koronahírek

Maszkot gyárt a fél világ
 

Luxusmárkák (köztük a Gucci, a Balenciaga, az YSL) és hazai kis varrodák, otthonülő, varrni tudó mamik is maszkok gyártásába fogtak, bár sokan még mindig úgy vélik, ha egészségesek vagyunk, és nem kerülünk fizikai kontaktusba másokkal, alapvetően a kézmosás és a távolságtartás a legfontosabb.  Egy urológus szerint azonban legrosszabb maszk is jobb lehet adott esetben, mint a semmi (a részecskékhez tapadt vírusok egy része ezekkel is kivédhető, de főleg azt védjük ki, hogy az arcunkhoz nyúlkáljunk), és néha a „gyenge” hatékonyabb, mint az „erős”, főleg ha nem tudjuk szakavatottan viselni.   

Az időközben részben „cargo”-vá átvedlett Wizzair közben meghozta a „hivatalos” csomagot is Kínából: 11 tonnányi egészségügyi felszerelés maszkok, speciális védőöltözetek voltak a fedélzeten, az általában csak Európában repkedő gép négy pilótával jutott el Sanghajig. Úgy tudjuk, több ilyen járat is lesz még.

Újabb adókönnyítések: személyi vagy egészségügyi szolgáltatók, edzők, kozmetikusok…
 

A miniszterelnök újabb 6 pontos gazdaságvédelmi akciótervet hirdetett, amelynek részletei rendeletben jelennek meg hamarosan.

  • A taxisok után további 81 480 kisvállalkozásnak adnak mentességet a KATA-járulékfizetés alól, jegyzeteim alapján június végéig (a mentesség azt jelenti, hogy se most, se később nem kell fizetni ezeket, mivel általában ezek a kisvállalkozók most nem tudnak dolgozni). A pontos tevékenységi köri felsorolást a rendelet tartalmazza majd. Akik biztos kapnak könnyítést: szépségápolás, festés, üvegezés, villanyszerelés, egyéb humán egészségügyi ellátás, előadóművészet, víz-, gáz- és fűtésszerelés, épületasztalosok, járóbeteg-ellátás, padló- és fal burkolása, testedzési szolgáltatás és egyéb sporttevékenység, az idősek, fogyatékosok ellátása.
  • A március 1. előtt keletkezett KATA-adósságokra mentességet ad a kormány a veszélyhelyzet idejére. (tehát ezeket be kell fizetni, de nem most, hanem a veszélyhelyzet utáni negyedévben)
  • A turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a magyarországi médiaszolgáltatások mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt (részletek a rendeletben majd).
  • A kilakoltatásokat, lefoglalásokat felfüggesztik a veszélyhelyzet idejére.
  • Az adótartozások behajtását is felfüggesztik a veszélyhelyzet lejárta utáni időszakra.
  • A veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyed-jogosultságokat fenntartják (tehát meghosszabbodik a gyes a vészhelyzet idejére).

Emellett szakértők figyelmeztetnek: kismamákat továbbra sem lehet elbocsátani, kivéve a közös megegyezés esetét. Tudjuk, most rengeteg vállalkozás került azonnali pénzzavarba, mivel drasztikusan lecsökkentek (adott esetben nullára) a bevételeik, de mégsem érdemes azonmód aláírni a váratlanul elénk tett papírt – kismamáknak különösen nem.

És bár több szakértő a személyi kölcsönök megszűnését jósolta a bevezetett kamatplafon kihirdetése után, egyes bankok elvileg már előálltak ilyen csomaggal – más kérdés, kinek az igényét bírálják majd el pozitívan. A babaváró hitel információink szerint elérhető. Aki csak most házasodna, annak nehéz dolga lesz a vélhetően szintén home office-ra utasított anyakönyvvezetőkkel, és a földhivatalokban is csak digitális ügyintézés érhető el.

Vakmacska

KORÁBBI NAPI BESZÁMOLÓINK:

Koronahírek 0320: Gyerekek is vannak a fertőzöttek között 

Koronahírek 0319: Pénzügyi mentőcsomag, munkaügyi változások, stb.

Koronahírek 0318: Egyelőre nem lesz kijárási tilalom, de azért maradj otthon!

Koronahírek 0317: Idősek, maradjatok már végre otthon!

Koronahírek 0316: Ne menj be az orvoshoz, ha koronavírus-tüneted van!

Koronahírek 0315: Ne vidd a gyerekedet a játszótérre se!

Koronahírek 0314: És ki vigyáz a gyerekekre?