koronahírek koronavírus játszótér Tünde

Kedves szülők!

A rendkívüli szünet nem azt jelenti, hogy a játszótéren bandáznak a gyerekek! Oké, hogy szép az idő, csicseregnek a madarak, és az ember a tavaszi langyos időben a természetbe vágyik, de pontosan azért rendelték el az iskolák, óvodák, bölcsődék bezárását, hogy a gyermekek ne terjesszék (akár tünetek nélkül) a vírust egymás között. (Továbbadva a nagyszülőknek.)

Szóval lécci, ha napfényre, szabad levegőre vágytok, sétáljatok egyet a saját gyerekeitekkel, de ne csapatokban lógjanak együtt a gyerekek. Mert így többszörösen megszívatjuk magunkat. A gyerekeket, akiknek nehezebb lesz tanulni, a tanárokat, akikre szintén nagy terhet ró alkalmazkodni az új tanrendhez és megszervezni a digitális oktatást, a szülőt, aki akár az állását kockáztatja, hogy otthon maradjon a gyermekével – és persze akiket a leginkább szerettünk volna védeni: az idős korosztályt. És akkor az egésznek az égvilágon semmi értelme nincs.

A játszótereken, plázákban, közösségi helyeken ugyanúgy terjedhet a vírus, mint az iskolákban. Kérlek szépen, ha nem is értesz egyet vele, de mindannyiunk érdekében kerüld a társaságot! Tudom, hogy milyen nehéz bezárva lenni egy vagy több gyerekkel – én három gyerekkel vagyok itthon, közben két munkát is végzek mellettük, személyesen átérzem ennek súlyosságát – és aggaszthat az is, hogy nem látjuk jelenleg, mikor lesz vége az egésznek.

A barátokkal, a szélesebb családdal telefonon, interneten is lehet kapcsolatot tartani. Sok-sok digitális lehetőség van erre (ezekről egy posztban is hamarosan írunk). Bírjuk ki, amit ki kell. Ha ezt magunktól nem tesszük meg, rá leszünk kényszerítve. És az sokkal tovább fog tartani és sokkal jobban fog fájni.

Szigorítások

Mint első gócpont, tapasztalat híján az olaszok túl későn léptek, az ő példájukból tanulva a környező országok drasztikus intézkedésekkel próbálják elérni, hogy a járvány okozta válság ne öltsön észak-olasz méreteket.

Az osztrák kancellár azt üzente:

„Maradjanak otthon, ne higgyenek a bagatellizálóknak!”

Ők lezárják a játszótereket, sportpályákat, minden rendezvényt betiltanak, és öt embernél nem tartózkodhat több ember egyszerre egy helyen. Az éttermek és az alapellátáshoz nem sorolható üzletek sem nyithatnak ki. „Csak azzal tartsunk fenn kontaktust, akikkel együtt élünk. Izoláljuk magunkat” – szól a tanács.

Ausztriában kijárási korlátozásokat is bevezettek, melynek értelmében három esetben lehet elhagyni a lakást: halaszthatatlan munka, élelmiszer vagy egyéb sürgős dolog beszerzése, segítségnyújtás másoknak. CSAK egyedül lehet utcára menni, vagy legfeljebb olyannal, akivel együtt is lakik az illető. Spanyolországban hasonlóan szigorú korlátozásokat vezettek be. Csehországban is országos karantént terveznek. Szlovéniában leállítják a tömegközlekedést és bezárják az éttermeket.

A Magyar Orvosi Kamara közben javaslatokat tett a kormánynak a járvány megfékezése érdekében. Ennek első pontjai is a szigorításról szólnak. A javaslat szerint teljes bezárásra lenne szükség a vendéglátó- és szórakozóhelyek, színházak és kulturális intézmények, sportlétesítmények, templomok és élelmiszert nem árusító üzletek esetében. Szükségesnek tartják továbbá a lakhely elhagyásának korlátozását, azaz csak akkor lehetne elmenni otthonról, ha munkába, élelmiszerért vagy gyógyszerért megyünk, ha egészségügyi szolgáltatásokat veszünk igénybe, vagy ha halaszthatatlan ügyet kell intézünk. A teljes javaslatcsomag itt olvasható.

Elképzelhető, hogy később a mi kormányunk is szigorít a szabályokon. Amíg viszont nincs szigorítás, még inkább hangsúlyossá válik az egyéni felelősség. Tegyél meg te is mindent, amit lehet. Kérlek szépen, ha teheted, maradj te is otthon, egyelőre önszántadból.

Tünde

KORONAHÍREK

0314: És ki vigyáz a gyerekekre?