36. hét

A napló írásakor a babának még négy napot kell kibírnia bent, és akkor már nem számít koraszülöttnek. Izgalmas ez a tudat, mert a toxémia továbbra is Démoklész kardjaként lebeg felettem. A nőgyógyász meglátva a múlt heti védőnői vérnyomásértékeket, azonnal, szó nélkül kiállította a laborbeutalót, majd nagyjából 10 perces fejtágítást kaptam a terhességi toxémiáról (preeclampsia).

Fejfájás. Látászavar. Hányás. Szédülés. Jobb bordaív alatti kisugárzó fájdalom. Alaptünetként fehérjevizelés, ödéma és a magas vérnyomás. Egyik jobb, mint a másik. A várandósságok tíz százaléka végződik toxémiában, leggyakrabban az első gyermeküket váró édesanyáknál jelentkezik az állapot. A védőnő 135 körüli értéket mért legutóbb 74-es pulzussal, itthon, amikor mérem, teljesen rendben van a systole, a pulzus magasabb egy kicsit. Méregetem szorgalmasan, ha esetleg beköszönt a 150/ érték, azonnal, gondolkodás nélkül irány a klinika.

A kórházi csomagokat a hétvégén összepakoltam, már csak egy-két apróság hiányzik belőlük. Az eddig is bevált check list alapján pakolok mindent, és mivel (végre valahára) újra van látogatási idő és lehetőség a klinikán, szinte bármikor utánam tudják hozni az esetlegesen kifelejtett dolgokat. A tiszta ruhán kívül gyümölcslevet, friss gyümölcsöt és kekszet szoktam behozatni, a kórházi koszt minőségével és mennyiségével alapjáraton nekem nem szokott bajom lenni. Persze előfordult már, hogy az egyik nővértől kérdeztük meg, mégis milyen fantázianéven futott az aznapi ebéd, majd rötyögve állapítottuk meg a szobatársakkal, egyikünk sem találta el.

Ha minden jól megy, ezen iromány netre kerülésekor én éppen kozmetikusnál fogok ejtőzni. Nem vagyok egy nagyon trendi nőci, de vannak bejáratott köreim, amiknek az oltárán szeretek áldozni. Ilyen a szülés előtt felkeresni a fodrászt, a pedikűröst és a kozmetikust - jót tesznek a testemnek és a lelkemnek is, valamint ki tudja, mikor jutok el újból hozzájuk. Fodrásznál egy éve voltam legutóbb, most a vágás közben meg is kérdezte, nem sajnálom-e a hosszú hajamat levágatni. Dehogy sajnálom! Majd visszanő, de előtte úgyis kihullik a fele a szülés utáni hormonváltozások miatt. Szóval pénteken kozmetikus, már nagyon várom! Addig sem a fészekrakó ösztönnek hódolok be, hanem nyugiban pihenek egy kicsit.

A fészekrakó teljesen maga alá gyűrt, minden napra kitalálok valami pakolnivalót. Újra átpakoltam a ruhás szekrényeket, valamint egy kicsit szanáltam a ruhák között, a feleslegeseket bezsákoltam. Átpakoltam a speizt, átválogattam a gyógyszereket, a felesleges gyerekkönyveket. Isten a tanúm, nagyon szeretem a könyveket, de néha becsúszik egy-egy rossz, bugyuta választás, amit fáj olvasni – könnyű szívvel búcsúztam el tőlük. Ma a plüssök világába utazom el, egy nagy dobozba gondoltam dobálni őket, majd abban elvinni a védőnőhöz. A gyerekek természetesen azonnal elfoglalták a dobozt, most olvasósarkot rendeztek be benne, úgyhogy inkább keresek egy zsákot, abba mennek a játékok.

Röviden összefoglalva: fogynak a napok…

gagea

A terhesnapló előző részeit itt találod:

Két fiú és két lány után ismét várandós vagyok

Minek nektek ennyi gyerek?

Lehet, hogy szülés után találjuk ki a baba nevét

A 30. héten tudtuk meg a baba nemét

Akkora a magzatom, mint egy tatu

Nyílik a méhszájam a 32. héten

Tökéletes volt minden, mégis éjjel-nappal bőgtem a kiságy mellett

Anya kiszabadl: furcsa érzés volt nem fürdetni és altatni

Nyafogjak vagy noshztalgiázzak a 35. héten?