Tünde allergia interjú orvos macska kiemelt

A gyerekeknél leggyakrabban megjelenő, főként légúti-, és a bőr allergiás tüneteit pollenek, a háziporatka ürüléke, penészgombák, és állati szőrök: macskaszőr (illetve a macska nyálának fehérjekomponense), kutyaszőr, toll okozzák. Emellett csecsemőkorban a korai tehéntej alapú táplálék bevezetése légúti, emésztési és gyakran bőrtüneteket okozhat. Az allergiáról beszélgettünk Dr. Zsigmond Györgyi gyermek allergológus-pulmonológussal.

Hogyan mutatható ki az allergia, miből áll az allergia-vizsgálat?

Az allergiát bőrpróbákkal teszteljük, illetve laborban, vérvétellel pontosítani lehet a diagnózist, és így  a klinikai tünetek és teszteredmények alapján  a  háttér feltérképezésével lehet a terápiát meghatározni.

Milyen terápiát lehet alkalmazni?

Az allergén kerülése fontos (poratka, penészgomba, állati szőrök, tollpárna).

Széles terápiás lehetőség áll rendelkezésünkre a szájon át adható gyógyszerek mellett a belélegezhető gyógyszerkombinációkkal együtt.

Az elmúlt 30 évben gyakorlattá vált a súlyos allergiásoknál az immunterápia. Kezdetben injekcióban, minimális mennyiségben kapták a gyerekek havonta azt az allergént, amelyre allergiásak. Ezután be lehetett állítani a gyerek által elfogadható mennyiségű (amikor már nincs lokális reakció) dózist, amelyet  legalább három évig, havonta kapott. Nagy áttörés, hogy most már tablettában, cseppekben és spray formájában, nyelv alá téve lehet alkalmazni az immunterápiát.

A módszer lényege az, hogy az az allergént juttatunk a szervezetbe fokozatos adagolással, ami az allergiás tüneteket kiváltja (orrtünet, légúti tünet, szemtünet, fulladás). Így a rendszeresen adott kis allergénmennyiségekkel lassan kioltjuk az agresszív reakciót.

Hogyan kell az allergiát elképzelni?

Allergiára hajlamos egyéneknél a vérben keringő allergénspecifikus IgE molekulák rátapadnak a megfelelő sejtekre, akkor azok felrobbannak, és a hisztamin és más molekulák is kiszabadulnak belőlük, melynek  hatására a nyálkahártyán (orrban, szem kötőhártyán, a garatban, tüdőben), bőrben gyulladásos tüneteket vált ki.

Az allergiagyógyszerek (antihisztamin) úgy hatnak, hogy a hisztamint tartalmazó sejtek felületére rátapad a gyógyszer, és nem engedi, hogy felszabaduljon a hisztamin, ami az allergiás tüneteket okozza.

Melyek a leggyakoribb gyerekkori allergiafajták?

Ami nem kerülhető el, az a nagyon agresszív parlagfű. A parlagfű-allergiások gyakorlatilag nem tudnak olyan helyre menni, ahol ne lehetne a levegőben allergén. A városban a szmogszemcsére rátapad a pollen, ami szennyező anyaggal együtt még inkább provokálhatja az allergiás tüneteket. A különböző fűfélék, virágpollenek is agresszívek tudnak lenni, de a parlagfű a leginkább allergizáló, és sajnos Magyarországon igen magas a parlagfű koncentráció.

Szintén agresszív tüneteket tud kiváltani a háziporatka. Főleg este, éjjel, fűtésszezonban jelentkeznek az allergiás tünetek. Itt sem maga a mikroszkopikus méretű állatka az allergén, hanem a poratka ürüléke, és az abban lévő fehérjék. A porral szálló allergének megülnek a padlószőnyegen, plüssállatokon az ágyban, a kárpitos bútoron, régi matracon. Fűtésszezonban a por még inkább a levegőbe kerül. A poratka súlyos bőrtüneteket tud okozni már egészen kicsi korban.

Egész évben agresszív tünetet okozhatnak a penészgombák is. A lakásban lévő zöld növények földjében él a penészgomba, de fürdőszobában, pincében, nedves, penészes falakon is előfordul. Ennek a spórája okozza a tüneteket.

A macskaszőr-allergiáról  jó tudni, hogy nem maga a macska szőre allergizál, hanem a macskanyálban lévő fehérje allergének. A macska ugye úgy mosakszik, hogy nyalogatja magát. A szőrén megszárad a nyála, és a levegőben lévő nagyon finom porral száll. Ez okozza az allergiás tüneteket. Ez a környezeti tényező kikerülhető, ha nincs macska a környezetben.

A főként bőrtünetekkel járó csecsemő- és kisgyermekkori allergia egyik súlyos formája az ekcéma, más néven atópiás dermatitisz, mely gyakran a korai tejfehérje beépítés miatt alakul ki az arra érzékeny csecsemőknél. Ennek tünetei: a hajlatokban, arcocskán, végtagokon, vagy akár az egész testen száraz, viszkető, rendkívül kellemetlen bőrjelenségek.

Fontos a diagnózis felállítása, az anyatejes táplálás forszírozása, vagy szükség esetén magasan hidrolizált tápszer biztosítása a csecsemő számára. Emellett a prebiotikumok beállítása is szükségessé válhat.

Vannak olyan tényezők, amelyek már a magzati életben provokálhatják az allergiás tüneteket, ilyen például a dohányzás (a passzív is). A levegőben lévő szennyezőanyagok szintén allergiát válthatnak ki. A fejlettebb országokban azért van több asztmás és allergiás, mert ott sokkal nagyobb az ipari termelés, a levegő szennyezettsége magasabb. A kevésbé iparosodott országokban kevesebb a légúti megbetegedés.

Mennyire súlyos az allergiahelyzet Magyarországon?

2003-ban egy 60 országban, több mint egymillió gyermek részvételével készült nemzetközi vizsgálat (Magyarországon tízezer iskolás gyermeken végezték a kérdőíves vizsgálatot) kimutatta, hogy az asztma 7,7 százalékban, az allergiás nátha kb. 10 százalékban, a bőrtünetekkel járó atópiás dermatitisz szintén 10 százalékban fordul elő a magyar gyerekek körében.

Köszönjük a válaszokat!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?