anya anyaság munka állás

Bár a törvény szerint nem érheti hátrányos megkülönböztetés az álláskeresés során az anyukákat azért, mert gyermekük van, a tapasztalat azt mutatja, hogy sajnos sok munkahely mégis ez alapján szelektál. Úgy gondolkodnak, hogy a gyerek sokat lesz beteg, így anyuka sokat fog hiányozni a munkából, így inkább gyermektelen kollégát vesznek fel, vagy olyat, akinek már elég idős a gyermeke ahhoz, hogy ne kelljen rá vigyázni, ha beteg. Olvasóink meséltek negatív álláskeresési tapasztalataikról anyaként.

Ki vigyáz a gyerekre, ha beteg?

„Legfőképpen az a baj, azért sem szeretik a munkáltatók a kisgyermekes anyukákat, mert sajnos az van, hogy a gyerek állandóan beteg! Mi is egy hónapot nem voltunk bölcsiben, hétfőn ment a gyerek először, ma reggel már nem vittem be, mert beteg! Négy napot bírt ki! Ez szörnyű! Ha nem a férjem lenne a főnököm, fogalmam sincs, hogy mit kezdenék, mert ezt egy munkáltató sem tűri el!"

- írta meg véleményét Szandra.

„Váltani szerettem volna, de a négygyermekes vezetőnő közölte kerek perec, h nem én kellek neki, mégpedig a gyerek miatt, mert az folyton beteg lesz. Amúgy pont a kedvező munkaidőbeosztás miatt mentem volna oda.... És alig volt beteg a lányom. Akkor találkoztam először ezzel a jelenséggel, s nagyon rosszul esett. Csökkent értékűek éreztem magam tőle.”

- vallja be Zsuzsa. Krisztina is hasonlókat tapasztalt:

„Sok éve, angoltanárként jelentkeztem egy helyre, amikor a jelenlegi munkahelyemen még nem volt biztos, hogy még tudnak hosszabbítani. Volt tanárom kérdezett, így, ilyen sorrendben a következő kérdések hangzottak el az állásinterjún: 1. hány gyerekem van, 2. milyen gyakran betegek, hányszor voltam velük táppénzen az elmúlt félévben, 3. ki tud vigyázni rájuk helyettem, ha betegek, mert táppénz az itt nincs, 4. én hányszor voltam beteg az elmúlt félévben, 5. hát látják, hogy van két diplomám angolból, meg minden, de azért ugye beszélni is tudok? Ezek után hamar el tudtam dönteni, akarok-e ott dolgozni.”

Annát megpróbálták meggyőzni, hogy az állás nem kisgyerekeseknek való:

„Az interjú során, amikor kiderült, hogy két gyerekem is van, a HR-es és a szakmai interjúztató azonnal bizonygatni kezdte, hogy itt annyi munka lenne, meg hát az amerikaiak miatt sokáig kellene benn maradni... Mindkettő nő volt.”

Van, akinek bizonygatnia kellett, hogy a gyerek nem fogja befolyásolni a munkáját:

„Még csak egy gyerekem volt, de az interjún kellett bizonygatnom, hogy nem beteges, és van kinek vigyázni rá, ha mégis. Mellesleg tényleg nem az, volt olyan téli szezon, hogy csak ő nem volt beteg az ovis csoportjából, de én akkor is rosszul éreztem magam attól, hogy erről kell beszélnem és győzködnöm a leendő női főnökömet.”

- számol be Erika.

És ha ez még nem lenne elég, olyan is előfordul, hogy azért esik ki a jelentkezők közül valaki, mert a munkáltató attól fél, hogy az illető rövid időn belül elmegy szülni.

„Amikor 22 voltam, azért nem vettek fel, mert nincs egyetemi agysebész végzettségem, nem beszélek tolmács szintén 8 nyelven, és nincs 15 év tapasztalatom, meg hát gyereket nemsoká szülök biztos, szóval nem vettek fel egy szaros titkárnő/asszisztens proli munkára. 26 évesen szintén munkát kerestem, és habár munkatapasztalatom volt, de hát, ha eddig nem, akkor most már biztos szülni fogok, szóval nem vették fel. 28 évesen kerestem, és azért nem vették fel, mert közölték az összes interjún, ha eddig nem is, de most már biztos lesz, szóval nem kellettem. És ezek konkrétan kimondták, hogy ezért nem vesznek fel. A legutolsónál visszakérdeztem, hogy mit szeretne hallani, mert ha van gyerek, az a baj, ha nincs, akkor meg az, mert közel 30-hoz biztos szülni fogok, még jó, hogy így a jövőbe látnak. Amúgy 34 voltam, amikor az elsőt szültem.”

-  meséli Ildikó.

Egy másik Ildikónál még ennél is tovább ment a munkaadó:

„26 évesen alá akartak íratni velem egy papírt, miszerint öt évig nem szülök. Persze, hogy nem írtam alá. Megkérdeztem, neki hány gyereke van és hogy a felesége aláírna-e egy ilyen papírt? Csak sunyin mosolygott, de nem szólt semmit. Amikor meg már két gyerekem volt, az egyik helyre nem hívtak be, mert a főnök nem szereti az anyukákat. Őt valószínűleg a gólya hozta és nem volt anyja. Vagy nem tudom. Sőt, volt olyan, akinek a gyerekei az enyémekkel jártak egy oviba, de neki sem kellett anyuka. Siralmas az egész.”

Neked milyen tapasztalataid vannak az álláskeresésben gyermekes anyukaként?

Tünde

Anyaság és munka - olvass még a témában!

Állás: kinek kell egy kisgyerekes anya?

Vissza a munkába szülés után - de mikor és hogyan?

Csapdában vagyok a munkahelyemen

Ez munkahely, nem jótékonysági pont!

A hétvége az enyém. A családomé. És az esték is. Nem adom nektek!

Nem kellek senkinek hat órában

Motivációs levél egy álláskereső anyuka tollából

Csak ígérgették a rugalmas munkaidőt - munka gyes után