„Segíthetek??” – pattant mellém egy vadidegen ürge, ahogy hegynek felfelé bandukoltam reménytelen arccal a Fishing on Orfű bejárata felé a tűző napon. Egy csomagot felejtettünk csak a kocsiban, mielőtt egy távolabbi, de árnyékos parkolóhely felé vettem az irányt, az is soknak bizonyult. Áldozatkész Anya ezen a ponton jutott el oda, hogy megossza veletek: vannak helyek, ahová a legkisebb felesleges dolgot se érdemes vinni, pár dolgot viszont életveszélyes NEM vinni. Íme a tapasztalati lista.

Fesztiválozni – ottalvósan – általában sátorban, ritkábban valami faházban szokott az ifjúság, aki még bírja minimális alvással és minimális tisztálkodással napokon át. Az első ilyen élmény általában meghatározza, lesz-e több, és az élményt leginkább a

  • társaság (akikkel bulizni megy)
  • saját fizikai állapot (leég, napszúrást kap, kiszárad, gyomorrontása lesz, egyébről ne essék szó -vagy kicsattan, táncikál, sportol)
  • programok (na EZÉRT érdemes volt, visított fel sorok írója a Tudósok második nótájánál, feledve lihegést, sorállást, GPS-es eltévedést, pornyelést meg mindent...)
  • és a véletlenszerűség fogja meghatározni.

Szerintem a legfontosabb a társaság gondos kiválasztása. A többnapos együtt sátrazás kihozhat mindenkiből olyasmit, amire eddig sose gondoltunk, az összeszokott banda viszont magasabbra emelheti a rezgésszámot (FOO-n találkoztam olyan negyvenesekkel, akik tizenéve ugyanazokkal az arcokkal járnak ugyanoda). Eltérő viszonyulás a pogózáshoz, a piáláshoz, egyes zenei stílusokhoz okozhat problémát, ellenkező esetben meg...
Én egy koncert közepén ráírtam a Finnországban élő barátnőmre, hogy most érzem, mennyivel jobb volna, ha ott ugrálna mellettem ő is.  

A fizikai állapotra hat legjobban, mit viszünk magunkkal. Két hevenyészett Igen-nem lista élelmiszerre és elsősegélyre:

Kajalista Igen:

  • Víz, de nem nagyon sok. Vonszolni rettenet, hamar melegszik, de mosakodni drága vele.
  • Valami száraz életmentő: keksz, ropi. Rosszullét, hirtelen fellépő éhség ellen kiváló, nem rohad, nem melegszik, nem lesz belőle gusztustalan kocsonya.
  • Zacskós leves vagy hasonló: só-víz háztartást állítja helyre gyorsan, csak egy kis forró víz és egy ezt bíró edény kell hozzá, kis helyen elfér.
  • Nagyon egyszerű konzerv: kész kaja csak ha kóstoltad már korábban, májkrém csak akkor, ha langyosan is megeszed kenyérre vagy kekszre kenve.

Kajalista Nem:

  • Gyümölcs, csoki, kivéve, ha megeszed kb. az első 3 órában. Utána magától megszökik, élénk illatok kíséretében.
  • Szendvics, sütemény – lásd mint fent. Pékáru sem, nagyjából csak a kétszersült vagy a puffasztott rizsből készült izé bírja rohadás nélkül (utóbbit viszont én semmilyen formában nem bírom megenni)
  • Amit Otthon Sose Ennél Meg – nem, nincs olyan, hogy Annyira éhes leszel. Megehetsz bármi mást, haverod burritójának maradékát, vadidegenek által kínált másnapos zsemlét vagy rántotthús-szendvicset, csokit kockasajttal, esetleg éhezel, de AZT nem eszed meg ott se, ne is próbálkozz.

Gyógyszer-elsősegély Igen:

  • Sebtapasz. Igen, te esel elsőnek át más sátormadzagján, színjózanul, fényes nappal, és a cipő is feltöri a lábad, ha máskor sose.
  • Széntabletta, hasmenés elleni szer. (Pedig milyen szép sárgabarackot árultak az út mentén jeligére)
  • Láz-fájdalomcsillapító (elég két órát sorba állni a beengedésnél, és kész a tünet)
  • Fertőtlenítő spray (az első órákban bele lehet lépni valamibe, és „tiszta” felület az otthon van)
  • Kullancs, szúnyog elleni spray, kullancskiszedő
  • Kisolló, reszelő (beszakadt körömmel létezni napokig igen fájdalmas dolog)
  • Naptej, napégés elleni szer (és SAPKA, könyörgöm. Bár én egy óriási kendőben néztem ki sivatagi tevehajcsárnak...)
  • szokásos cuccok (ha valaki máskor használ allergiagyógyszert, fogamzásgátlót, bármi mást)

Gyógyszer-elsősegély Nem:

  • Macerás kötszer (ami könnyen szennyeződik, nehéz felrakni, elázik, leesik...). Bármi törékeny kis üvegben.
  • Soha korábban ki nem próbált gyógyszer (az ördög nem alszik)
  • Antibiotikum (hacsak nem vagy orvos) és más vényköteles szer, ha máskor nem használod

Ami pedig az egyéb holmikat illeti: a minimum. Tényleg. Amit adott esetben akkor is el lehet cipelni A-ból B-be, ha nincs autó, vagy segítséget nyújtó felnőtt vagy haver, vagy a parkolási lehetőség fogy el az orrotok elől. Olyan csomagolásban, ami felfér a vonatra-buszra is (MINDIG előfordulhat, hogy MÉGSE tudod elvinni vagy érte menni), és elszeparálható, vízhatlan rekeszekkel rendelkezik (sose feledem a felrobbant tusfürdőt, ami szinte minden váltás ruhánkat használhatatlanná tette egy időre életünk első közös páros nyaralásán). A kedvenc holmikból csak az, amit nem siratunk napokig, ha elázik/zsíros lesz/leöntik sörrel/ellopják.  Sajnos mindegyik elég valószínű forgatókönyv. Ahogy a zivatar is: egy hegymászófelszerelésféle, ami vízhatlanul tart egy váltásnyi ruhát-alsóneműt, szintén életmentő lehet. A sátor...az beázik ugyanis.

És még valami: hasitasi vagy más olyan testen rögzíthető kis tároló, amiben a legfontosabbak (igazolvány, pénz, kártya, zsepi, napszemcsi, telefon) elférnek, és ami még nem akadályoz az ugrálásban vagy üldögélésben, vagy eszegetésben. Van, aki elvan hátizsákkal egész nap, a női ridikülök bármilyen formája teljesen felejtős, meg nagyjából minden, amit leteszel a földre, majd otthagysz. Esetleg kiborítod, és vaksin szedegeted a pogózók alól.

Ha végignézed a listát, tulajdonképpen ez a klasszikus gyerektábori lista, minimalizálással és néhány élelmiszer-gyógyszerrel kiegészítve, amit oda még a tanárok visznek.

Tényleg, a telefon. Mentsd le utazás előtt a teljes tartalmát, ki tudja, mi történik szegénnyel majd ott. A töltőt nem említem, 12 év felett a sarj automatikusabban fogja pakolni, mint a tiszta bugyit.

Vakmacska

Olvass még a kamaszokról! 
Segítség, kamaszodik a lányom!                    
Fordulna hozzád a gyereked, ha bajban lenne?