32. hét

A héten felkerestem a várandósgondozást végző orvost a kötelező körre. Néha vannak jósló fájásaim, ezért megvizsgált - egyébként az 5. hét óta nem nyúlt hozzám. A külső méhszáj elkezdett kinyílni, valamint a méhnyak is rövidült. Az ítélet: kímélő életmód.

Valószínűleg az érkező front miatt, de aznap és még éjjel is szinte végig keményedéseim voltak, ezért bevettem a Nemérdekel tablettát és a kanapén fetrengtem magnéziumot iszogatva. Ezt azóta is tartom, csak a legszükségesebb dolgokat végzem el, a leggyorsabb ételeket főzöm, próbálok pihenni.

Lassan beköszönt a nyári szünet is, így a gyerekek különfoglalkozásai is parkolópályára kerülnek, csak az ovi van porondon. Ovis különfoglalkozás alatt nem kell hatalmas dolgokra gondolni, zeneoviba járunk, valamint TSMT tornára. Próbálunk értelmes programokat szervezni nekik, amik által a lehető legszélesebb körben tudnak fejlődni.

Na, de vissza az orvoshoz. Két éve, a COVID első #maradjotthon alatt a klinikai protokoll megváltozott, ezzel szerették volna az egészségügy terhelését csökkenteni. Fogadott orvos és szülésznő nem lehetett jelen a szülésnél, csak az ügyeletes szakdolgozók. A klinikai látogatás megszűnt, csak csomagot lehetett az osztályra küldeni. A 30. hét után már nem volt UH, NST a 38. héttől volt esedékes - természetesen komplikált várandósság esetén további vizsgálatokat előírtak.

A jelenlegi legújabb szabályozás szerint eseménytelen várandósság esetén az utolsó UH a 30. héten van, nincs több labor a szülésig, a Streptococcus fertőzöttséget a 36. héten ellenőrzik. Amennyiben pozitivitás van, az anya nem kap orális antibiotikumot, csak a szüléskor és azt követően, intravénásan. Az NST a 38. héttől van.

Fogadott orvos csak akkor lehet jelen a szülésnél, ha éppen ténylegesen dolgozik a klinikán, pihenőidőből nem lehet behívni. Választott szülésznő jelen lehet, ez hatalmas segítség a várandósoknak. Talán a legnagyobb megkönnyebbülés, felszabadulás, örömhír, hogy napi 1 óra látogatás engedélyezett az osztályokon.

Azért eléggé (köhöm...próbálok szofisztikált maradni) rossz érzés, hogy az ember napokig be van zárva a kórterembe és az apával, vagy más fontos családtaggal csak az ablakon keresztül integetve látják egymást két percre. Tudom, nem wellness szálloda a kórház és feltalálták a videochatet is, de a hormongőzös hullámvasutas napokon hihetetlen jó megölelni a szerettünket és ebből új erőt nyerünk. Tehát jelenleg ez a protokoll van.

Újabb orvosi kör négy hét múlva, aztán hat hét múlva NST.

gagea

A terhesnapló előző részeit itt találod:

Két fiú és két lány után ismét várandós vagyok

Minek nektek ennyi gyerek?

Lehet, hogy szülés után találjuk ki a baba nevét

A 30. héten tudtuk meg a baba nemét

Akkora a magzatom, mint egy tatu