Kiemelkedő képességű, autizmus-spektrumzavarral élő fiataloknak nyújt segítséget tehetségük kiteljesítésében az Együtt az Autistákért Alapítvány (EAA) tehetséggondozó programja, amelyre július 30-ig lehet jelentkezni. Az „AUTTALENT 2021 - Együtt a tehetségekért” nevű program az autizmus-spektrumállapot társadalmi elfogadottságának növelésére is törekszik.

Az Együtt az Autistákért Alapítvány áprilisban hívta életre az „AUTTALENT 2021 - Együtt a tehetségekért” elnevezésű tehetséggondozó programját, ahova olyan autizmus-spektrumzavarral élő, 6-30 éves korú gyermekek, fiatalok jelentkezését várják, akik valamilyen kiemelkedő képességgel, tehetséggel rendelkeznek a zene, a képzőművészet, egyéb művészeti ágak (mozgókép, fotó stb.), a sport, a tudomány, a kutatás/fejlesztés/innováció vagy a számítástechnika területén. 

Az AUTTALENT 10 millió forintos tőkealapját főtámogatóként a MOL-csoport biztosította. A McDonald’s 3 millió forinttal támogatta a programot, az autizmus hónapjához kapcsolódó áprilisi kampánynak köszönhetően pedig a Bamba Marha Burgerrel közösen 1,68 millió forintot gyűjtött össze az Alapítvány, illetve a WOLT felületén és a kampányhoz csatlakozó éttermeken keresztül 850 db kitűzőt adott el 841 ezer forint értékben. Az #éniskékvagyok kampány részeként továbbá a szervezet Labrosse Dániel kortárs képzőművésszel és a Dorko csapatával együtt álmodta meg a #KékSzív T-Shirt Pop-Up kollekciót, amelynek eladásából – valamint a magyar ruhamárka cipőújdonságának, a DRK Ultralight modell kék színű változatának értékesítéséből – közel 400 ezer forint folyt be. A jelenlegi összeg növeléséhez augusztus végéig további adományozók is hozzájárulhatnak.

A pályázatok benyújtására 2021. július 30-ig van lehetőség. A sikeres pályázók az Alapítvány által nyújtott anyagi támogatást többek között eszközbeszerzésre, képzés költségeinek fedezésére, szoftver, hardver és applikáció vásárlásra, mentori és terápiás költségek fedezésére, valamint egyéb költségek elszámolására fordíthatják. Az igényelhető támogatás mértéke 100 000 Ft-tól 1 000 000 Ft-ig terjedhet, önerő igazolása nem szükséges az induláshoz. A pénzügyi támogatáson túl az „AUTTALENT 2021 - Együtt a tehetségekért” pályázat célja, hogy a gyerekeket és fiatalokat olyan szervezetekkel és személyekkel kösse össze, akik segíthetik a fejlődésüket. Az Együtt az Autistákért Alapítvány szeretné, ha a segítségükkel hosszú távon, a gyakorlatban is tudnák hasznosítani tudásukat és képességeiket. 

„Az ’AUTTALENT 2021 - Együtt a tehetségekért’ program elsődleges célja a tehetséggondozás, ugyanakkor nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezáltal is széles körben megismerjék az autizmus-spektrumállapotot, illetve elősegítsük a befogadást és az elfogadást. Bízunk benne, hogy a program nem csupán sikerélményt jelent majd a résztvevő fiataloknak, hanem segítheti az integrációjukat, és hozzájárulhat ahhoz is, hogy az akadályokat legyőzve élni tudjanak kivételes adottságaikkal”

– fogalmazott Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke.

Szeleczki István, az Autista Mintaház vezető gyógypedagógusa hozzátette:

„Az autizmus-spektrumzavarral élő fiatalok gyakran rendelkeznek kiemelkedő tehetséggel valamely tudományos vagy művészeti ágban, azonban a képességek kibontakoztatása az autizmusból eredő szociális és kommunikációs nehézségek miatt nem mindig valósulhat meg. Ezekben az esetekben szükség van olyan személyre szabott segítségre, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyermek, fiatal sikeresen legyőzhesse az akadályokat és élni tudjon adottságaival. Az ’AUTTALENT 2021 - Együtt a tehetségekért’ program többek között ebben kíván segítséget nyújtani az érintett fiataloknak.”

A pályázatra a www.egyuttazautistakert.hu oldalon megtalálható pályázati adatlap kitöltésével lehet jelentkezni, amelyet postai vagy elektronikus úton is el lehet küldeni. A pályázattal kapcsolatos minden további információ megtalálható az Alapítvány weboldalán, az alábbi címen.

Sajtóközlemény
 

Az autizmussal kapcsolatban ezekben a cikkekben írtunk:

"Azért, mert autista vagyok?"

Anya, én is autista vagyok?

Így telik egy autista kisfiú napja

Iskolába megy autista kisfiam

Kistestvért vállaltunk autista kisfiunk mellé

Autista a kisfiam: szeretni kell, ennyi az egész