hordozhatják, terjeszthetik, úgy, hogy a betegség tünetei nem jelennek meg náluk. A betegség fertőző – cseppfertőzés útján terjed. Lappangási ideje 2-10 nap.

Kiket támad az agyhártyagyulladás?

dr. Kovács Tibor: A baktérium okozta gennyes agyhártyagyulladás egészséges gyermekeket és fiatal felnőtteket is megbetegíthet, fertőző betegség, ezért különös figyelmet igényel. Főképp csecsemőknél, kisgyermekeknél és fiatal felnőtteknél fordul elő. A gyenge, fejletlen immunrendszerű gyermekek különösen veszélyeztetettek.

Miért veszélyes a betegség?

dr. Kovács Tibor: Az agyhártyagyulladás tünetei rövid idő alatt súlyosbodhatnak. A kezdeti tünetek nem specifikusak, sok egyéb, kevésbé súlyos fertőzés induló tüneteivel megegyezőek. Az előrehaladott betegség sokszervi elégtelenséget, eszméletvesztést okoz, de akár halálos kimenetel is előfordulhat. Fertőzés esetén tehát a korai felismerés életmentő lehet, a heves lefolyású betegség esetén intenzív ellátás, célzott antibiotikum-kezelés szükséges. A fertőzött beteg környezetében élők szintén antibiotikumot kapnak annak érdekében, hogy ne alakuljon ki náluk a betegség. Amennyiben tehát az agyhártyagyulladás tüneteit tapasztaljuk gyermekünknél, azonnal hívjunk a gyermekhez mentőt!

Mik az agyhártyagyulladás tünetei?

dr. Kovács Tibor: A gennyes agyhártyagyulladás tünetei a 39 fok fölötti láz, az intenzív, csillapíthatatlan hányás, a heves fejfájás, a merev tarkóizomzat. Jellemzőek még az apró, pontszerű bevérzések a bőrön, melyek üvegpohárral megnyomva sem tűnnek el, de különböző idegrendszeri tünetek is felléphetnek, például bénulások, idegrendszeri görcsök, tudatzavar. Mindezeken kívül láthatóan a gyermek általános állapota is nagyon rossz. A végső diagnózis az agyvíz vizsgálatával állítható fel.

Hogyan lehet megelőzni a betegséget? 

dr. Kovács Tibor: A gennyes agyhártyagyulladás régen halálos kimenetelű, gyógyíthatatlan betegség volt. Ma már a meningococcus egyes szerocsoportjai ellen elérhető védőoltás. Az A, C, W és Y szerocsoportok elleni oltás már hathetes kortól adható, a B és a C szerocsoport elleni védőoltás pedig két hónapos kortól érhető el. A C szerocsoport elleni védőoltást ötévente ismételni szükséges a védettség hosszú távú fenntartása érdekében.

Köszönöm a válaszokat!

Tünde

Egészséggel, betegséggel kapcsolatos írásainkból...

Dől a gyerek orrából a vér

Megcsípte a gyereket egy darázs. Rohanjunk orvoshoz?

Segítség, támadnak a tetvek!