koronavírus iskolakezdés oktatás járvány maszk

Lázmérés, maszk, szülői nyilatkozat, igazolások, kézfertőtlenítés, a szülők nem mehetnek be az iskolaépületbe – különböző intézésekkel indult el az idei tanév a koronavírus-járvány miatti szigorításoknak köszönhetően. Van, akit megnyugtatnak a szigorúbb szabályok, másokat szomorúsággal tölt el, hogy nem kísérhetik be gyermeküket az iskolába, és van, aki úgy látja, hatalmas a káosz a rendelkezések kapcsán.

Nálunk, a középiskolában nyilatkozatot kellett kitölteni, melyben olyan kérdésekre kellett válaszolni, hogy volt-e a gyermek szoros kontaktusban valószínűsített vagy megerősített koronavírussal fertőzött személlyel, augusztus 17 óta járt-e külföldön, ha igen, hol, illetve van-e olyan légúti fertőzésre utaló tünete (láz, köhögés, légzési nehézség), amely veszélyeztetheti mások egészségét. Amennyiben az elmúlt két hétben külföldön járt, az intézményt a hazaérkezéstől számított két hétig nem látogathatja. A gyerekek egyesével léphetnek be az iskola kapuján, ahol lázmérővel ellenőrzik a testhőmérsékletüket. A maszk viselése az osztályteremben nem, a folyosókon kötelező. Szülő nem mehet  be az intézménybe.

Megkérdeztük olvasóinkat, hogy náluk milyen védekezési protokoll van az iskolában. Többen arról számoltak be, hogy igazolást vittek arról, hogy gyermekük allergiás, azért tüsszög és folyik az orra.

„Az elsős kislányomat nem kísérhettem be... Nem volt klasszikus tanévnyitó. A kapuban megfogta a kezét egy felsős nagylány, és elvitte. Azt hiszem, ennél jelképesebben nem is léphetett volna az önállósodás útjára. Én sírtam.” 

- meséli Réka. Tamarát is megviselte, hogy nem mehetett be gyermekével az intézménybe.

„Nekem a harmadik osztályt kezdte a kis-nagylányom! Zokogtam, mint amikor elsős lett, nem kísérhettem fel (persze megértem) de szörnyű volt látni a kétségbeesett kis pofiját, sírt szegénykém, fogalma nem volt, hova kell mennie, ki lesz az új osztályfőnöke, stb.”

Hajni arról számolt be, hogy náluk nehezen indult az iskolakezdés:

„Ami az iskola előtt volt, az gyalázat. Tömeg volt, alig tudtak bemenni, 8 után ment be a maradék gyerkőc. Bent vigyáznak, na, de kint? Lázmérés, fertőtlenítés. Nem egyszerű ez az évkezdés.”

Csilláéknál kötelező maszkot hordani a tanórákon is:

„Órán is kell maszk, mindenütt kell, csak az udvaron nem. Minden órát három perccel hamarabb be kell fejezni fertőtlenítés miatt. A folyosókon haladási útvonalak vannak kijelölve. Minden gyereknek maszkot kell adnia az osztályfőnöknek, így ha bármikor otthon felejti, abból pótolják. Bármilyen tünet esetén haza kell menni és tíz napig otthon maradni. Igazolást nem kellett vinni (még szerencse, mivel a háziorvos hónapok óta elérhetetlen).”

Viki arról mesél, hogy az igazolásokkal akad egy kis probléma:

„Kéne igazolás, de a gyerekorvos nem ad, mivel vírushelyzet van és egészséges beteget nem viszünk rendelőbe.”

Nyilatkozat minden héten, szülő csak a kapuig, gyerekek egyesével be, infrahőmérő fertőtlenítés, egy gyerek/pad, folyosón maszk. Hazafelé külön kilépési idősávok vannak (ezt még nem tudtam értelmezni) És tipli haza, ha már nincs órája a gyereknek (ha lehet) – írja Viktória.

Érden más a helyzet, tájékoztat Adrienn:

„Se igazolás, se maszk. Iskola felsősöknek 9-kor kezd, alsósoknak 8-kor.”

„Nálunk nem volt érezhető a feszültség, szerintem fontos is, hogy ne legyen pánikkeltés, biztonságban érezzék magukat. Hétfő délután volt az évnyitó az elsősöknek és az ötödikeseknek. Akkor mehetett be a szülő az épületbe. Tegnap már csak az udvarra. Belépéskor kézfertőtlenítés van, lázmérés nincs. Nem kell maszk sehol. 28-an, illetve 32-en vannak a gyerekeim az osztályban, szóval fizikai képtelenség nagyobb távolságot tartani közöttük. Szét van csúsztatva az étkezések ideje, pl. az elsősök egy szünettel korábban tízóraiznak és előbb is ebédelnek. Vagy 2-kor, vagy negyed 4 után lehet hazamenni. Nem kellett semmiféle nyilatkozat, az üzenőben megírtam, hogy allergiás, azért tüsszög hetek óta és viszket a szeme. Én meg minden reggel mantrázom, hogy kézmosás, kézmosás, és ne nyúlj soha az arcodhoz. Mi mást tehetnék?” – teszi fel a kérdést Katalin.

Nálad milyen iskolai szabályok vannak a koronavírus-járvány miatt?

Tünde

Koronavírussal kapcsolatos cikkeinkből:

Kockáztassunk egy külföldi karantént a nyáron? Merjünk utazni?

Tevék a karámban, avagy bezárva a karanténban

A nagy vírusgyilkos kísérlet, avagy miért fontos még mindig a kézmosás?

A koronavírus-járvány maraton, amit le kell futnod

A 10+1 leghülyébb életvezetési tanácsok karantén idejére