Szépen sorban lazulnak a járvány során meghozott intézkedések Európa-szerte, ugyanakkor kérdés még, hogy merjünk-e útnak indulni. Nemcsak a betegség jelenthet veszély, megtanultuk, hogy idegen országban rekedni karantén idején mindennél rosszabb, pláne gyerekkel!

Az utazási irodák és persze azok az országok, ahol a turizmus az egyik fő bevételi forrás, már készülnek, sőt, már el is indították a nyári szezont. Az előzetes hírek alapján minden van, csak olcsóság nincs. Ami részben érthető is, hiszen a távolságtartás miatt pl. adott tengerparti szakaszon most jóval kevesebb napernyőt tudnak kihelyezni, mint korábban. Kompenzálni próbálják a kiesett hónapokat, és a megcsappant utazószámot is. Illetve nekünk még kalkulálnunk kell a szárnyaló euró árfolyammal is.

Inkább belföldön nyaralunk
 

A költségek mellett az elfogyott szabadság, és a vírustól való félelem is befolyásolja az utazási terveket. Facebook-oldalunk mini felmérése alapján nagyjából az válaszadók egyharmada mondta, hogy terveztek külföldi utat, a többség idén inkább belföldön marad. És ez nemcsak hazai tendencia, az EU polgárai is javarészt erre szavaznak. 

Aki mégis külföldre menne
 

Utazni azonban lehet, és ilyen hosszú bezártság után teljesen megértem, ha valaki nem tud ellenállni a sós levegő, vagy a kőszáli kecskék hívogató kísértésének. Született egy definíció is, ami összefoglalja egy mondatban, hogy alapvetően mire vigyázzunk:

A járvánnyal kapcsolatos kockázatot úgy tudjuk a legjobban minimalizálni, ha a lehető legrövidebb időt töltjük, a lehető legnagyobb távolságot tartva, minél kisebb számú emberrel, a lehető legnagyobb területen, leginkább kültéren.

Vagyis az ideális utazás idén: a szűk család, autóval utazva vadkempingezik az imádott külföldi nyaralóhelyen. És ez nem vicc.

A következőket tényleg érdemes átgondolni, mielőtt nekiindulunk, ha másért nem, arra jó lehet, hogy picit kevesebb meglepetés érhet bennünket.

  1. A célország aktuális járványügyi helyzete és szabályai. Okulva a tavaszi eseményekből, nem biztos, hogy ésszerűtlen döntés azonnal hazaindulni, ha rosszabbodik az adott ország statisztikája, nehogy ott ragadjatok karanténban. 
  2. Van-e köztetek, az úti társak között veszélyeztetett személy? Egészen más szervezést igényel, ha csak ti utaztok a gyerekekkel, vagy ha viszitek például a nagyszülőket is.
  3. Utazási mód. Vannak biztonságosabb utazási módok, ha a saját autóval utaztok például. A vasúti- és légitársaságok is nagy figyelmet fordítanak a fertőtlenítésre, a vírus terjedésének csökkentésére, de mindig ott a rizikó, ha egy felelőtlenebb utassal kerültök össze.
  4. Szállás módja. A nagy szállodák helyett, ahol sok emberrel találkozhattok, előtérbe kerülnek a kisebb, magánszállások.
  5. Nyaralóprogramok. Városnézések, kirándulások alkalmával is érdemes a távolságtartásra figyelni, kerülni a tömeget. Készüljetek arra is, hogy sok helyen csak online foglalással lehet bejutni, nehogy lemaradjatok valamiről emiatt.

Az utazási szakértők szerint azok, akik idén utaznak, biztosan jobban járnak a kisebb forgalom miatt. Hiszen a nagy utazó kínaiak, illetve az amerikaiak is egyelőre még a járvány csillapításával vannak elfoglalva, nem pedig az nyári utak szervezésével. Így nagy valószínűséggel kisebb lesz a sor a Vatikánban, és a Mona Lisa előtt sem kell óriás tömegre számítani.

Jó pihenést, akár itthon, akár külföldön nyaraltok!

Anide

Gyerekkel utaznál? Olvass a témában!

A babát nem érdekli a rénszarvas és a sarki fény

Mindenki rémálma: amikor a gyerek végigüvölti a repülőutat

Három kisgyerekkel vonatoztunk négy órát

10+1 tipp, ha gyerekkel repülsz

Utazás gyerekkel: repülőn, buszon, vonaton