koronahírek koronavírus járvány Tünde

A rendkívüli helyzetre való tekintettel új sorozatot indítunk a Bezzeganyán. A cél, hogy a legfontosabb napi történéseket, fejleményeket, melyek szülőként fontosak, egy posztban gyűjtsük össze minden este. Kommentben egészítsétek ki ti is bátran az összefoglalót, és kérdezhettek, ötletelhetünk is. Hasznos, ha beszélgetünk a témáról.

Nézzünk előre!
 

A koronavírus-járvány miatt az élet nem állhat meg. Sőt. Tekinthetjük a helyzetet egyfajta újrakezdésnek. Ha most jó döntéseket hozunk, előre tekintünk, talán egy szebb jövőt építhetünk. Lesz sok feladat, nem mindig érezzük majd egyszerűnek. De egy biztos: nem ölhetünk ölbe tett kézzel arra várva, hogy majd mások kitalálják, mások megoldják. Amennyit egyénileg hozzá tudunk tenni, meg kell tennünk. Ahogy alig egy nap alatt az iskolabezárás elrendelését követően máris sokan léptek: felmérték, hogy mit, mivel és hogyan tudnak segíteni másoknak, és mi az, amivel felkészülhetünk, amivel átvészelhetjük ezt a nehéz időszakot.

Intézkedések
 

Hétfőtől nem mehetnek iskolába a gyermekek, de bezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék is. Minden kerületben biztosítanak ügyeleti rendszert.

„Fontos, hogy a gyerekek ne bandázzanak, szigorúan maradjanak otthon. Káros lenne, ha bármilyen módon - akár szülői, szakember indíttatására home schooling indulna, és együtt tanulnának huszasával a gyerekek.”

- mondta a köznevelési államtitkár.

A gyermekek étkeztetése az önkormányzatok feladata. Bár az iskolaépületek nyitva lesznek, tehát lehet ott főzni, de az étkezőket tömegesen nem használhatják. A rászorultak étkeztetését az önkormányzatoknak kell megoldaniuk – hangzott el a mai sajtótájékoztatón.

Az állatkert és a gyógyfürdők sem nyitnak ki a fővárosban. Nem lehet az első ajtón felszállni a buszokra, és mérlegelik annak a lehetőségét, hogy a nevelési intézmények bezárása miatt ritkítják a járatokat is. A gyerekükkel otthon maradó szülők támogatásáról egyelőre nem döntött a kormány.

Oktatás
 

A miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy március 16-tól nem látogathatják a gyermekek az oktatási intézményeket. A tervek szerint a mintegy egymillió diák tanítását digitális távoktatás kereteiben kívánják megoldani. A digitális oktatás megszervezésére a Közoktatási Hivatal is kiadott egy ajánlást. Prievara Tibor részletes pedagógiai útmutatót állított össze a tanároknak.

Az Online otthonoktatás Facebook-csoportban máris több mint 36 ezren ötletelnek és keresik a legjobb megoldásokat a gyermekek tanítására. Többen ajánlották fel segítségüket a szervezésben, és gyűjtik a tanulástámogató, hasznos weboldalakat. Sok népszerű művész jelezte, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez. Szabó Sipos Barnabás például az alábbiakat posztolta:

„Vannak mar rogzitett kotelezo tantervi versek, amiket mar felmondtam itthon korabban is! Megvan az egesz koteleto olvasmany lista! Folytathatom! Akar szetoszthatjuk is a feladatokat illetve a muveket! Otthoni studiomban rogzithetjuk is vagy barhogy!”

De ki vigyáz a gyerekekre?
 

Rengetegen fejezték ki aggodalmukat azzal kapcsolatban, hogy ki fog vigyázni az iskolabezárás miatt otthon maradó gyermekekre. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt mondta, otthoni felügyeletre lesz szükség, elsősorban a családok, szomszédok bevonásával, de a javaslat szerint semmiképp ne a nagyszülőkre bízzuk a gyermekeket. Ahol ez nem megoldható, az iskolákban is biztosítanak gyerekfelügyeletet – ezt a tankerületi központok szervezik. Sokan ajánlottak fel gyermekfelügyeletet a Facebookon is. Itt is kezd működni a társadalmi összefogás.

Mozgás!
 

A járvány alatt a legtöbben úgy döntenek, hogy a biztonság kedvéért inkább nem látogatják az edzőtermeket. Arra is fel kell készülnünk, hogy elhúzódó iskolabezárás esetén gyermekeink megmozgatásáról is gondoskodjunk. A Gyerünk, Anyukám csapata ingyen hozzáférhetővé tette virtuális edzőterem videótárát, mely segítségével otthon sem kell lemondanunk a rendszeres testmozgásról. Éljen az online edzés! #maradjotthon

Egészség
 

Francia orvosok jelezték, hogy több, koronavírus-fertőzésben szenvedő fiatal állapota azután fordult rosszabbra, hogy ibuprofén tartalmú lázcsillapítót vettek be. Az ajánlás szerint lázas állapot esetén paracetamol hatóanyagú lázcsillapító alkalmazása ajánlott.

Itthon pedig megváltoztak az e-receptek kiváltásának feltételei. 2020. március 13-tól bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit a vészhelyzet kihirdetésére tekintettel. 

Személyes jótanács
 

Idegesek, feszültek vagyunk a helyzet miatt – ami érthető, hiszen egyikünk sem élt még át ilyet. Sokan aggódunk, és van, hogy nem értünk egyet döntésekkel. De mindenkinek ugyanaz a célja: biztonságban átvészelni ezt az időszakot. Ne bántsuk egymást! Fogjunk össze – együtt könnyebb. Senki nincs egyedül. Mi itt vagyunk és itt leszünk, segítünk, amiben tudunk. És ti is nagyon sokan vagytok. Több mint százezren vagyunk a Bezzeganya Facebook oldalán – hatalmas közösség, használjuk jóra! 

Tünde

KAPCSOLÓDÓ:

Koronavírus: ne a félelmet mutasd a gyermekednek