Tünde allergia penészgomba

Nemrég írtunk arról, hogy mennyire fontos a szoba levegőjének optimális páratartalma, és felhívtuk a figyelmet arra is, hogy a túl magas páratartalom akár gondot is okozhat. A túlzott párásítás következményeként elszaporodhatnak a lakásban a penészgombák, melyek allergiás tüneteket válthatnak ki, és toxikus anyagaik révén irritálhatják a légutak nyálkahártyáját. A témában folytatjuk a beszélgetést Dr. Bánfi Andrea gyermektüdőgyógyásszal.

Falakon, virágföldben szaporodik a penészgomba

Ha a lakásban túl magas a páratartalom, elszaporodhatnak a penészgombák. Főleg nedves, rosszul leszigetelt falakon, sarkokban, fürdőszobában, beázott plafonokon telepednek meg. A másik penészforrás a szobanövények földje. Azt szoktuk tanácsolni, hogy ha valaki a penészgombára allergiás, akkor ne tartson, főként a hálószobában szobanövényeket. A virágföldön megjelenő pici fehér pöttyök ugyanis penészgombák. Ezek spórái bekerülnek a levegőbe és allergiás tüneteket okozhatnak. Egyrészt tehát a falpenészesedés, másrészt a szobanövények jelentik a beltéri penészforrást, mondta el a gyermektüdőgyógyász.

A penészgomba többféle betegséget is okozhat

A penészgomba spórái a légutak, a szem nyálkahártyájára kerülve egyrészt allergiás tüneteket okozhatnak, másrészt a gomba által termelt toxikus anyagok miatt irritatív, gyulladáskeltő hatást is kifejthetnek a nyálkahártyákra: pl. kötőhártyára, orra, a tüdő léghólyagocskáira. Szerencsére a gombatoxinok okozta, akár súlyosabb tünetekkel járó irritatív hatás sokkal ritkább, mint az allergiás megbetegedések.

Tünetek

A penészgomba spóráinak belélegzése klasszikus allergiás tüneteket okoz az arra érzékenyeknél: szemviszketés, vizes orrfolyás, tüsszögés, köhögés, orrdugulás jelentkezik, súlyosabb esetben akár asztmatikus tünetek is megjelenhetnek.

Megoldás

Az elsődleges megoldás a penészesedés okának a feltérképezése: például a rossz hőszigetelés okozta hőhíd, vagy a falra felkúszó talajvíz miatti penészesedés esetén. A legfontosabb ugyanis a kiváltó ok megszüntetése.  Az ok megszüntetését követően - mivel a penészgombák igen ellenálló élőlények - magát a penészes falat is nagyon agresszíven kell kezelni annak érdekében, hogy ne jöjjön elő ismételten a penészesedés.

A beltéri penészgombák esetében kimutatott tény, hogy ha egy köbméter levegőben ötszáznál több gombaspóra található, az már jelentősen fokozza az allergiás betegségek kialakulásának kockázatát. A levegőtisztításnak, átcserélésének, szűrésének itt is szerepe lehet, mert ebben az esetben a levegőben van benne az allergén (gombaspóra). Ahhoz viszont, hogy a légtisztító hatékonyan tudjon működni, először a penészesedést kiváltó okot kell megszüntetni.

Tünde

Tünde allergia penészgombaMacskanyál és poratkaürülék fullasztja a gyerekeket

A gyerekeknél leggyakrabban megjelenő, főként légúti-, és a bőr allergiás tüneteit pollenek, a háziporatka ürüléke, penészgombák, és állati szőrök: macskaszőr, kutyaszőr, toll okozzák.
Tovább>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?