Bár az anyatejes táplálás a világ legtermészetesebb dolga, és az anyák nagy része képes az ajánlott 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatásra, azért sok anyuka van, akiknek nehézségekbe ütközik a szoptatás. Ma van az anyatejes táplálás világnapja, beszéljünk az ezzel kapcsolatos tapasztalatokról!

Nyelvvizsga szoptatás alatt? Normális?!

Egy anyuka néhány hónapos terhesen találta ki, hogy leteszi az angol nyelvvizsgát. Első körben a nyolcadik terhességi hónapra kapott időpontot, ám belátta, hogy nagy pocakkal, állandó pisilési ingerrel nehéz lesz abszolválnia a feladatot, ezért halasztást kért. Kiderült, hogy maximum hat hónappal lehet halasztani, amikorra a születendő kisfia öt hónapos lesz. Azt gondolta, sima ügy - arra nem számított, hogy annyi teje lesz, hogy nehezen bír ki három és fél órát fejés nélkül. Így fogalmaz:

„Túl vagyok az írásbeli nyelvvizsgán. Vizsgadrukk ellen tökéletes megoldás a szoptatási időszak. Ugyanis tényleg az volt a legnagyobb problémám, hogy majdnem szétrobbantak a melleim.”

Az írásbeli nyelvvizsga is sikerült – két szoptatás és pelenkázás között.

Az örökbefogadó anya is képes szoptatni

Zsuzsi, aki öt hónapja fogadta örökbe a kis Andrist, arról mesél, milyen trükkökkel sikerült – ha kis mennyiséggel is – saját anyatejével táplálnia a kisfiát.  

„Nagyon jó érzés volt, hogy bár nem én szültem Andrist, mégis megtapasztalhatom ezt az élményt. Jó érzés volt a testemből táplálni őt.”

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy könnyen megy a szoptatás és sok teje van. Íme, néhány anyuka, akik megszenvedtek a szoptatással.

A szoptatás rémálom

EperT arról számolt be, hogy már a kórházban kezdődtek a szoptatási gondok, hiába könyörgött az ápolóknak, hogy segítsenek neki a szoptatásban, segítség helyett beszóltak neki. A tejtermelés nem indult be, a baba kiszáradt és a koraszülött osztályra került, infúziót is kapott öt napon keresztül. Az anyuka otthon mindent megtett, amit csak tudott, hogy több teje termelődjön, de nem járt nagy sikerrel. Csak a bűntudat maradt, a szaranyaság érzése, hogy nem képes táplálni a babáját. A gondot apuka oldotta meg, egy kétórás, eredménytelen szoptatás után hozta a tápszert. Végül a testi-lelki gyötrelmek ellenére sikerült valamelyest visszahozni a tejmennyiséget, anyuka is átértékelte magában a dolgokat. Így fogalmaz:

„Ha nincs kedve szopizni, akkor nem nyaggatom. Egy szabály van csupán: Kényelmesen és nyugodtan. Nem gyötröm magam és már nem mar a lelkiismeretem. Én ilyen vagyok, ilyen mellekkel és ennyi tejjel. És ezért nem vagyok sem kevesebb, sem rosszabb senkinél.”

Szaranya vagyok – üvöltöttem – nekem nem megy a szoptatás!

Egy másik anyuka arról mesélt, hogy ő is mindent megpróbált az anyatejes táplálásért, szoptatási tanácsadótól kért segítséget, védőnővel konzultált, barátait is megkérdezte, mit tud még tenni. Három hónap után eljött a pillanat, amikor úgy döntött, befejezi a küzdelmet, és tápszert adott a gyermekének.

„Egyik orvos ismerősünk kért meg a harmadik hónap tájékán, hogy gondolkodjak el rajta, mi a fontosabb: az anyatej vagy egy kiegyensúlyozott, vidám anyuka, aki nem görcsöl folyamatosan. Igaza volt, azt hiszem mi nem vesztettünk sokat a szoptatás elhagyásával (lehet, hogy ezért sokan elítélnek és biztosan lehetett volna még küzdeni), nem voltak már meghitt pillanataink, csak közelharc egy éhes babával és egy idegroncs anyukával.”

Százhetvenezer forintba került a fiam szoptatása

Az anyatejnek számtalan előnye van. Például, hogy ingyen van. Augustina ebben a posztban írta meg részletesen, mi mindent tett meg azért, hogy a kisfiát minél tovább tudja szoptatni, és mindez mennyibe került.

Szoptatási tévhitek a gyermekágyas időszakból

AMK és Kavics ebben a szuper posztban foglalta össze a szoptatással kapcsolatos tévhiteket és a valós magyarázataikat. Megnyugtató válaszok a félelmekre, hasznos tippek, trükkök, hogy jól menjen a szoptatás.

Terhesen, kis mellből és vérhólyagosan is lehet szoptatni

A Bezzeganyán V. Dia szoptatási tanácsadó segítette válaszaival az anyukákat, akiknek nehézségük vagy kérdésük volt az anyatejes táplálással kapcsolatban. Kérdések és válaszok szoptatás témában.

Te meddig szoptattad a babádat? Voltak nehézségeid? Van olyan tanácsod, amit a szoptatási nehézségekkel küzdő anyukáknak mondanál?

Tünde

Itt találod az összes, szoptatással kapcsolatos írásunkat>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>