koronavírus oktatás iskola

Napról napra magasabb az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, az iskolákban, óvodákban szigorúbb óvintézkedéseket vezettek be – és nagyon komolyan veszik, hogy csak teljesen egészséges gyermek mehet be az intézménybe. De ki dönti el, hogy a gyerek tényleg beteg? Ha tüsszent egyet, mehet haza? És mi a helyzet a szipogó-orrfolyó allergiásokkal, a köhögő asztmásokkal? Olvasóink az első hét tapasztalatairól meséltek.

Egy anyuka arról számolt be, hogy gyermekét nem engedték be reggel az iskolába, mert köhögött. Nem fuldoklik, nincs láza, nem beteg, csak kettőt köhintett. Máshol puhább széklet miatt küldték haza az elsős gyermeket, és van, ahol a nátha is kizáró ok, holott se hőemelkedés, se rossz közérzet, se egyéb más tünet nem volt.

„Hány a kocsiban. Mindig. Pénteken reggel csuklás miatt ivott egy pohár szénsavas ásványvizet. Suli előtt elhányta magát. Vittem haza. 10 nap otthon.”

- mesélte egy másik anyuka.

Érthető az aggodalom, és eddig is az lett volna az alap, hogy betegen nem viszünk be gyermeket oviba, suliba, de biztos, hogy jó megoldás, ha egy tüsszentés után hívják a szülőt, hogy vigye haza a gyereket?

Egy vidéki alpolgármester így fogalmaz:

„Az iskolaorvosok számára ajánlások vannak, de amennyiben egy tünet esetén már hazaküldik a gyermeket, akik a család- vagy gyermekorvosnál jelentkeznek, félő, hogy nagyon leterhelődik a rendszer.”

Arról nem is beszélve, hogy ha a gyerek a háziorvos szerint beteg, és a szülő otthon marad vele, erre az időre gyermekápolási táppénzt kap, viszont ha a háziorvos úgy ítéli meg, hogy a gyermek nem beteg, nem fertőz, és részéről mehetne vissza az iskolába, csak az iskolai protokoll szerint nem mehet vissza a közösségbe, előfordulhat, hogy a gyerekkel otthon maradó szülő fizetést sem kap (pl. ha nem tud otthonról dolgozni), és a társadalombiztosítási jogviszonya is szünetelni fog, írja a 24.hu.

A kérdés, hogyha bejön az őszi idő, beindul az ilyenkor szokásos felső légúti megbetegedés-hullám, nátha, takony, és a legenyhébb tünetek miatt otthon kell mindenkinek maradnia, akkor hányan lesznek az iskolában (ha nem zárnak be addig)?

És a végére egy plusz kérdés: az élelmesebb gyerekek mikor fognak rájönni: elég egyet köhögni, és két hétig nem kell suliba menni?

Tünde

Koronavírussal kapcsolatos cikkeinkből:

Sírtam, amikor az elsős kislányomat nem kísérhettem be az iskolába

Tevék a karámban, avagy bezárva a karanténban

A nagy vírusgyilkos kísérlet, avagy miért fontos még mindig a kézmosás?

A koronavírus-járvány maraton, amit le kell futnod

A 10+1 leghülyébb életvezetési tanácsok karantén idejére