Tünde orrvérzés

Mostanában előfordult néhányszor, hogy a kilencéves lányom orrából minden előzmény nélkül elkezdett dőlni a vér. Szerencsére ő nem ijed meg tőle, számomra rémisztőbb a látvány. A legutóbbi orrvérzést követően megkérdeztem Dr. Kovács Tibor csecsemő- és gyermekgyógyászt az orrvérzés okairól és az ezzel kapcsolatos teendőkről.

Mi az oka az orrvérzésnek?

Dr. Kovács Tibor: Az orrnyálkahártyát sűrű hajszálér-hálózat szövi át. A gyermekkori orrvérzés leggyakoribb oka ennek a sérülése. Ha a hajszálerekben megnövekszik a vérnyomás, akkor megrepedhet az érfal, amely orrvérzést okoz.

Mi okozza a magasabb vérnyomást?

Dr. Kovács Tibor: Vérnyomás-emelkedést legtöbbször nem a magasvérnyomás-betegség okoz, hanem általában banális dolgok miatt emelkedik meg átmenetileg a vérnyomás a hajszálerekben. Például egy nátha során kitágulnak az orrnyálkahártyán lévő hajszálerek, ami a bennük áramló vér mennyiségét és az érfalra gyakorolt nyomását is megnöveli. Ha ilyenkor további nyomásfokozódás lép fel (például tüsszentés, orrfújás, hosszabb levegővételi szünet alvás közben), akkor az érfal ennek már nem tud ellenállni és megrepedhet, orrvérzést okozva. Kamasz gyermekek visszatérő orrvérzése esetén természetesen gondolni kell a magasvérnyomás-betegség lehetőségére is, amelyet vérnyomásmérésekkel lehet megállapítani.

Milyen okai vannak még az orrvérzésnek?

Dr. Kovács Tibor: Ha a szoba levegője nagyon száraz, az orrnyálkahártya kiszáradhat. Mellette pörkök képződhetnek, amelyek megsérthetik a nyálkahártyát, így eredményezve orrvérzést.

Egészen kicsi gyermekeknél gondolni kell az orr piszkálása miatti és az orrba feldugott idegentest okozta orrvérzésekre is.

Azokban az esetekben, amikor a véralvadás mechanizmusa valamilyen okból zavart szenved, akkor az orrvérzés is gyakrabban jelentkezhet. Ilyen okok például a veleszületett vagy szerzett alvadási zavar, vérképzőszervi betegség, véralvadásgátló gyógyszerek használata. Ilyen kórállapotokban nemcsak az orrnyálkahártya vérzése tapasztalható, hanem egyéb nyálkahártyákon, illetve a bőrben is jelentkeznek vérzések.

Mi a teendő orrvérzés esetén?

Dr. Kovács Tibor: A legfontosabb, hogy nyugodtak maradjunk, hiszen egy kisgyermeket megijeszthet az orrvérzés, főleg akkor, ha a környezetén is látja a rémületet. A kisebb gyermeket ültessük az ölünkbe egyenes fejtartás mellett, és az orrszárnyakat két ujjal szorítsuk össze. Nagyobb gyermek magának is össze tudja szorítani az orrszárnyait. Nyolc-tíz percig tartsuk szorítva a területet. Ennyi idő alatt normális esetben a vérzés megszűnik. Az orrvérzést követő napokban fontos, hogy az orrtisztítás kíméletes legyen, hogy a sérült érfal regenerálódni tudjon.

Mit tegyünk, ha az orrvérzés gyakran jelentkezik? Mi tekinthető normális gyakoriságnak és mikor kell orvoshoz fordulni?

Dr. Kovács Tibor: Amennyiben 1-2 hétnél gyakrabban jelentkezik az orrvérzés, akkor érdemes már orvoshoz fordulni, hogy a pontos okát kiderítsük, és aszerint tudjunk tanácsot, esetleg kezelést javasolni.

Köszönöm a válaszokat!

Tünde

Tünde orrvérzés A hajhullástól a súlyos orrvérzésig – melyik tünet mit jelent?

Ha egy gyereknek hullik a haja, csomókban, foltokban, vagy akár szálanként, de folyamatosan, akkor az a szülőnek mindenképpen aggasztó. Vajon lehet-e ez igazi aggasztó jele a vérszegénységnek?

Tovább>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?