Tünde egészség orrdugulás

Nincs olyan szülő, aki ne találkozott volna a gyermeknevelés során a problémával: bedugult a gyerek orra, nem tud rendesen levegőt venni rajta. Az orrdugulás, a gátolt orrlégzés okozta légzési nehezítettség oka többféle lehet gyermekeknél is, a túl nagy orrmandulától akár az orrpolipig. Melyek ezek az okok, melyek a tünetek és mit lehet tenni ezekben az esetekben? A témában Dr. Bánfi Andrea gyermektüdőgyógyász főorvossal beszélgettünk.

Mikor fordul elő orrdugulás leginkább a gyermekeknél és melyek ennek okai?

Dr. Bánfi Andrea: Az első, orrlégzéssel kapcsolatos gondok jellemzően bölcsődés, vagy óvodás korban jelentkeznek. Ilyenkor kerül közösségbe a gyermek (vagy a nagyobb testvér jár óvodába), ahonnan hazahurcolja a betegségeket. Kisiskolás korban a különböző allergiás betegségek következménye lehet az orrdugulás, nagyobb korban pedig orrsövényferdülés, orrpolip, vagy akár az orrcseppek nem megfelelő használata okozza a nehezített orrlégzést.

Hogyan lehet az orrdugulás kezelni?

Dr. Bánfi Andrea: Az orrdugulást kiváltó mindegyik betegség másképp kezelendő, ezért nagyon fontos a pontos diagnózis felállítása.

Mik a tünetek, ha az ok a túl nagy orrmandula?

Dr. Bánfi Andrea: A túl nagy orrmandula tünetei: horkolás, gyakori felső légúti fertőzés, nyitott szájjal légzés, visszatérő középfülgyulladások, arcüreggyulladások, illetve rosszabb lehet a hallás, késhet a beszédfejlődés, zavart lehet az alvás.

Mi történik, ha túl nagy az orrmandula?

Dr. Bánfi Andrea: Banálisan kezdődő, ismétlődő, vírusos, bakteriális fertőzések hatására az orrmandula megduzzad, majd megnagyobbodik. A levegő szűkebb helyen tud csak áramlani, ezért a gyermek nyitott szájjal alszik. A kiszáradt nyálkahártyán keresztül könnyebben fertőződik meg újra, így alakulnak ki az egymást követő gyulladásos megbetegedések, a probléma pedig állandósul. Gyakran halláscsökkenés, vagy éjszakai légzéskimaradás hívja fel a problémára a figyelmet.

Mi a teendő ilyen esetben?

Dr. Bánfi Andrea: Ha ez a kör már kialakult, a megoldást az orrmandula eltávolítása jelenti.

Mi történik, ha allergia áll a rossz orrlégzés hátterében?

Dr. Bánfi Andrea: Kisiskolás korban lehet számítani, az ún. inhalatív (belélegezhető) allergének okozta allergiás kórképek kialakulása, amelynek tünetei a vizes orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szemviszketés, szemvörösség, könnyezés. Az alábbi allergének okoznak leggyakrabban légúti allergiás tüneteket:

  • pollen allergia: ez általában szezonális tüneteket okoz (pár hónapig jelentkezik)
  • poratka allergia: egész évben, tartósan jelentkező allergiás tünetek jelentkeznek
  • penészgomba allergia: a tünetek és panaszok egész évben fennállhatnak, alternaria allergia esetében inkább szezonálisan, tavasztól őszig.
  • macska-, kutyaszőr allergia: ha együtt él a gyerekkel a háziállat, egész évben okozhat allergiás tüneteket.

Ilyenkor mi a megoldás?

Dr. Bánfi Andrea: A légúti allergiákat gyermekeknél mielőbb ki kell deríteni, és nem szabad kezeletlenül hagyni, mert oka lehet például asztma kialakulásának.

Mit kell tudni az orrsövényferdülésről, mint a légzési nehézség okáról?

Dr. Bánfi Andrea: Az orrsövényferdülés általában serdülőkor után jelentkezik: az orrsövény végleges formája, valamint az orr külalakja 18 éves korra alakul ki, a csontok növekedésének befejeződéséig, az eltérés ekkor okozhat légúti tüneteket.

Mik a tünetek?

Dr. Bánfi Andrea: Tünete a horkolás, valamint az orrdugulás, amely a terápiára nem reagáló krónikus arcüreggyulladás esetében is felmerülhet.

Hogyan lehet kezelni az orrsövényferdülést?

Dr. Bánfi Andrea: Kezelésének egyetlen módja az orrsövény-műtét. Önmagában a ferde orrsövény nem biztos, hogy okot ad a műtétre. A beavatkozás előtt az orvos részéről mindig komoly mérlegelés szükséges.

Ha orrpolip miatt nem kap rendesen levegőt a gyerek, mik a tünetek és hogyan lehet kezelni?

Dr. Bánfi Andrea: Az orrpolip kialakulásának oka nem ismert, tünetei azonban annál inkább jellemzőek: orrdugulás, nehezen fújható orr, rossz szaglás/ízlelés. A legtöbb esetben műtét és igen gondos utókezelés a megoldása a betegségnek. Az utókezelés speciális orrsprayvel történik, amely az orrpolip kiújulásának megelőzésére szolgál.

Említette, hogy a rendszeres orrcsepp-használat is okozhat gondokat. Beszélne erről is egy kicsit?

Dr. Bánfi Andrea: Az orrdugulás tüneteinek kezelésére a patikákban számtalan, recept nélkül kapható orrcsepp létezik. Sajnos sokan folyamatosan, hosszú ideig használják ezeket az orrcseppeket, hogy a tüneteiket gyorsan csökkentsék. Az orrnyálkahártya viszont hozzászokik a kezeléshez, így egy idő után az orrcsepp/spray használata nélkül már egyáltalán nem kap levegőt az ember. Súlyosabb esetben már az orrcsepp sem teszi szabaddá az orrlégzést kialakul a hozzászokás. Ennek megoldása egyrészt gyulladáscsökkentő gyógyszeres kezelés, ami leszoktatja a beteget az orrcseppről, másrészt speciális technikával végzett műtét. De ebben az esetben a megelőzés a legjobb, azaz nem használjuk folyamatosan, hosszú ideig az orrcseppeket, hanem forduljunk szakorvoshoz a megfelelő kivizsgálás és kezelés érdekében.

Köszönjük a válaszokat!

Tünde

Tünde egészség orrdugulásBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?