egészség ételallergia ételintolerancia Tünde

Sokan keverik a két fogalmat, pedig az ételintolerancia és az ételallergia nem ugyanaz! Míg az ételallergiáért az immunrendszer, addig az ételintoleranciáért az emésztőrendszer a felelős. Dr. Csáki Csilla allergológus-immunológus segít helyre tenni a fogalmakat.

Ételintolerancia
 

Az intolerancia latin szó, melynek jelentése túlérzékenység, azaz valaki az adott táplálékot nem tolerálja, és ez különböző testi tünetekben jelentkezik.

Laktózérzékenység

A leggyakoribb ételintolerancia a laktózérzékenység, mely a tejcukor emésztésének a zavara. A tehéntej (elsősorban a nyers) fogyasztása a tejben lévő tejcukor erjedése miatt hasfájást és haspuffadást okoz az erre érzékenyeknél, mondja az allergológus.

Cukrok, édesítőszerek

Gyakori, hogy a gyermekek sok édességet fogyasztanak, illetve sok olyan élelmiszert esznek, amelyekben cukor vagy gyümölcscukor van: például szörpöt, gyümölcsleveket, mézes teát. A sok cukor elkezd erjedni a bélrendszerben, és hasonlóan a laktózhoz a gyümölcscukor, vagyis a fruktóz is ugyanolyan puffadást és hasfájás tud okozni, vagy akár hasmenést is.

Sokan gondolják úgy, hogy a „cukormentes” édességekben nincs cukor. Ám ezekbe a termékekbe gyakran gyümölcscukrot tesznek, ami szintén puffaszthat. De ne feledkezzünk meg a cukorhelyettesítőkről sem (xilit, szorbit,stb.), ezek is erjednek, cukoralkoholok képződnek belőlük, ami szintén gázképző. Azaz a cukormentes, édesítőszeres italoktól, tejtermékektől, édességek is okozhatnak emésztőrendszeri problémákat: puffadást, hasfájást, vagy hasmenést.

Terápia

Az ételintoleranciát gyógyítani nem lehet, megfelelő diétával (a panaszt okozó ételek, alapanyagok elhagyásával) csökkenthetők a panaszok. Laktóz-intolerancia esetén laktáz cseppet vagy rágótablettát lehet használni a tejtermékekhez, mert a bennük található laktáz enzim segít lebontani a laktózt, így nem jelennek meg a kellemetlen tünetek ezek fogyasztása esetén. Ha lehet, minél kevesebbet fogyasszon a gyermek a gyümölcscukrot tartalmazó élelmiszerekből.

Ételallergia
 

Az ételallergia általában már kora kisgyermekkorban egy-két-hároméves korban gyerek jelentkezik. Többnyire nem a hasfájás a fő tünet, hanem inkább a bőrtünetek jellemzőek. Például az étel elfogyasztása után feldagad a gyermek szája, csalánkiütés jelenik meg a bőrén, esetleg rosszul lesz, kihányja az adott ételt, például tojást, mogyorót. Ekcéma, tehát száraz, viszkető, kisebesedő bőrelváltozások is előfordulhatnak ételallergia esetén.

Terápia

Ételallergia esetében (ami súlyos, azonnali tünetet okoz) az adott étel kiiktatása az egyetlen megoldás. Ma már léteznek olyan vizsgálatok is (például tejre, tojásra), melynek segítségével pontosan meg lehet mondani, hogy a tejnek vagy a tojásnak pontosan melyik fehérjéjére allergiás a gyermek. Vannak olyan fehérjék, amelyek hőkezelés hatására elbomlanak, így például süteménybe, tésztába belesütött tejet vagy tojást ehet a gyermek, és csak a rántottától vagy a tükörtojástól van rosszul, ami nyers tojásrészeket tartalmaz.

Nem minden esetben és nem feltétlenül a szigorú megvonás a megfelelő gyógymód akár az ételallergia, akár az ételintolerancia esetén.

Lisztérzékenység

A lisztérzékenység (cöliákia) egy autoimmun betegség, tehát se nem allergia, se nem intolerancia.  Cöliákia esetén viszont nagyon szigorú és élethosszig tartó diétát kell tartani.

Kinőhető?

Van olyan allergia, ami kinőhető: például a tej- vagy a tojás allergia. Ezeket akár 90 százalékban hat- hétéves korra kinövik a gyermekek. A lisztérzékenység viszont egy genetikailag meghatározott betegség, és egy életre szól, mondta el dr. Csáki Csilla.

Tünde

Allergia témában itt írtunk még - szakorvosok segítségével

A szabadban is támad a penészgomba

Megcsípte a gyereket a darázs. Rohanjunk orvoshoz?

Poratka allergia: fagyaszd le a plüssálatokat!


Vigyázz a szobanövényekkel, ha allergiás a penészgombára 

Molekuláris szinten vizsgálják az allergia okát