Tünde gyermekorvos középfülgyulladás

Egyik ismerősöm kisfiának harmadszorra lett középfülgyulladása. Az anyuka nagyon el van keseredve, mert ez a betegség igencsak megkeseríti az életüket. A gyermekorvos fül-orr-gégészhez irányította a kisfiút, hogy kiderüljön, van-e valami szervi oka a visszatérő betegségnek. Dr. Kovács Tibor gyermekorvossal arról beszélgettem, mik lehetnek az okai a visszatérően jelentkező középfülgyulladásnak.

Visszatérő középfülgyulladás
 

A vissza-visszatérő középfülgyulladás sajnos gyakori jelenség. Ilyen esetekben meg kell keresni a hajlamosító tényezőket, mondja a gyermekorvos. Lássuk, mik lehetnek ezek és milyen megoldások kínálkoznak a problémákra:

  • korai közösségbe kerülés: ha a gyermek túl korán lesz bölcsődés, az ott előforduló gyakori felső légúti megbetegedések növelik a szövődményként fellépő középfülgyulladás esélyét.
  • nagy orrmandula: amennyiben jelentősen megnagyobbodik az orrmandula, a fülorr-gégész javasolhatja annak műtéti eltávolítását.
  • a középfül szellőzése: amennyiben a középfül szellőzése nem megfelelő, visszatérő gyulladások esetén az orrmandulák eltávolítása és esetleg ventilációs tubus beültetése segíthet.
  • reflux: gyakori középfülgyulladások esetén gondolnunk kell arra is, hogy a gyomorból a nyelőcső garat felé irányuló reflux okozza. Ilyen esetekben a refluxbetegség kezelése segít a visszatérő középfülgyulladások kivédésében.

A 2, 4 és 12 hónapos korban beadott pneumococcus elleni védőoltás a középfülgyulladás egyik gyakori kórokozója elleni védettség kialakításában játszik szerepet.

A dobhártyát fel kell szúrni?
 

A középfülgyulladás során a dobhártya mögött váladék található, amely belülről feszíti azt, és ha a dobhártya nem tud ellenállni a váladék nyomásának, akkor akár át is lyukadhat. Ennek a megelőzésére javasolták korábban a dobhártya átszúrását, mely során egy lándzsaszerű eszközzel pici bemetszést ejtenek, és ezen keresztül ki tud ürülni a váladék. Előnye, hogy a kis metszés könnyebben regenerálódik, és kisebb heget hagy maga után, mintha magától szakadt volna át a dobhártya. Ennek a beavatkozásnak az alkalmazása már Magyarországon is visszaszorulóban van.

Akinek felszúrták a fülét, hajlamosabb lesz a középfülgyulladásra?
 

Attól, hogy a gyermek középfülgyulladását korábban felszúrással kezelték, nem lesz nagyobb esélye az újabb középfülgyulladásra. A megfogalmazás úgy pontosabb, hogy akinek korábban előfordult már ilyen betegsége, az hajlamosabb lehet a középfülgyulladásra, ám nem a szúrás miatt, hanem a fentiekben részletezett okok fennállása esetén, tájékoztat dr. Kovács Tibor.

Nálatok előfordult, hogy többször volt a gyermeknek középfülgyulladása?

Tünde

 Tünde gyermekorvos középfülgyulladásFülfájásról itt is írtunk még:

Miért fáj a gyerek füle?

Ne sajnáljuk a gyerektől a fájdalomcsillapítót, ha fáj a füle!

Középfülgyulladás ellen védekezz rágógumival!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>