koronahírek koronavírus tünetek Tünde

Új szakaszba lépett a járvány, ahogy várható volt: már nem egyedi fertőzéses esetekről beszélünk, hanem csoportos megbetegedésekről. Nagyobb számban betegednek meg közösségekben és olyan helyeken, ahol szoros kontaktus jön létre (a játszótér is ilyen!!!), és bár újabb szigorításokat vezettek be a mai napon, még nagyobb szerepet kap az egyéni felelősség.

NE MENJ BE A RENDELŐBE, HA TÜNETEID VANNAK!

Sajnos ma is kaptunk olyan hírt, hogy egy koronavírusos tüneteket mutató ember személyesen kereste fel a háziorvosi rendelőt. Az orvos koronavírus-gyanúval küldte be az illetőt – mindezt úgy, hogy asszisztensével együtt védőfelszerelés nélkül találkozott vele, és a rendelőben is várakoztak jó páran abban az időben.

Ezúton kérünk mindenkit, hogy aki az alábbi tüneteket tapasztalja, NE SZEMÉLYESEN KERESSE FEL a háziorvosát vagy a kórházat, hanem telefonon tájékoztassa a tüneteiről az orvost, aki elmondja a teendőket. Ezeket az ingyenes számokat is lehet hívni: +36 80 277 455, +36 80 277 456.

Vegyük át a koronavírus tüneteit még egyszer:
 

  • láz
  • száraz köhögés
  • légszomj

Előfordulhat:

  • orrfolyás
  • orrdugulás
  • torokfájás
  • izomfájdalom
  • fáradtság
  • hasmenés

Az országos tisztifőorvos ezt nyilatkozta:

„Minimalizálni kell a személyes kapcsolattartásokat. Aki teheti, maradjon otthon, mert minden személyi érintkezés veszélyforrás lehet. Különösen az időseket féltjük, mert ez a vírus rájuk nézve a legveszélyesebb.” 

Sajnos sok idős embert látni az utcákon, gyógyszertárakban, piacon. Lehet őket szidni, hogy főképp miattuk, az ő védelmükben kerül sor szigorú intézkedésekre, mégis grasszálnak mindenfelé, de sajnos sokan vannak, akiknek nincs segítségük. Aki teheti, segítsen idős rokonán, ismerősén és vállalja át a gyógyszerek kiváltását (ezt most egyszerűen meg lehet tenni) vagy a bevásárlást.

A többiek pedig – akik tehetik – továbbra is maradjanak otthon. Ebben a mai intézkedések is segítenek:
 

Az új rendelet szerint délután 3-kor be kell zárniuk a vendéglátóhelyeknek, és délután 3 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva az üzletek semkivéve az élelmiszert, illatszert, drogériai termékeket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírtermékeket árusító boltok. Nyitva maradhatnak a gyógyszertárak, a benzinkutak és a dohányboltok. A zenés-táncos helyek lehúzzák a rolót ideiglenesen. A postán is a gyógyszertárakra vonatkozó szabály érvényes, és az okmányirodákban is, azaz kívül kell várakozni, csak a pultok számával megegyező ember léphet be. A bankok is szűkített nyilvántartással igyekeznek mindenkit a digitális csatornák felé terelni. Mozik, színházak, múzeumok, könyvtárak, közgyűjtemények és közművelődési intézményeket szintén nem lehet látogatni. Hogy hogyan elégítsük ki szórakozási igényünket a négy fal között? Holnap részletes tippeket hozunk.

Tünde

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK:

Home office: ha ovisod van, megszívtad

Koronahírek 0315: Ne vidd a gyerekedet a játszótérre se!

Koronahírek 0314: És ki vigyáz a gyerekekre?

Koronavírus: Ne a félelmet mutasd a gyermekednek