koronahírek koronavírus Tünde

Mivel tudjuk, hogy az idősebb korosztályra a betegség sokkal veszélyesebb, mint a fiatalokra, fontos, hogy elmagyarázzuk idős rokonainknak, ismerőseinknek is a veszélyt. Még mindig rengeteg az idős ember az utcán, boltokban. Müller Cecília országos tisztifőorvos arra kéri a 70 év fölöttieket, hogy mindenképp maradjanak otthon. Se fodrász, se orvosi rendelő, se piac!

Sétálhatok a gyerekemmel?
 

Több olvasónk kérdezte, hogy ha nem ajánlott gyermekével játszótérre mennie, azért sétálni elviheti-e. Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos szerint igen, amennyiben a többi embertől legalább két méteres távolságot tart. (És persze nem beteg vagy van önkéntes karanténban egy lehetséges fertőzés miatt.) Tehát ha van a közelben tömegközlekedési eszközök használata nélkül elérhető park, erdő (nem játszótér!), ahol nincs sok ember, vihetjük levegőre a csemetéket.

Mehet-e apa a szülőszobára?
 

Több kismama aggódott amiatt, hogy a járvány idején bemehet-e a szülő nő párja is a szülőszobába. Müller Cecília országos tisztifőorvos megnyugtató válasza szerint az apás szüléseket továbbra is a törvény garantálja. Ha tehát az apának nincsenek tünetei, megfelelő védőfelszerelésben részt vehet a szülésen.

Megkapják-e a védőoltásokat a gyerekek?
 

A rövid válasz: igen. Mivel az oltások beadása nem a betegrendeléseken, hanem az egészséges tanácsadáson történik, így a védőoltások nem maradnak el. A kampányoltásokat, például a HPV-oltás, amelyet az iskolákban kapnak meg a gyerekek, a járvány elmúlását követően fogják beadni – a halasztásból semmilyen hátrány nem származik – tájékoztatott a tisztifőorvos.

Emelkedik a betegszám
 

Ma már 50 igazolt koronavírusos beteg van Magyarországon, a tájékoztatás szerint a következő napokban akár több száz új beteg lehet. Mivel már tömeges megbetegedésekre kell számítani, és a betegség a lappangási időben, tünetek nélkül is fertőz, egyre nagyobb az esélye a terjedésnek. (Maradj otthon, ha teheted!)

Tünde

KORÁBBI NAPI BESZÁMOLÓINK:

Koronahírek 0316: Ne menj be az orvoshoz, ha koronavírus-tüneted van!

Koronahírek 0315: Ne vidd a gyerekedet a játszótérre se!

Koronahírek 0314: És ki vigyáz a gyerekekre?