Tünde allergia poratka

A poratka az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket okozhat: szemviszketés, orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, bőrviszketés, ekzéma és asztmatikus tünetek is jelentkezhetnek. Bár a poratka teljesen nem irtható ki a lakásból, a vizes takarítás, a textíliák relatíve magas hőmérsékleten történő mosása, valamint lefagyasztása sokat segít abban, hogy ne szaporodjon el ez az apró állat a lakókörnyezetünkben. A témában Dr. Bánfi Andreát, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermektüdőgyógyászát kérdezzük.

Kedvező környezet a poratka szaporodására

Az emberekről hámsejtek hullnak le a mindennapi életvitelük során, ez a poratka tápláléka. Ha kedvező feltételek adottak: 60 százalék fölötti páratartalom és 23 fokos hőmérséklet (pl. ilyen a fűtött szobai környezet), a poratkák elszaporodhatnak a lakásban.

Hol él a poratka?

A poratkák minden olyan anyagban megtalálhatók, amelyben meg tudnak bújni, pl. kárpit, szőnyeg, illetve olyan anyagok (pl. játék plüssállatok), amelyeket kevésbé tudunk mosással tisztítani. Ezek a felületek, tárgyak érintkezhetnek emberi hámsejtekkel, hiszen ráülünk a kárpitokra, játszanak a gyerekek a szőnyegen stb. Az atka ürüléke az, ami allergiát okoz. Ha sok atka van a kárpitban, szőnyegben, egy arra fogékony szervezet esetében megjelenhet a poratka-allergia.

Tünetek

A poratka-allergia szokásos allergiás tünetekkel jelentkezik. Jellemző rá, hogy a fűtési szezontól indul, és általában a fűtési szezon végéig tart (október közepétől április közepéig) Ebben az időszakban akik allergiásak a poratkára és nagy mennyiségben találkoznak az atka ürülékével, belélegzik azt, allergiás orr-, szemtünetekkel, esetleg asztmatikus panaszokkal reagálnak. Használhatunk légtisztító berendezést a tünetek enyhítésére, de a védekezés legjobb eszköze az atkátlanítás.

Ha szakorvosi vizsgálat során megállapítást nyer, hogy a gyermek poratkára allergiás, nagyon fontos az allergének kerülése. Tehát a porfogó szöveteket, kárpitokat, szőnyegeket – főleg az alvóhelyről! – el kell távolítani, mivel ezek nagy mennyiségben tartalmazhatnak poratkát.

Az atkátlanítás egyik módja a vizes-nedves takarítás, azaz mindent, amit lehet, le kell mosni, illetve ha mosható, akkor minimum hatvan fokon mosógépben kell kimosni. Ilyenek például a plédek, használati tárgyak, ágyneműk. A másik mód, ha lefagyasztják a különböző textíliákat, például a plüssállatokat, vagy olyan szőnyegeket, amelyek beférnek a fagyasztóládába – az atka mínusz húsz fok alatt ugyanis elpusztul. Ha az atka növekedési ciklusának megfelelően, tehát körülbelül háromhavonta megteszik ezeket az óvintézkedéseket, akkor jelentősen csökkenthető az atkaterhelés, illetve ezáltal az allergiás tünetek is csökkennek.

Vannak különböző vegyszerek is, amelyek szintén használhatók atkairtásra. A fenti lehetőségek kombinálásával lehet minimalizálni a poratkák számát a környezetünkben. Az atkákat azonban sajnos teljesen kiirtani nem lehet, mondta el Dr. Bánfi Andrea.

Gyógyszeres kezelés

Tüneti kezelésre orrba, a szem kötőhártyájára, bőrre alkalmazható helyi gyulladáscsökkentők, szemcseppek, asztmatikus tünetekre, asztma elleni gyógyszerek használhatók. Minden gyógyszeres kezelés előtt azonban ajánlott az alapos pulmonológiai/allergológiai szakorvosi vizsgálat.

Tünde

Tünde allergia poratkaVigyázz a szobanövényekkel, ha allergiás a gyereked

A penészgomba spóráinak belélegzése klasszikus allergiás tüneteket okozhat: szemviszketés, vizes orrfolyás, tüsszögés, köhögés, orrdugulás jelentkezik, súlyosabb esetben akár asztmatikus tünetek is megjelenhetnek.
Tovább>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?