Tünde allergia rovarcsípés allergia darázscsípés

Facebookos kismamacsoportokban rendszeresen téma a rovarcsípés. Aggódó édesanyák gyakran posztolnak fotót gyermekük bőréről, és teszik fel a kérdéseket: ez vajon milyen állat csípése? Kell-e orvoshoz fordulni? Mi van, ha allergiás a gyerek a csípésre?

„Szerencsére ritkán fordul elő, hogy egy gyermeknél súlyos allergiás reakciók jelentkezzenek rovarcsípés után. Hazánkban két olyan rovar van, amelynek „csípése” súlyos allergiás tüneteket – akár életveszélyes anafilaxiás sokkot okozhat: a méh és a darázs”

– mondja dr. Kovács Tibor gyermekorvos, aki hozzáteszi:

„Más rovarok, pókok csípése nem okoz életveszélyes reakciót.”

Amennyiben a gyermeknél méh- vagy darázscsípést követően testszerte csalánkiütés, tenyérnyi viszkető foltok, nehézlégzés, hányinger, ájulás, vérnyomásesés jelentkezik, azonnali orvosi ellátás szükséges – figyelmeztet a gyermekorvos. Ilyen esetekben alapos allergiavizsgálat is indokolt, mely során részletes, akár komponens alapú allergiavizsgálattal igazolható vagy zárható ki az allergia.

Anafilaxiás tünetek jelentkezésekor az antihisztaminok és a kalcium hatástalanok, a kezelési mód ilyen esetben az adrenalin injekció, amelyet az orvos ad be, illetve ismert súlyos méh-, darázs allergia esetén elrendelt ún. autoinjektor segítségével a páciens vagy szülő vészhelyzetben saját maga is alkalmazhatja izomba fecskendezve. Anafilaxiás tünetek jelentkezésekor minden esetben kórházi megfigyelésre van szükség a csípést követő 48 órában – mondja dr. Kovács Tibor.

Gyermekeknél szúnyog- és pókcsípés esetén is jelentkezhet nagyobb duzzanat a csípés helyén, amely gyakran viszket, és előfordulhat, hogy a csípés helye sokáig látható még. Ilyen esetekben nem szükséges orvoshoz fordulni – de ez igaz azokra az esetekre is, amikor méh- vagy darázs csípte meg a gyermeket, de nem jelentkeztek náluk a fent említett anafilaxiás tünetek (tehát csak duzzadt és fáj a csípés helye, de nem volt általános rosszullét, csalánkiütés, stb.).

A csípéseket érdemes antihisztamin tartalmú krémmel bekenni, és az antihisztamint tartalmazó gyógyszerek is segíthetik csökkenteni a kellemetlen tüneteket.

Ha az allergiavizsgálat során bebizonyosodik a méh- vagy darázscsípés allergia, úgynevezett allergénspecifikus immunterápia jelenthet megoldást. Ennek során hosszú időn keresztül szoktatják hozzá az allergénhez a szervezetet, ami azt segíti, hogy egy következő méh- vagy darázscsípés esetén ne alakuljon ki súlyos, életveszélyes allergiás reakció, tájékoztat a szakember.

Tünde

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK:

Tünde allergia rovarcsípés allergia darázscsípés


Ne tömjük kalciummal az allergiás gyermeket!

Ma már az allergia ellen a kalcium idejétmúlt szer.

Tovább>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>