Tünde utazás utazás gyerekkel

Mivel a fapados repülőtársaságoknak köszönhetően a repülőjegyek ma már megfizethetőek (sőt, sok esetben olcsóbban jön ki például egy máltai hosszú hétvége, mint itthon egy wellness szálló), egyre többen repülnek külföldre – gyerekkel együtt. Mire érdemes figyelni, ha gyerekkel indulsz repülőútra? Íme, a tízes lista.

1. Tervezés

Ha kisgyerekkel utazol, fontos, hogy előre megtervezd az utat és végigvegyél a csomagolástól a reptérre való kijutásig mindent. Inkább több időt hagyj mindenre, minthogy rohanni kelljen és idegeskedéssel induljon az út. Gyerekek esetében (Murphy) mindig történhet valami váratlan – ezért is fontos, hogy időben induljatok el otthonról. Ha feladott poggyásszal mentek, minimum két órával a gép indulása előtt legyetek kint. Ha csak kézipoggyász van nálatok, akkor sem árt másfél-két órával előbb a reptérre érkezni, mert sosem lehet kiszámítani, mennyi időt vesz igénybe a reptéri biztonsági ellenőrzés.

2. Elsőbbségi beszállás

Ha olyan légitársasággal utazol, ahol szabadon választhatóak az ülőhelyek a fedélzeten, érdemes elsőbbségi beszállást is választani, ha gyerekkel mész. Így biztosan lesz hely egymás mellett azokon a helyeken, ami a legjobb számotokra. Van, ahol külön fizetni kell a kiválasztott helyekért, ellenkező esetben nem garantálják, hogy egymás mellé kerül a család összes tagja (bár nem gondolom, hogy egy gyerek külön kerülhet a szüleitől). Aki biztosra akar menni, válassza ki a kívánt helyeket a foglalás során (vagy később). Plusz költség ugyan, de fontos lehet.

3. Kommunikáció

Készítsd fel a gyereke(i)det arra, hogy mi fog történni. Magyarázd el lépésről lépésre, hogy mire számíthatnak az utazás alatt. Ha látják a lelkesedést és az örömöt rajtad, az rájuk is átragad.

4. Elfoglaltság

Ha nem szeretnéd, hogy rémálom legyen az a néhány óra, amit a fedélzeten töltesz összezárva kétszáz emberrel, jobb, ha viszel magaddal olyan eszközöket, amik lefoglalják a gyereket. Nincs rosszabb egy unalmában ordító-hisztiző gyereknél – mind a szülőnek, mind az utastársaknak. Ötletek: tablet, okostelefon, könyv, színező, kártya, plüssállatok, babák, kisautók, esetleg mp3 lejátszó nagyobbaknak. Az alvóállat otthon ne maradjon!

5. Rágcsálnivaló

Unalom ellen (is) jó a rágcsa. Ha nem akarsz a fedélzeten horror áron vásárolni, vigyél magaddal olyan falatokat, amiket szeret a gyerek (ropi, tejszelet, nem morzsálódó keksz, stb.). Kis dobozban vihető szeletekre vágott alma, répa is jó lehet, de ha megengedőbb vagy, a különleges alkalomkor akár chipset is rágcsálhat a gyerek (főleg, ha amúgy nem szokta).

6. Toalett

Ha pelenkás a gyermeked, mindig legyenek a táskádban a pelenkacseréhez szükséges eszközök. Nagyobbacskáknál vihetsz papír ülőkét a vécére, esetleg fertőtlenítő folyadékot.

7. Légnyomás

Felnőttként is, de kisgyereknél még inkább kellemetlen a légnyomás miatt kialakuló fülfájás. Erre is fel lehet készülni. Fel- és leszállásnál nagyobb gyerekek rágózhatnak, a kisebbeknek pedig adhatsz innivalót, amit kis kortyokban tudnak fogyasztani, a nyelés ugyanis segít a fül „kidugulásában”. (Hosszabb utakon egyébként is fontos a hidratáció, figyelj a folyadékfogyasztásra!)

8. Öltözködés

A repülőn nem az a fontos, hogy a gyereked legyen a legcsinosabb, legjobban öltözött csemete! Ha nyugit akarsz, adj rá kényelmes ruhát, amiben jól érzi magát. A légkondi miatt jó, ha rétegesen öltözteted, hogy könnyen fel- és levehess egy-egy ruhadarabot róla, ha szükséges.

9. Időpont

Ha több időpontban is elérhető a kívánt célállomásra induló járat, válaszd a hajnali/reggeli első gépet. Ilyenkor a legkisebb az esély a késésre.

10. Poggyász

Mielőtt nekiindultok, feltétlenül nézzétek át az adott légitársaság poggyászméretekre és darabszámra vonatkozó szabályozását! Ne felejtsétek a fedélzeten szállítható dolgokra való szabályozást sem.

10+1. Visszaút

Idegen városban kevésbé látjuk át a közlekedést, ezért még sokkal fontosabb pontosan tervezni. Lehet, hogy a hétköznap tízpercenként induló vonat hétvégente harminc-negyvenpercenként jár csak, akkor már futni és reménykedn lehet, hogy aznap kevesen lesznek a biztonsági ellenőrzésnél vagy késve indul a gépünk, így elérjük még. Inkább érjünk oda kicsivel előbb, bámészkodva a reptéren, még akkor is, ha a gyerek ezért kisír tőlünk még valami szuvenírt vagy rágcsálnivalót, olcsóbb, mint a következő géppel elutazni. A reptéri transzfer választásánál gondoljunk arra, hogy a buszok olcsóbbak, a taxik kényelmesebbek, a vonatok viszont kiszámíthatóbbak és megbízhatóbbak lehetnek.

Számítsuk bele azt is, hogy nagyobb városokban például a metróállomások közt is hosszú percekig mehetünk fel-le a lépcsőkön és folyosókon - pont elég lehet arra, hogy a csatlakozást lekéssük. Viszont egyre több helyen látjuk menet közben is a közlekedési helyzetet, mobilappon vagy a helyszínen kihelyezett táblákon, amelyek segítségével akár menet közben is tudunk útvonalat módosítani. Ha a gépünk késéssel  indul hazafelé, mi pedig már ott topogunk a reptéren, készüljünk enni-innnivalóval, valami unaloműzővel, ha elunta már a csemete a gépek fel-leszállását nézegetni. Sok játékhoz elég a fejünk és a két kezünk is, mindenféle eszköz nélkül.

Jó utat!

Tünde

Tünde utazás utazás gyerekkelBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?