egészség gyermekorvos csípőficam

A csecsemők csípőjének szempontjából elengedhetetlen szűrővizsgálat fájdalmatlan, azonban érdemes rá a babákat rendszeres tornáztatással felkészíteni. A vizsgálatot egy számukra kifejlesztett speciális fektető segítségével igyekeznek még komfortosabbá tenni, mindvégig fenntartva a szülő-gyermek kontaktus lehetőségét. Dr. Ujszászi Andrea ortopédussal beszélgettünk a csípőszűrésről, csípőficamról.

Miért fontos a csecsemőkori csípőszűrés?

Dr. Ujszászi Andrea: A csípőt érintő problémák jelentős részének külső jele nincs, tehát szakszerű fizikális vizsgálat és ultrahang diagnosztika nélkül nem felismerhető. Sok esetben még nem is ficamos, hanem csupán éretlen csípőről beszélünk, aminek a kezelése a csípők fejlődését optimalizálja. Ez azt jelenti, hogy ha időben biztosítjuk a csípők fejlődése szempontjából ideális pozíciót, akkor megelőzhetjük a ficam kialakulását. Végeredményben akár fejletlen, akár ficamos csípőről van szó, minél hamarabb kezdjük meg a kezelést, annál valószínűbb, hogy teljes gyógyulást érhetünk el.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Dr. Ujszászi Andrea: Az első találkozáskor átbeszéljük a születés részleteit, az esetleges betegségeket, illetőleg a gyermekkel kapcsolatban felmerülő ortopédiai kérdéseket. Ezt követően fizikális vizsgálattal megvizsgáljuk a csípők mozgástartományát, hogy az alsó végtagok egyenlő hosszúak-e, és hogy a combcsont feje elég stabilan illeszkedik-e a vápába. Végül oldalt fekvő helyzetben ultrahang vizsgálattal pontosan megállapítjuk, hogy milyen az ízület fejlettsége.  A vizsgálatok után a szülők írásbeli és szóbeli tájékoztatást kapnak az eredményről és az esetleges további teendőkről.
Jótanács: Vizsgálat előtt érdemes megetetni a babákat, teli pocakkal mindenkinek könnyebb.

Mik a csípőficam „hajlamosító tényezői”?

Dr. Ujszászi Andrea: Kiemelt rizikófaktort jelent a farfekvés, a családban előfordult veleszületett csípőficam, a többes terhesség, a normálisnál kevesebb magzatvíz, vagy társuló fejlődési rendellenesség. Lányoknál és elsőszülött gyermekeknél szintén gyakrabban fordul elő.

Mikor a legideálisabb elvégezni a csecsemőkori csípőszűrést?

Dr. Ujszászi Andrea: Amennyiben a születést követő gyermekorvosi vizsgálaton a csípőficamnak egyértelmű jele van, a lehető legrövidebb időn belül javasolt a gyermekortopédiai vizsgálat. Minden egyéb esetben 6 hetes korban javasolt a csípőszűrés. Fontos kiemelni, hogy a fent említett hajlamosító tényezőkkel rendelkező babáknál a csípők fejlődési rendellenességének magasabb az előfordulási valószínűsége, ezért náluk a csípő ultrahang elvégzése is mindenképpen javasolt a fizikális vizsgálaton túl.

Vannak-e a szülők számára észrevehető jelei a csípőficamnak?

Dr. Ujszászi Andrea: Sajnos a fejletlen csípő szemmel teljesen láthatatlan elváltozás, de komoly késői problémákat okozhat. A ficamos csípőnél az érintett oldal sokszor kissé rövidebb, kevésbé nyitható, esetenként a combok szétnyitásakor tompa csípőtáji zökkenés érezhető. Ezek olykor nehezen észrevehető, enyhe eltérések. A redő aszimmetria gyakran látott, ámde félrevezető jel lehet, és nem feltétlenül jelent bajt.

Mi történik, ha pozitív a vizsgálat eredménye?

Dr. Ujszászi Andrea: Gyakran látunk olyan enyhe eltéréseket, amikre speciális tornagyakorlatokat javaslunk, kontrollált hason fektetést, illetve esetenként terpeszpelenka viselését. Ezek mind azt a célt szolgálják, hogy a combfej megfelelő pozícióba helyezkedésével segítsük a vápa érését. Súlyosabb esetben, amikor a combfej helyzete már nem stabil a vápában, külső rugalmas hevedert helyezünk fel, ezzel biztosítjuk a fej helyzetét. Olykor, amikor a konzervatív kezelés lehetőségei kimerültek, műtéti megoldások állnak rendelkezésünkre. Fontos, hogy bármilyen pozitív eredmény esetén mindig kontroll vizsgálat javasolt.

Milyen kezelési módok vannak csípőficamra?

Dr. Ujszászi Andrea: A csípőficam a csípő fejlődési elmaradásának legsúlyosabb esete. Ilyenkor speciális manőverrel törekszünk arra, hogy a combfej elfoglalja a helyét a vápában. Ezt követően külső rugalmas hevederrel a jó pozícióban tartjuk, esélyt adva a vápának, hogy kifejlődjön. Későbbiekben rendszeresen ellenőrizzük a vápa fejlettségét, és a combfej helyzetét. Amennyiben a konzervatív kezeléssel nem sikerült a megfelelő ízületi struktúrát kialakítani, vagy időben nem felismert esettel állunk szemben, műtéti úton érjük el a kívánt helyzetet.

Mi történik a nem kezelt csípőficammal?

Dr. Ujszászi Andrea: Az időben nem felismert, és kezelt csípőízületi fejletlenség ficam kialakulásához vezethet. A csípőficam alsó végtagi rövidüléshez, mozgásbeszűküléshez, sántításhoz, fájdalomhoz és korai ízületi porckopáshoz vezet. Végső megoldása a csípőízületi protézis beültetés.

Köszönjük a válaszokat!

Tünde

EGÉSZSÉG témában itt olvashatsz még:

Ezzel a módszerrel másodpercek alatt megnyugtathatjuk a síró babát

Már megint középfülgyulladása van a gyereknek

A fütyit fel kell tépetni?

Az orvosi igazolás miatt kell a gyermekorvoshoz menni?

Megette a vitaminomat a gyerek. Baj lehet?