Tünde fejtetű

Néhány héttel ezelőtt jött az iskolai levelezőlistára a hír: az egyik osztályban megjelent a fejtetű. Az iskolai védőnő megnézte a gyermekeket, és arra kértek minket, fokozottan ellenőrizzük mi is gyermekeink fejét. Akkor minket nem érintett a fertőzés, ám a napokban ismét hasonló üzenetet kaptunk. Egyelőre a gyerek feje tetűmentes, de megkérdeztem dr. Kovács Tibor gyermekorvost, mit kell tudni fejtetű-ügyben.

Fejtetű
 

A fejtetvesség gyakori fertőző betegség gyermekközösségekben. A fejtetű egy körülbelül 3-4 milliméteres, csak mászásra képes vérszívó rovar, mely a fejbőrből szívott vérrel táplálkozik. A csípés során irritáló váladékot juttat a bőrbe, amely erős viszketést okoz – mondta el dr. Kovács Tibor. Előfordul, hogy a nyak bepirosodik, az elvakart területeken bakteriális felülfertőződés történik, mely gennyes váladékozásban mutatkozik meg. Gyanú esetén alaposan vizsgáljuk át a gyermek haját élő fejtetű, illetve serkéi után kutatva.

Korpa vagy fejtetű?
 

A fejtetű és a korpa közötti lényeges különbség, hogy míg a korpa könnyen eltávolítható, addig a serke csak nehezen húzható le a hajszálról, tájékoztatott a gyermekorvos.

A fejtetű életciklusa
 

A fejtetű ovális, ezüstfehér színű, körülbelül egy milliméteres serkéit a hajszálak tövére ragasztja, a kikelt rovarok főképp a fül mögötti és tarkótáji területeken figyelhetők meg. A serkéből az új rovar körülbelül egy hét alatt kel ki, és körülbelül 18 nap alatt fejlődik ki teljesen. A fejtetű naponta három-négy petét rak le, élete során akár kétszáz utódot képes létrehozni.

A fejtetű terjedése
 

A fejtetű közvetlen érintkezéssel – például amikor a gyermekek játék közben összeérintik a fejüket –, vagy ritkábban tárgyakkal – közös fésűvel, törülközővel, játékokkal – terjed, gyakran járványszerűen.

„Sokan azt gondolják, a fejtetű koszos, ápolatlan hajban jelenik meg, de ez nem így van. A rovar a tiszta fejet is szereti”

– hívja fel a figyelmet a tévhitre dr. Kovács Tibor.

A fejtetvesség kezelése
 

A fejtetvességet speciális oldattal kezeljük, amellyel a bőrt bedörzsöljük és legalább 12 órán keresztül rajta hagyjuk. Hajmosást követően még egyszer megismételjük a bedörzsölést és a tartós rajtahagyást. Öt-ha nap elteltével egy harmadik kezelést is végzünk, amely az időközben kikelt élősködőket pusztítja el. A serkéket a hajszálról való lehúzással is eltüntethetjük, erre kapható sűrű fogazatú serkefésű is.

Fontos, hogy a fertőzött személy környezetében lévőket is átvizsgáljuk, hogy ők is megkaphassák a kezelést. Megelőzésképpen javasolt a fertőzöttek közvetlen családtagjait is kezelni a fertőzés terjedésének megakadályozásaképpen. A törülközőket mosás után vasaljuk ki, a sapkákat magas hőfokon mossuk. A fésűket, hajkeféket forró vízzel mossuk át, kezeljük tetűirtó szerrel – tanácsolja dr. Kovács Tibor gyermekorvos.

Mikor mehet közösségbe a gyermek, akinél fejtetűt találtak?
 

Elvileg a kezelést követően mehet a gyermek, de szerencsés a serkéket napokon keresztül keresni, eltávolítani, mert ha esetleg a kémiai anyag nem pusztította el, akkor jobb, ha nincs ideális környezetben a kikelt rovar. Fontos a fertőzött közösség fokozott ellenőrzése, és minden érintett család bevonása a kezelésbe!

Remélem, ezúttal is megússzuk a fejtetűt, a fertőzötteknek pedig kitartást kívánok!

Tünde

Fejtetűről mások is írtak a Bezzeganyán:

Fejtetűveszély! Esténként kurkászd át a gyereket!

Vigyázat, támadnak a fejtetvek!

Amikor az ember kissé bogaras lesz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>