Tünde gyermekorvos orvosi igazolás

Három gyermekem van, így kellő rutint szereztem a különböző (nem súlyos) betegségek otthoni kezelésében, mint például egy torokfájás, felső légúti megbetegedés, hányós-hasmenős betegség és társaik. Ilyen esetekben orvoshoz már nem is mindig vinném a gyerekeket – ha szükségesnek érzem, vagy elbizonytalanodom, alkalmanként telefonon is tudok a dokival konzultálni. Az orvosi igazolás miatt viszont mindenképp találkoznunk kell vele. Hogy látja ezt a gyermekorvos? Dr. Kovács Tibor gyermekorvost, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatóját kérdeztem erről.

Nem mindig van szükség orvosra
 

„Egy enyhébb felső légúti vírusfertőzéssel, orrfolyással, néhány napos köhögéssel járó, fokozatosan javuló megbetegedés esetén valóban mérlegelhető, elmenjünk-e az orvoshoz a gyermekkel. Gyakori, hogy azért keresik fel az orvosi rendelőt, hogy megkapják az igazolást, amellyel a gyermek visszamehet a közösségbe. Nem zárható ki azonban, hogy a rendelő várójában tartózkodó kis betegek olykor plusz fertőzéseket szedjenek össze - hiszen eltérő súlyosságú tünetekkel várnak orvosi vizsgálatra.

Fontos ugyanakkor, hogy mindenképpen vigyük a gyermeket orvoshoz, ha nem szokványosan zajlik egy megbetegedés, illetve, ha szövődmény lép fel, 48 óra elteltével sem csillapodik a láza, vagy nagyon rossz az általános állapota, a köhögése nem szűnik, nehézlégzése, asztmatikus hurutja, vagy esetleg fülgyulladásra utaló jeleket tapasztal a szülő. Ezek a tünetek valóban orvosi segítséget igényelnek”

– mondja a gyermekorvos.

Az orvosi ellátás indikációja tehát: ha a gyermek általános állapota azt kívánja. Mit jelent ez? Amikor egy gyermek láza magasra szökik, emiatt sokkal rosszabbul érzi magát, tűnhet úgy, hogy rossz az általános állapota. De ha épp lemegy a láza, vagy nem ilyen magas tartományban van, és megszokott tevékenységét végzi, jól itatható, nincs különösebb gond, akkor az látszik, hogy stabil az állapota, még akkor is, ha időről időre a magasabb láz miatt előfordul egy-egy rosszabb periódus. De ha a betegség dinamikájában azt látja a szülő, hogy rosszabb, a gyermek egyre rosszabbul van, egyre letargikusabb, aluszékonyabb, nehezen itatható, hányás fordul elő, súlyos beteg benyomását kelti, és nemcsak negyedórákra, hanem órákon keresztül, akkor ez orvosi ellátást indokol – tájékoztat dr. Kovács Tibor.

Nálatok fordult már elő, hogy csak azért vittétek a gyereket orvoshoz, hogy meglegyen az orvosi igazolás?

Tünde

Tünde gyermekorvos orvosi igazolásOlvasnál még a témában? Ezek is érdekelhetnek:

Lealáztak minket a gyermekorvosi ügyeleten

Hónapokat kell várni a gyermek szakorvosi vizsgálatokra

Csak túléljük! Várakozás a gyermekorvosnál

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>