bántalmazás  óvodások

Utólag állt össze a kép. Éreztem én, hogy baj van, de a hibát magamban kerestem. A kis- és középső csoportban nem volt semmi probléma. A képen egy gyerek volt, akivel a fiam három éven keresztül járt oviba.

A nagycsoportban jöttek olyan gyerekek, akik ilyen-olyan indokból nem kezdték el az első osztályt összesen tízen, ekkor teljesen újjászerveződött a csoportban a gyerekek baráti rendszere, erről még az óvónőkkel is beszélgettünk: valahogy már nem találta a csoportban a helyét a kisfiam. Klikkesedtek a gyerekek, és a három rosszcsont is megtalálta egymást. Mindegyikőjüknek nagyobb tesója volt, szóval gondolom, rutinjuk volt „a hogyan piszkáljunk másokat” témakörből. 

A TE GYEREKED NE LEGYEN ÁLDOZAT!

bántalmazás  óvodások

Hogy előzheti meg a szülő, hogy a gyermekét szexuális bántalmazás érje, miből veheti észre, ha ez mégis megtörtént, és hogyan kezelje a helyzetet? Minden ötödik gyerek

Tovább>>>

Addigra várandós lettem, és a kisfiamat minden nap elhoztam ebéd után, de még így is rengeteg kárt okoztak neki. A legfőbb intő jel a körömrágás volt. 

Sokat kérdezgettem, milyen volt az ovi, kikkel játszottál, stb. A jó dolgokat elmesélte, de a nem kívánatos dolgokra a „már nem emlékszem” választ adta. Gondoltam, ha baj van, sikerül felszínre hozni, de halandó emberként csak a felszínt kapargattam. Hamar eltelt a nagycsoport, lefoglaltam a délutánjait, rendszeresen vittem úszni, oda tettem a fókuszpontot, szerette nagyon. 

bántalmazás  óvodásokAz óvó néni szerint természetes, hogy verik egymást a gyerekek

Az óvónő közölte, nincs para, „az állatvilágban is így van, az erősebb legyőzi a gyengébbet. Mint például a gazellát megeszi az oroszlán.” Szóhoz sem jutottunk.

Tovább>>>

Miután vége lett az ovinak, és javában telt a nyár, sokat aggódtam a suli miatt, jó lesz-e, megállja-e a helyét, elég érett-e, stb. Emiatt sokat beszélgettem vele, hogy én is izgulok miatta, de jó lesz. Ezen a ponton kibukott belőle, hogy őt bántották hárman is, csúfolták és mindenhonnan elzavarták rendszeresen, ezért örül, hogy vége van az ovinak. Én ezt úgy próbáltam kezelni, hogy azt mondtam neki: biztos nem szeretik őket jól otthon, és ezért bántanak így másokat, és nem is szabad ilyet csinálni, mert fáj az embernek. 

Később, az iskolában megszületett a rajz. Ekkor megint beszélgettünk és megmutattam és lefordítottam neki ezt a videót, az iskolai szekálás a címe. 

Azóta nincsen gond, egy gyerek jött át az oviból vele együtt, de nincs meg a mozgatórugója, mintha egy báb lett volna a kisfiú ezekben a történésekben. A kisfiam teljesen abbahagyta a körömrágást, és sok mindenki szereti, vannak barátai, nincs egyedül. 

A dadussal jó kapcsolatot ápoltam, és egy játszótéri beszélgetés alkalmával felhoztam ezt a témát, és azt mondta, ők nem vették észre, hogy baj van. Annyit tudtak, hogy „ők mindenkit piszkáltak”. Nem volt megfelelő eszköz a kezükben. A jól működő csoportot szétzilálták egy pillanat alatt. Az a gyerek, aki generálta ezt az egészet, szó szerint magasról tett rá, hogy mit mondanak neki a felnőttek. 

A fenti rajz szerintem nagyon egyszerűen lefesti ezt a jelenséget, nekem szívbemarkoló mindig, ha ránézek. 

K.

Hamarosan egy gyermekvédelmi szakemberrel is beszélgetünk a bántalmazásról. Ha van kérdésetek, kommentben feltehetitek. Ha pedig a ti óvodátokban, iskolátokban is felütötte fejét az erőszak, és jelen van a bántalmazás és a szekálás, megírhatjátok a konkrét eseteket a bezzeganya@bezzeganya.hu címre.

bántalmazás  óvodásokBántalmazásról itt is írtunk:

Hagyta az óvónő, hogy verjék a kisfiamat az oviban

Rettegtem az osztálytársaimtól általánosban

Bántják a fiamat az oviban

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>