koronahírek koronavírus maradjotthon

Csütörtökön is ülésezett a koronavírus miatt az operatív törzs, de nagy bejelentést nem tettek – közzétették viszont a tegnap bejelentett gazdasági támogatás és hitelfelfüggesztés részleteit. Megerősítették, hogy a védekezés újabb szakaszába lépett, és minden arra mutat, hogy nem tudjuk elkerülni a tömeges megbetegedések fázisát is. Ezért a sajtótájékoztatókat is virtuálisan, stúdióból fogják már nyújtani.

Munka, vásárlás – alkalmazkodni a gyors változásokhoz
 

Az üzletek nyitvatartási rendje egyelőre marad, de sokan érdeklődés híján bezárnak, vagy átállnak házhozszállítás üzemmódra, esetleg valami újba kezdenek, mert az eredeti tevékenységük most egy darabig nem folytatható. Megváltoztak a munkajogi szabályok is: a munkáltatók szabadabb kezet kaptak a munka beosztásához, távmunka és otthoni munka is elrendelhető, vagy akár aznap változhat a munkarend. Közös megegyezéssel akár a Munka Törvénykönyvétől is eltérhet a munkáltató és a munkavállaló.

140 céghez kimehet a honvédelem felügyelni a biztonságos működést, Olyan fontos cégekről van szó, amelyek a járvány kezelése szempontjából fontos szolgáltató- és gyártókapacitásokat, közlekedési, energetikai, gyógyszeripari infrastruktúrát üzemeltetik. Az eddigi listán főleg energiaszolgáltatók, víziközművek, közlekedési vállalatok vagy az országos gyógyszerforgalmazó, műsorszóró cég szerepeltek.

Gyereknél is diagnosztizáltak koronavírusos fertőzést

A XV. kerületből jelezték, hogy kiskorúnak is pozitív lett a tesztje. Gyerek is van tehát a fertőzöttek közt, egyelőre otthon igyekszik átvészelni a betegséget, tehát nem került kórházba. A rendelő orvosa inkább közzétette a hírt, nehogy ellenőrizhetetlen csatornákon, jócskán eltorzulva jussanak el félinformációk az érintettekhez.  

A Szent László kórházban jelenleg hatan vannak a intenzív osztályon.

Bezárják az iskolákat az Egyesült Királyságban is – sokan próbálnak hazajutni az egyetemekből
 

A sokáig különutas London is zár – egyre-másra jönnek a hírek, hogy az egyetemistákat hazaküldték, az iskolákat hamarosan az Egyesült Királyságban is mindenfelé bezárják. Ez sok magyart is érint, egyre-másra érkeznek haza a kint tanuló magyar fiatalok. Akik karanténba kerülhetnek, ha gyanús tüneteik vannak, és teljes a bizonytalanság arra nézve, hogyan és mikor tudják tanulmányaikat folytatni.

Coachok, mediátorok, segítők ajánlanak online segítséget
 

A kozmetikusok, masszőrök, fodrászok, körmösök egyelőre elég reménytelen helyzetben vannak, a “lelki” segítők azonban a netre költöztek. Mivel szakmájukból fakadóan talán több kríziskezeléssel foglalkoztak már, mint a nagy átlag, többen ingyenes segítséget, támogató online csoportot, tanácsadást, lelkisegélyt vagy mediációt ajánlanak.

Külön cikkben foglalkozunk ezekkel a felajánlásokkal, mivel a szakértők szerint nehéz helyzetbe kerülhet mindenki, akinek a közvetlen családjában valamilyen komoly feszültség van, ám  ez  mindaddig “kezelhető” volt, ameddig nem kellett napi 24 órában együtt lenni. Rossz házasságok, partner-vagy családi kapcsolatok végképp tönkremehetnek az időszak alatt, de az elváltak is nehéz helyzetbe kerülnek, ha még a hétköznapokban is nehéz volt megegyezni az apróbb kérdésekben is. Néha külső segítség – akár online – tud enyhíteni a helyzeten.

Lassuló net és gyorsuló digitális oktatás
 

Miközben már az Európai Unió kéri a Netflixet és a Youtube-ot, hogy átmenetileg korlátozzák a hirtelen megnőtt netforgalom miatt szolgáltatásaikat, a tanárok egymást támogatva (és nem egyszer saját diákjaik segítségével) igyekeznek hirtelen digitális csatornákon oktatni. Ez egyelőre nagyon változó, hogy történik: néhány alternatív iskola „business as usual” módon használta már bevált digitális tananyagait és felületeit, míg más egyelőre tankönyv-munkafüzet „házi feladatokat” üzen az osztály Facebook-csoportjában, a leckét fotókon kell feltölteni. Sokan már „túltolás” veszélyére figyelmeztetnek, annyi feladat, megoldás és technológia zúdult most mindenkire, amit akkor se lenne hirtelen könnyű kezelni, ha korábban gyakorolták volna. A szülők pedig a pedagógusokkal együtt küzdenek, mint malac a jégen – a vírus mindenesetre ezt a két csoportot sokkal szorosabb együttműködésre készteti.

Ki a szabadba, még egy napig!
 

Aki teheti, vigye a szabadba sportolni a gyerekeit (tömbösített testnevelésóra keretében mondjuk) amíg még tart a szép tavaszias idő. Az orvosi ajánlás szerint kifejezetten javallt a mozgás, feltéve ha közben nem érintkezünk senkivel közvetlen családtagjainkat leszámítva. Tehát irány a (kevésbé ismert) erdei ösvény, a hegy, a bicikliút, a kerti trambulin – mert hétvégétől állítólag jön a lehűlés.

Vakmacska

KORÁBBI NAPI BESZÁMOLÓINK:

Koronahírek 0318: Egyelőre nem lesz kijárási tilalom, de azért maradj otthon!

Koronahírek 0317: Idősek, maradjatok már végre otthon!

Koronahírek 0316: Ne menj be az orvoshoz, ha koronavírus-tüneted van!

Koronahírek 0315: Ne vidd a gyerekedet a játszótérre se!

Koronahírek 0314: És ki vigyáz a gyerekekre?