Egy friss norvég tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a terhességük korai szakaszában folsavat szedő nők gyerekei között alacsonyabb az autizmus által érintett kicsik száma.

Az idegcső záródási rendellenességek kiküszöbölése mellett tehát úgy tűnik a folsav előnyei más problémák kiküszöbölésében is fontos szerepet játszhatnak.

A kutatók több mint 85,000 (2002 és 2008 között szült) nőt és a gyerekeiket követték nyomon. Ilyen széleskörű vizsgálódásra eddig még nem került sor. A legnagyobb kérdés minden hasonló vizsgálódásnál, hogy  honnan lehet tudni, hogy a folsav és nem egy eleve  egészségtudatosabb anya okozza a mért eltéréseket. Egy ilyen széles mintavétel alapján azonban, melybe minden rétegből vontak be anyákat, ez a kérdés nem merül fel. 

A követett gyerekek közül három és tíz éves koruk között 270-et autizmussal diagnosztizáltak 114-gyet pedig autizmusspektrum-zavarral.

Az Egyesült Államokban napjainkban minden 88 gyerekből egynél diagnosztizálnak autizmusspektrum-zavart. Számuk az utóbbi években emelkedett, bár nem lehet tudni, hogy ez a tünetekkel rendelkező gyerekek számának emelkedéséből, vagy a diagnosztizáló orvosok pontosabb ismereteiből adódik-e.

A kutatók szerint a folsavnak az idegrendszeri fejlődési zavarokra így az autizmusra gyakorolt hatását a génekre és DNS javításra gyakorolt szerepe magyarázhatja.

A norvég kutatók csapata arra a megállapításra jutott, hogy 1,000 babából egy volt autizmussal érintett a folsavszedő nők, míg kettő a folsavat nem szedő anyák gyerekei közül.  Ugyanakkor nem találtak kapcsolatot a halolaj fogyasztás és az autizmus előfordulása között.

Amerikában minden terhes, vagy terhességet tervező nőnek 4-8 mg folsav bevitelét ajánlják. Az Egyesült Államokban és Kanadában  emellett évek óta kötelező a lisztet és a cereáliákat folsavval dúsítani (100 g terméknek 0,14 mg folsavat kell tartalmaznia, mely még így sem biztosítja a minimálisan ajánlott bevitel elérését a lakosságban). Az élelmiszerek folsavval való dúsításának bizonyított szerepe van a szív és érrendszeri betegségek, illetve bizonyos daganattípusok megelőzésében is.

A magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium 1998-as állásfoglalása szerint a terhesség során napi 0,4 mg folsavat kell fogyasztani. Hazánkban egy kutatás szerint a terhes nők 69%-a szedett folsavtartalmú készítményt várandóssága során, de 93%-uk csak a hetedik hét után kezdte el szedni, és 85%-ban napi 0,5 mg-nál kisebb mennyiségben.

Center

 

http://mobile.reuters.com/article/healthNews/idUSBRE91B1HO20130212?irpc=932

http://www.ujdieta.hu/indexd920.html?content=802

 

 

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?