koronavírus tanácsok család Anide

Nem edzünk úgy, mint a sportolók, és valószínűleg közülünk nem sokan készülnek most maratoni futásra. Aki mégis, annak jár minden megbecsülésünk! Abban azonban biztos vagyok, hogy arra, hogy a járvány idején szülőnek lenni mit jelent, senki sem készült fel. Nem is tudtunk volna, ez a világjárvány most már jól láthatóan inkább egy maraton, nem pedig egy gyors sprint. Nézzük meg, hogy mit tanulhatunk a hosszútávfutóktól ahhoz, hogy megőrizhessük épelménket ebben az időszakban!

Minden egyes nappal egy picit jobb lehet
 

A vírus és a vele járó megszorítások minden bizonnyal kikezdték már valamelyik idegszáladat, bármekkora türelem-tündér is legyél az életben általában. Itt a lehetőség, hogy ezeket sorra vedd, és minden nap valamilyen rossz, vagy nehéz dologra csak legyints egyet. Tegnap még lehet, hogy szobafogsággal büntetted volna a gyerekeket, mert kiásták a rózsákat a kertben, ma gondolj arra, hogy együtt kertészkedhettek. Vagy a tucatnyi applikáció közül valamelyikben nem ellenőriztétek, hogy van-e házi feladat. Na, bumm, holnap is lesz nap. Ezt már valószínűleg újból nem fogjátok elvéteni. 

A maratonisták is épp így fejlődnek. Minden edzésnek megvan a célja, sorraveszik azokat a területeket, ahol nem érzik magukat elég jónak, és újra meg újra nekiveselkednek. A fejlődés garantált. Nézz szembe ezekkel, dolgozz rajtuk! Nem az a cél, hogy tökéletes legyél, hanem hogy naponta egy picivel kevesebb rosszkedv, düh legyen az életetekben. Ha sikerül, a karantén se fog olyan komornak tűnni.

Találd meg a saját ritmusod!
 

Ne akarj mindent egyszerre! Ha nem tréningelted magad korábban, hogy hogyan lehetsz ugyanabban a pillanatban anya, feleség, tanár, dolgozó nő, szüleiről gondoskodó gyermek, akkor teljesen normális, ha ezt most nem tudod nemhogy tökéletesen, de még csak számodra megfelelően sem csinálni.

A maratonisták sem sprintelik végig a maratont. Az edzések különböző területeket erősítenek, napról-napra. Veled is így van valahogy. Van, amelyik nap tanárnak vagy jobb, van, amikor a feleség szerepben sikerül jobban érezned magad, lényeg, hogy találd meg, hogy az adott nap melyik területről szólt neked, és örülj az ottani sikereidnek.

Engedd el a külsőségeket!
 

Az összehasonlítás veszélyes, az Instagram nem a legjobb barátod most, ha attól rosszabbul érzed magad. A te gyerekeid állandóan maszatosak és két percnél tovább semmivel sem tudod lefoglalni őket? Bezzeg az Instán minden gyerek épp a fodrásztól jött, és a homokban hempergés helyett szépen ülnek a pokrócon, mindkét lábukon van cipő, és közben villával eszik az epret. Az anyukák kipihentek, nem melegítőben sprintelnek a fazék-telefon-gyerek háromszögben.

Na, ahelyett, hogy ilyeneken rágódsz, kicsit kapcsolódj le ezekről az appokról, és keressétek meg együtt a gyerekekkel minden nap, hogy az a nap mitől volt jó. Kinek mi volt a kedvence? A közös vacsora erre remek alkalom lehet.

Azzal foglalkozz, amit tudsz kontrollálni
 

A  járvány és a maraton is megterhelő. Sőt, szülőnek lenni időnként enélkül is megterhelő. Gondold át, hogy az évek során kialakított rutinok mellé mire lehet még szükséged, hogy ebben a helyzetben is könnyebben boldogulhass. Aztán nézd meg, hogy a napi darálásban mire tudsz a legnagyobb befolyással lenni. Gyanítom, hogy önmagadra, a saját hangulatodra. Ha ezt rendbe tudod tenni, hidd el, sugározni fogod a környezetednek is. A gyerekek azonnal vissza fogják tükrözni, és már meg is oldódott egy napotok!

Ezt a maratont nem te választottad
 

Ha optimista és nyitott tudsz maradni, akkor ezekkel az apró lépésekkel picit élhetőbbé lehet tenni a napjaitokat.  Szuper lenne, ha évek múlva, amikor visszagondoltok erre az időszakra, akkor nem a borzalmas bezártság jutna eszetekbe róla, hanem az, hogy mégis jó volt kicsit együtt lenni, átlendülni együtt a nehézségeken, és ez az időszak ahelyett, hogy állandó vitákba torkollott volna, jó szórakozás volt!

És igen, vége lesz, ahogy minden az életben, így a vírus is egyszer odalesz.

Anide

Olvass még a témában!

5+1 tipp, hogyan éljünk túl egy videohívást két kisgyerekkel otthon

A 10+1 leghülyébb életvezetési tanácsok karanténidőre

Vagy a vírus csap agyon, vagy én a gyerekeimet