egészség betegség gyermekorvos

Egy újszülött minden rezdülését figyelik az újdonsült szülők. Van néhány olyan jelenség, amely ijedelemre adhat okot, ám legtöbbször ezek hátterében sincs semmilyen komoly ok. Dr. Kovács Tibor gyermekorvossal vettük végig, mik lehetnek ezek a félelmetesnek tűnő tünetek, és mikor kell orvoshoz fordulni a babával.

1. Rohamnak tűnő görcsök

Előfordul, hogy a baba egy-egy izomcsoportja megfeszül. Ez valószínűleg alvás előtti izom-összehúzódás, ugyanolyan ártalmatlan jelenség, mint például a csuklás.

Mikor aggódjunk: Ha igazi görcsroham jeleit látjuk - rendellenes szemmozgást vagy a szemek fennakadását, légzési nehézséget, elkékülést, mely öt percig vagy még tovább tart. Ebben az esetben azonnal hívjunk mentőt, vagy az ügyeletet!

2. Bedugult orr

Emlékszel a terhességi orrdugulásra? A babának is lehet ilyen. Az anyatejjel átjutó ösztrogén hatására eldugulnak a parányi orrjáratok - ez akár hónapokkal születés után is tapasztalható.

Mikor aggódjunk: Ha a nehézlégzés jeleit tapasztaljuk, mint a kitágult orrlyukak, erőteljesen behúzódó mellkas vagy has.

3. A mellek megnövése fiúknál

Az anyai ösztrogén hatására a csecsemő emlőmirigyei megduzzanhatnak, mely gyakran egyoldali. Nyomásra akár tejszerű váladék, „boszorkánytej” is ürülhet belőlük.

Mikor aggódjunk: A bőrpír, az érzékenység vagy társuló láz fertőzés jelei lehetnek, ezért ha ilyet tapasztalunk, forduljunk gyermekorvoshoz.

4. Véres bukás

A csecsemők „bukása” gyakori jelenség. Ez ijesztő tünet, de ritkán kell aggódni, ha egyébként a kisbaba viselkedése a megszokott. A véres bukás oka lehet az anya kirepedezett, gyulladt mellbimbójából származó lenyelt vér vagy a nyelőcső nyálkahártyájának enyhe sérüléséből eredő, mely egy erőteljesebb bukás következménye.

Mikor aggódjunk: Ha a baba betegnek tűnik, sok vért hány, rendszeresen bukik tápszeres etetés után, vagy sugárban hány, azonnal vigyük orvoshoz!

5. Narancssárgás bőrszín

Amennyiben a baba bőre nem sárga, és a szemfehérje sem, ez nem sárgaság. Ez a karotinémia, és a béta-karotinban gazdag ételek (sárgarépa, édesburgonya) fogyasztása okozza.

Mikor aggódjunk: Emiatt nem kell aggódnunk.

6. Szabálytalan légzés

A gyors, aztán lassú légzés aggasztónak tűnhet, de a „periodikus légzés” gyakori csecsemőknél.

Mikor aggódjunk: Ha a baba szája elkékül, a száj körüli bőr szürkévé válik, vagy úgy látjuk, hogy levegőért küzd, azonnal hívjunk orvost.

7. Székrekedés

Nem jelent problémát, ha a csecsemő egy héten csak egyszer kakil , és emellett teljesen kiegyensúlyozott a viselkedése.

Mikor aggódjunk: Keressük fel orvosunkat, ha a baba széklete kemény, darabos (pelletszerű), vagy ha élete első hónapjában nem kakil minden nap.

Tünde

Egészségügyi témájú cikkeinket a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermekorvosai, szakorvosai ellenőrzik megjelenés előtt, hogy szakmailag kifogástalan, megbízható egészségügyi tartalmak jelenjenek meg a Bezzeganyán. Olvass még a témában!

Állandóan beteg a gyerek? Lehet, hogy allergiás!

Nem kap levegőt a gyermekem

Azonnal hívd a mentőt, ha ezeket a tüneteket látod a gyermekeden!

Előzd meg a D-vitamin hiányt!

Az ételintolerancia nem ételallergia!

A szabadban is támad a penészgomba