Ha nincs gyereked, azért szólnak be. Ha egy gyereked van, sajnálják szegényt, hogy testvér nélkül nő fel. Kettőre talán nem szólnak be, a harmadiknál megkapod, hogy csak a CSOK miatt szültél. Négynél nyilván az adómentesség lehet az ok, öt fölött pedig tuti nem vagy normális, és egyébként erre a világra minek ennyit szülni?! Ja, és el is kell ám tartani. Íme, egy körkép arról, mit gondolnak az anyukák a gyerekvállalásról.

Bettina szerint önzőség gyereket szülni:

„Egy gyerekünk sincs a férjemmel. Mondom ezt úgy, hogy relatíve „jobb módban” élünk szerencsére, de egyszerűen nem tudunk annyira önzőek lenni, hogy erre a pusztuló földre, a kilátástalanságba vállaljunk és utána jó szívvel ezt ráhagyjuk. Egyszerűen nem megy és nem is fog. És nem, nem gondolom, hogy mi (és még sok tudatosan gyermektelen, de boldog és minőségi, tisztességes életet élők ) lennénk az önzők. Mert nekünk nem mindegy, mi lesz X év után vele. Hiába van pénzünk, azzal se jobb világot, se biztos megélhetést, állást sem tudunk neki biztosítani. Persze, vállalhatnánk 5-öt, 6-ot is, de nem visz rá sem a lélek, sem a józan ész.”

Emma úgy érzi, kettőt tudott vállalni:

„Két lányunk van, több nem lesz. Úgy gondoljuk, nekünk anyagilag is elég a két gyerkőc. Igyekszünk nekik mindent megadni. De nekem türelmem és energiám sem lenne többhöz. Nem tudom, hogy bírják a sokgyerekesek, le a kalappal. Én így, kettőnél is mindig aggódom, nehogy az egyikkel kevesebbet foglalkozzak, és ezzel esetleg észrevétlenül is, de bántsam a másikat.”

Lorka arra hívja fel a figyelmet, hogy anyagi szempontból is meg kell fontolni, hány gyermeket hoz világra az ember:

„Azért lássuk be, a gyereket nem csak pelenkázni meg etetni kihívás - ahogyan ezt sokan gondolják. Az óvodában kezdődik igazán, amikor havi egy pár cipőt széjjelrúg, évszaknak megfelelő több szett ruha, mindig be kell vinni ezt-azt, papír, gyümölcs, pénz programra.

Persze ingyen van a tankönyv az iskolában, de a sok füzet, tanszer, stb. is évről évre gondot okoz sok családnak - és ez csak a tanév eleje, közben ide is kell majd ilyen ruha, olyan felszerelés. Ha a gyerek karatézni akar, vagy balettozni, az sem ingyenes, súlyos tízezrek, hát még ha mondjuk lovagolni vagy vívni szeretne. Apropó, úszni is meg kell tanulni, ez azért elég alapvető skill.

Ami a kulturális fejlődést illeti, havi egy színházi előadás mondjuk nem sok, ugye? Vagy rajzszakkör, esetleg hangszeren tanulni játszani, temérdek pénz.

A szociális igények is előjönnek idővel, egy mozi a barátokkal, egy fagyi iskola után, és szeretné a gyerek azt a menő farmert, amit kinézett magának. Osztálykirándulások, családi nyaralás. Szalagavató, ballagás, azután érettségi, egyetem. Persze előtte nem árt nyelvvizsga, nyelviskola, esetleg egy jogosítvány sem.

Egyetemi évek alatt albérlet, vagy kollégium, 3/5 év további ellátás. Utána pedig elkezdődik az élet, gondolom senki sem rúgja ki a gyereket kopasz seggel, valamit csak kap útravalónak, nem?

Persze lehet mondani, hogy a sport, a kultúra, a nyaralás szükségtelen luxus, de a szívünk mélyén érezzük, hogy nem az. Aki azt mondja, mindent megkap a 6-8 gyerek otthon, szívesen megkérdezném a gyerekeket is erről.”

Mária rövid válasza:

„8-an vagyunk testvérek. Senkivel sem cserélnék”.

Kata kicsit részletesebben kifejti, milyen az életük hét gyermekkel:

„Azt gondolom, mindenki annyi gyermeket vállal, amennyit szeretne, nekem, mint írtam, 7 élő gyermekem van. 6 fiú,1 lány, 23 és 7 év közötti. Nem mondom azt, hogy leányálom volt mindig. Főleg, mikor 3 kicsim volt egyszerre, ebből 2 pelenkás. De senkinek nincs joga elítélni a másikat. Nem éltünk fényűzésben, de megvolt mindenünk, ami kellett. Világéletemben dolgoztam, és igen, munkahelyről voltam gyesen.

Ma már 3 gyermekemnek szakmája van, a legnagyobbnak saját lakás, autó, és idén várják a 2. babájukat. A kisebbik 20 éves, villanyszerelő, kitűnőre vizsgázott, idén érettségiző, megy másodszakra. Illetve egy hegesztő fiam van és egy rendvédelmire járó, illetve egy most ballagó nyolcadikos, a lányom kiváló, ösztöndíjas hatodikos, a kicsi elsős.

Ezt csak azért írtam le, hogy tudjátok, akik leírnak minket, akiknek sok gyermeke van, hogy ők sem szenvednek hiányt semmiben attól, hogy nem egykék. Mi, szülők vagyunk nekik az igazi támasz, nem a pénz és a különböző tárgyak, dolgok.”

Nálatok hány gyermek van otthon? Mi alapján döntöttetek a gyermekek számáról?

Tünde

Gyermekvállalás témban ezek is érdekelhetnek...

Dönteni kell: lakás vagy gyerek?

Cukorbeteg és PCOS - hogy lesz így gyerekem?

Apa nélkül fogantak és születtek a gyerekeim

Ne szülj gyereket, mert szenvedni fogsz!

Szeretnék gyereket, de nem vágyom rá

Ne vállalj gyereket, ha nincs saját lakásod?

Nem szülök gyereket, csak mert anyósom úgy akarja!