egészség gyermekorvos allergia betegség

A légúti allergiáknak számos formája van: rengeteg növény pollenje, de emellett a háziporatka és a penészgomba is okoz légúti allergiás tüneteket az arra érzékenyeknél. Az állatszőrök szintén kiválthatnak allergiás reakciókat. Dr. Csáki Csilla allergológus szakorvossal beszélgettünk a légúti tüneteket okozó allergiákról.

Milyen tünetei vannak a légúti allergiáknak?

dr. Csáki Csilla: Típusos tünetek a tüsszögés, az orrfolyás, a viszketés, van, akik rekedtté és válnak allergiaszezonban, többször fáj a torkuk.

Kezdjük a legismertebbel, a pollenallergiával.

dr. Csáki Csilla: A „klasszikus” pollenallergia kora tavasztól késő őszig okoz tüneteket. Legkorábban a mogyoró virágzik, amely már februárban megjelenhet. Márciusban, április elején az égerfa és a nyírfa pollenjei jelennek meg. A nyírfapollennel kapcsolatban érdemes tudni az úgynevezett orális allergia szindrómáról. Vannak olyan, nyírfapollenre allergiás emberek, akik a nyírfapollen szórásának idején bizonyos gyümölcsök fogyasztásakor száj körüli vagy szájban jelentkező tüneteket tapasztalnak, mint például a nyelv viszketése vagy garatkaparás. Ennek oka, hogy a nyírfapollen allergénje nagyon hasonló bizonyos gyümölcsök szerkezetéhez, és keresztreakció jön létre ezen gyümölcsök allergénjével szemben.

A leggyakoribb az alma, a szilva egyéb csonthéjas gyümölcsök, de akár a mogyoróval is keresztreagálhat. Ha a szülő megfigyeli ezeket a reakciókat, nyírfapollen-szezon idején figyeljen arra, hogy a gyermeke lehetőleg ne fogyasszon ezekből a gyümölcsökből.

Májusban a pázsitallergia okozhat gondot, egészen nyárig, majd a nyár vége felé jön a fekete üröm, illetve a parlagfű allergia. A parlagfű, ami a legtöbb gyereknél, felnőttnél szénanáthás tüneteket okoz, nagyon elterjedt Magyarországon. Augusztusban megjelennek már a tünetek, melyek augusztus végén-szeptember elején a legerősebbek. Ha a gyermek iskolakezdés környékén lesz állandóan náthás, orrfolyás, tüsszögés jelentkezik nála minden évben, szeme bepirosodik, érdemes allergológushoz fordulni, aki allergia vizsgálatot végez a gyermeken, hogy eldöntsék, valamilyen fertőzés, vagy esetleg parlagfű allergia áll-e a tünetek mögött.

Térjünk át az állatszőr-allergiára!

dr. Csáki Csilla: Az állatszőr-allergiák közül a legismertebb a kutya és a macska szőrére jelentkező allergia, de ahogy egyre népszerűbb sport a lovaglás, előtérbe került a lószőr is, mint allergén, de a különböző rágcsálók (nyúl, hörcsög, stb.) szőre is okozhat allergiás tüneteket. Ha a gyermek új kisállatot kap, és állandóan náthás, tüsszög, folyik az orra, nem biztos, hogy vírusfertőzés, hanem elképzelhető, hogy az új háziállat okozza a tüneteket. Ha kiderül, hogy az adott állatra allergiás a gyermek, a legjobb megoldás az lenne, ha eltávolítanánk a háziállatot mellőle. Érthető okokból ez sokaknál nem kivitelezhető. Számukra elérhető az úgynevezett immunterápiás kezelési lehetőség, melynek során hozzászoktatjuk a pácienst az allergénhez, így tünetei csökkenhetnek, vagy akár el is tűnhetnek.

Milyen eredményeket lehet elérni a kezeléssel?

dr. Csáki Csilla: Van egy betegem, akinél kimutatható volt a macskaszőr-allergia, ám a macskájától nem tudott megválni, nála elkezdtük az immunterápiás kezelést. Esetében a náthás tünetek – bár tökéletesen nem múltak el – csökkentek, és a szempirosság sem jelentkezik már, ha macska közelében tartózkodik.

Vannak olyan kutyafajták, amelyekre azt mondják, hogy „antiallergének”. Ezek az állatok tényleg nem okoznak allergiás reakciókat?

dr. Csáki Csilla: Valóban vannak olyan kutyák, amelyek nem hullajtják a szőrüket, ám attól még az állat bőréről lepergő hámsejtek is okozhatnak allergiás panaszokat. Tehát allergénmentes kutya nem létezik.

Jöhet a következő téma, a penészgomba allergia!

dr. Csáki Csilla: Egyre nagyobb számban fordul elő gyermekeknél, hogy allergiásak lesznek a penészgombára. Súlyosbítja a helyzetet, hogy nemcsak a nedves időszakban és az őszi időszakban, hanem már nyáron is nagyon magas a kültéri penészgomba spóra koncentráció, amely szénanáthás tüneteket okozhat.

Hogyan lehet védekezni ellene?

dr. Csáki Csilla: A kültéri penészgomba spóraszámát nem tudjuk csökkenteni. Ha a jelentés szerint magas a penészgomba spórakoncentrációja, érdemes elkezdeni az antihisztamin szedését és az orrspray használatát. Ha asztmás tünetek is megjelennek, az asztma elleni kezelést is be kell állítani, szükség szerint rohamoldó kezeléssel kiegészítve.

Beszéljünk a háziporatkáról!

dr. Csáki Csilla: A háziporatka egész évben okozhat kellemetlen tüneteket az arra érzékenyeknél, de a téli, fűtési szezonban kifejezettebben jelentkezik. Sokszor jönnek hozzám szülők, hogy a gyermekük egész télen folyamatosan náthás, bölcsiben, oviban újra és újra elkapja a vírusos fertőzéseket. Ilyen esetekben gondolnunk kell arra is, hogy a vissza-visszatérő tünetek hátterében esetleg háziporatka érzékenység áll. Ez ugyanis enyhébb, allergiás-gyulladásos folyamatot tart fenn az orr- és garatnyálkahártyán, légutakban. Ha emellett vírusfertőzés is létrejön, az tovább fokozza a tüneteket. Tehát ha a gyermek egész télen náthás, gyakran elkapja a közösségben a fertőző betegségeket, érdemes allergológust felkeresni, és a gyermeknél allergiatesztet végezni.

Ha a háziporatka allergia kimutatható, és megfelelő gyógyszerekkel kezeljük a gyermeket, elkerülhető az ősztől tavaszig tartó állandó betegeskedés a krónikus gyulladásos folyamat miatt.

Érdemes még tudni, hogy amennyiben a háziporatka allergia enyhe formában hosszabb ideje fennáll, sokszor már csak orrdugulás jelentkezik, a többi allergiás tünet nem. Hogyha egy gyereknek állandóan dugul az orra mindenképp vigyük el fül-orr-gégész, allergológushoz, hogy kiderüljön, allergia áll-e a háttérben. De ugyanígy a krónikus, visszatérő fülfájások mögött is állhat allergia.

Hogyan kezeljük a légúti allergiákat?

dr. Csáki Csilla: Légúti allergiás tünetek esetén javasolt naponta orrmosó készüléket használni, amellyel az orr-garat nyálkahártyáját lehet leöblíteni, a nyálkahártya felszínén kisebb koncentrációban lesznek az allergének és így a tünetek is enyhébbek lesznek.

Ha az allergiára adható alap gyógyszerek (antihisztamin és orrspray) nem használnak, immunterápia is szóba jöhet. Állatszőr, háziporatka és penészgomba allergiát is kezelhetünk immunterápiával. Az immunterápiát ötéves kor után lehet elkezdeni.

Van e valami következménye, ha nem kezelik ezeket az allergiákat?

dr. Csáki Csilla: A nyálkahártyán krónikus gyulladás jöhet létre, amely egyre lejjebb terjedhet, azaz nemcsak az orrgarat területén, hanem az alsóbb légutakban is megjelenhet és kialakulhat hiperaktív hörgőnyálkahártya. Ez azt jelenti, hogy bármilyen ingerre, ami lehet por vagy füst is, azonnali köhögés léphet fel. Ha a nyálkahártya nagy területét érinti ez a gyulladás, ez más tüneteket provokálhat. Akinél a genetikai hajlam megvan rá, akár asztma is kialakulhat belőle. Tehát mindenképp azt szoktuk javasolni, hogy oda kell figyelni a szénanáthás tünetekre, és kezelni kell ezeket. Ha jól kezelik, akkor enyhébb esetekben megelőzhető az asztma kialakulása. Már kialakult asztmánál pedig a tünetek súlyossága csökkenthető.

Kinőhetők-e a légúti allergiák?

Hormonális, pszichés tényezők is befolyásolják az allergia mechanizmusát, előfordulhat, hogy például tinédzserkorban vagy terhesség alatt csökkennek a tünetek, esetleg el is múlnak, de az is elképzelhető, hogy később visszatérnek az allergiás reakciók.

Köszönöm a válaszokat!

Tünde

Egészségügyi témájú cikkeinket a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermekorvosai, szakorvosai ellenőrzik megjelenés előtt, hogy szakmailag kifogástalan, megbízható egészségügyi tartalmak jelenjenek meg a Bezzeganyán. Olvass még a témában!

Nem kap levegőt a gyermekem

Azonnal hívd a mentőt, ha ezeket a tüneteket látod a gyermekeden!

Előzd meg a D-vitamin hiányt!

Az ételintolerancia nem ételallergia!

A szabadban is támad a penészgomba