bántamazás

Többen már olvashattatok rólam, mint a Neked felesleges, nekik ajándék Facebook csoport vezetőjéről, de most nem csak mélyszegénységben élőkről szeretnék mesélni. Most nekem lenne szükségem segítségre.

A napokban megosztottam egy bejegyzést a Facebookon:

„Egy éve folyik köztünk a volt párommal, hogy zaklat... Csodálkoztok sokan, mikor látjátok a tévében, az interneten és bárhol..., hogy #nőketmegölnek, #megvernek, bántalmazzák bármilyen módon... Én #nemtudokcsodálkozni rajta, mert tudom, hogy ha kérnek, sem kapnak semmilyen segítséget!

Pár napja újra megjelent éjjel nálunk (nem először) a volt barátom, természetesen részegen és bekábítószerezve, ide vezetett, majd négy órát itt üvöltözhetett, rugdoshatta a kaput, többször is rendőrt hívtam, egyszer beszéltek vele, egyszer elmentek mellette, majd a legvégén hazavitték. Mert ezt így lehet, és elég. Hazavitték, miután 2 kiskorú gyermek van a házban, és a lebénult apám, akik nem tudják maguk megvédeni, na, meg én, a 44 kilós lány. Kemény férfi az ilyen...

Egyenlő esélyekkel indultunk. Ő ordíthat, mindennek lehordhat, fenyegethet, hogy megöl, hogy kivéreztet... És nem történik semmi, csak hazaviszik. Minden közös ismerősünk látja, és mutatja nekem, amiket kiír rólam, merthogy szerinte én vagyok az utolsó szemét kurva. Nem is értem, azután miért kell futni? Hétfőn, újra beadom a távolságtartási kérelmem, amit tudom, nem fognak megadni, mert még nem folyik vér. Addig nincs baj. Ha majd kést tesz a torkomhoz, mert mondjuk ma visszajön, akkor szerintetek történik valami? Vagy még ez is kevés?”

Majd a másik bejegyzésem,

„Ma folytatta... Mert #miértishagynáabba #büntetlenül #letveszélyesenfenyegetni ma megengedhető, minden következmény nélkül megtehető!”

Életveszélyesen fenyegetnek, de védelem... Na, az nincs. Ma megtettem a feljelentést, és beadtam a távolságtartási kérelmet is, amit 72 órán belül tárgyalnak. Sokan meglepődtek, hogy ki merem írni... Mert ennek következménye lesz, és szerintük a bántalmazómon még inkább eluralkodik majd az öldöklési vágy... Több száz üzenet kaptam, aminek részében biztattak, hogy nem vagyok egyedül, és tényleg nagyon-sokan mellém álltak ebben is.

Tudtam, hogy az általunk támogatott családok közt is van olyan, hogy verik a feleséget, mert a férj iszik, és olyankor ez van... Tudom, hogy nem fog elmenni, mert 4 kiskorú gyermekkel nincs hova, és nincs miből... És az állam nem segít. Munka nélkül, családi háttér nélkül, pénz nélkül... Esélyük sincs ebből kitörni.

Tudom, hogy van, ahol a gyermeket verik, hogy a feleség kussoljon, és nem veszik el a gyermeket, mert nincs hova rakni az illetékes szerv szerint, hiszen tele vannak az anyaotthonok, stb. Én nem segíthetek, mert ha kiderülne, az anya elmondása szerint megölné őket. Van, ahol ezért élnek mélyszegénységben, mert mégis elmenekültek egy bántalmazó apától.

És a sok-sok üzenet többi része, ami számomra is döbbenetes volt, hogy mennyien élnek ebben életszerűen... Van, aki azzal biztatja magát, hogy jobb, hogy most „csak” megcsalja a férje, de nem üti-veri. Van, akit vert a férje, de ennek ellenére a gyermekek nála maradhattak, hiszen az apa dolgozik, van háza, és pénze. ...! A mélyszegénységben élő családok nekem el merik mondani, mert bizalmuk van bennem, hisz ha nincs enniük, akkor is nekem szólnak... Nem az erre kijelölt szervnek... Mert az felesleges.

Nagyon sokan meséltek arról, hogy milyen korrupt a rendszer, hiszen mindenki megvehető... Voltak olyan üzenetek, ahol az anya elmesélte, hogy egy vidéki általános iskolában a lányát a volt igazgatója szexuálisan zaklatta, és nem mertek feljelentést tenni, mert akkor hova fog a lány járni? Borsodban nincs annyi lehetőség, hogy utcánként egy iskola. Volt, ahol a rokona szexuálisan bántalmazta, de úgysem hisznek neki... Minek szóljon bárkinek, és hogy mi esélye lenne amúgy is egy nőnek egy férfival szemben és nincs hova és nincs kihez fordulni

Nos, én ezekben nem hiszek! Rengetegen akarnak nektek segíteni! Rengeteg alapítvány, civil szervezet, aminek úgy gondolom, hatalmas ereje van, elmehettek a bíróságra, ott készségesen segítettek nekem is, és ott a média. Még csak január 6-a van... De már több gyilkosság történt idén. Ne várjátok ezt meg, hogy tragédia történjen! Nekem erről eddig tudomásom sem volt, hogy a valóság ennyire szörnyű, hogy ennyi embert érint. Tudom, hogy nem egyszerű ez senkinek sem, és bár nekem nem volt szükségem lelki segítségnyújtásra... De ha kell, higgyétek el, segítenek

Tudom, hogy sokatoknak nincs kiút ebből, de mindent tegyetek meg azért, hogy ne ebben éljetek, és ne ebbe nőjön fel a gyermeketek! Nincsenek ebben jó, meg rossz döntések, csak döntések vannak.

Azt is tudom, hogy kapok majd ezért is, hideget, meleget, de nem érdekel, mert az igazságért mindig harcolni kell. És ez nem csak az én igazságom, hanem minden nőé, akit bántalmaznak.

Brigitta

Bántalmazással kapcsolatban itt írtunk:

Egy erdőbe vitt és megerőszakolt a párom

Ordítom, hogy ne bánts, de ő csak üt tovább ököllel

Négy évig bántalmazott a párom

A fürdőszoba csempéjébe verte a fejem, mégis szerettem

Cselédként kezel és ordít velem a párom