Ha a gyermek szinte folyamatosan köhög, be van dugulva az orra és gyakran fáj a torka, elképzelhető, hogy a tünetek hátterében nem különféle kórokozók, hanem penészgomba allergia áll. A penészgomba allergiáról dr. Csáki Csilla gyermek allergológussal beszélgettünk.

A penészgombák nem csak a nedves, rosszul szigetelt lakások, fürdőszobák falain telepednek meg. Az őszi nyirkos időjárás miatt a szabadban is: lehullott faleveleken, nedves fűben szaporodnak el, majd a napsütés hatására a gombaspórák a levegőben szállva terjednek el és okoznak allergiás tüneteket az arra érzékenyeknek. A klímaváltozás különösen kedvez a penészgomba szaporodásának, mivel télen sincs igazán hideg, és egybefüggő hótakaró, ami elpusztítaná őket, mondja dr. Csáki Csilla allergológus.

Tünetek
 

A penészgomba az érzékenyeknél nem olyan tüneteket okoz, mint például a parlagfű, azaz főként nem a tüsszögés és az orrfolyás a jellemző, hanem az akár egész évben tartó orrdugulás, köhögés, torokszárazság, állandó torokfájás.

Diagnózis
 

A penészgomba allergia igazolása hasonló, mint a többi allergén esetében: Prick-teszttel, illetve vérvizsgálattal lehet kimutatni, ha valaki érzékeny a penészgombára.

Terápia
 

A penészgomba allergia terápiája hasonlít az egyéb pollenek és a házi poratka allergia kezelésére: megfelelő antihisztamin készítményekkel, illetve „hozzászoktató”, úgynevezett allergénspecifikus immunterápiás kezelés jöhet szóba. Ennek a lényege, hogy magának az allergénnel, jelen esetben a penészgomba a kivonatával hangoljuk át az immunrendszert. A terápia során hosszú időn keresztül (több évig) folyamatosan, egyre növekvő töménységben adagoljuk az allergént, mellyel az immunrendszer hozzászokik az allergénhez, tájékoztat az allergológus.

Ha tehát tartós orrdugulás, köhögés, bizonytalan torokfájás jelentkezik a gyermeknél, érdemes először fül-orr-gégészhez vinni a kicsit, és ha egyéb probléma nincs, de a tünetek nem múlnak, forduljunk allergológus szakorvoshoz, javasolja dr. Csáki Csilla.

Tünde

ALLERGIÁKKAL KAPCSOLATOS CIKKEINK:

Vigyázz a szobanüvényekkel, ha allergiás a penészgombára a gyereked

Megcsípte a gyereket egy darázs: rohanjunk orvoshoz?

Poratka allergia: fagyaszd le a plüssállatokat!

Kiütések borítják a gyerek arcát a hidegtől

Molekuláris szinten vizsgálják az allergia okát

Macskanyál és poratkaürülék fullasztja a gyerekeket

Ne tömjük kalciummal az allergiás gyereket