AMK szoptatás újszülött

Bár szoptatni a világ legtermészetesebb dolga, mégsem annyira egyszerű feladat. A kórházban a gyermekágyon sokféle tévhittel találkoztunk, ezekből következik egy csokorra való a teljesség igénye nélkül. Első szülésükre készülőknek kötelező olvasmány!

Ha nem megy most azonnal jól a szoptatás, nem fog a gyerekem szopni / elapad a tejem / tápszeres lesz a babám.

Türelem! Idő kell mindkettőtöknek a szoptatás megtanulásához. Ha nagyon el vagy keseredve, jusson eszedbe: képtelenség az első négy-öt nap alatt visszafordíthatatlanul elrontani mindent! Tápszeres baba visszaszoktatható anyatejre, cumisüveges mellre, a tej pedig nem apad el hirtelen. Ha nagyon félresikerülnek a dolgok, majd odahaza, nyugalomban kijavítod. Soha ne érezd cikinek, hogy kérdezz és segítséget kérj a kórházban, utána a védőnőtől, szoptatási tanácsadótól, idősebb nőrokontól!

Már most megbuktam anyaként, mert szoptatni se tudok.

A valóság az, hogy a gyermeked esküvőjén senki se fog téged kérdőre vonni, hogy szoptattad-e vagy tápszeres volt. Jelen pillanatban ez az életetek központi kérdése, de az anyaságod minőségéről nem mond el semmit.

Nem szoptatok, mert még nincs tejem.

Nem azért kell szoptatni, mert van tej, hanem azért, hogy legyen. A legjobb módszer a tejtermelés beindítására a szoptatás maga.

Ha ez ennyire fáj, nem leszek képes hónapokon át szoptatni.

Pár nap múlva már nem fog fájni. Normális, ha kezdetben fájdalmasnak érzed a melledet érő erős szívást, vagy a pici ínyének „harapófogóját”. Később, mikor már sok tejed lesz, nem kell majd ennyire erősen szívnia a babának, és a melled is hozzászokik a kiképzéshez. Ha maga a bimbó fáj, sebesedik, vérzik, akkor kérj segítséget a szoptatós nővértől! Lehet, hogy rosszul teszed mellre a babát.

Három napja nincs tejem, a gyerek éhen fog halni.

Nem fog. Egyrészt azért, mert a kisbabák tartalékkal születnek, így pár napnyi éhezést kibírnak. Másrészt azért, mert akkor is lehet előtejed, ha nem tudod a melledből kinyomni, észre sem veszed, hogy van, de a gyerek ki tudja szívni. Ne tápszert kérj, hanem beszéld meg a szoptatós nővérrel a helyzetet, meg fogja tudni állapítani, hogy szükséges-e a babának táp.

Nincs tejem, a baba mégis bukott – biztosan megtömték tápszerrel.

Mindenképpen kérdezz rá, ha erre gyanakszol; de valószínűbb, hogy a K-vitamin jött ki belőle, vagy akár az előtej.

Soha nem szabad fejni / a maradékot mindig ki kell fejni.

Egyik sem igaz. Amikor elkezdesz fejni, akkor először a meglevő tej jön ki, tehát ha nincs benne semmi, akkor semmi. Kis idő elteltével beindul a tejleadó reflex, a mell termelni kezd. Ebből következik, hogy érdemes fejni pár percet, ha a mell fájdalmasan túlfeszül a rengeteg tejtől, hogy kicsit kevesebb legyen benne. Fejni kell, ha valami okból nem tudsz szoptatni. Fejhetsz, hogy növeld a tej mennyiségét. Nem muszáj fejni szoptatás után, ha a melled nem feszül, és nincs szükség arra, hogy több tej termelődjön.

Nem akarok mellbimbóvédőt használni, mert elrontja a gyerek szopási technikáját.

Ha indulni akarsz szoptatástechnika-versenyen, akkor semmiképp se használj mellbimbóvédőt. Viccen kívül: az a fontos, hogy tudj szoptatni, és nem az, hogy hogyan. Egyébként ha kezdetben csak bimbóvédővel megy, attól még később sikerülhet anélkül is. De úgy őszintén: na és, mi van akkor, ha csak azzal fog menni?

A babának nem kell a mellem, inkább fejek és cumisüvegből adok neki.

A legidegesítőbb dolog a világon, mikor ott a tejtől duzzadó cici a szájánál, de a baba szopizás helyett dührohamot kapva bömböl. Sokféle oka lehet: nehezen elkapható mellbimbó, túl keményre feszült mell (ekkor kell fejni szoptatás előtt egy kicsit), rossz tartás, stb. Kérd a szoptatós nővér segítségét, mikor szoptatni kezdesz! Ismert ok nélkül ne szokj rá a fejés-cumisüvegezés ciklusra, mert se a babának, se neked nem jó!

Azért van hatvan perce a mellemen, mert én igény szerint szoptatok.

A kisbabák valóban imádnak szopizni, de nemcsak evés céljából, hanem azért is, mert jó érzés. A szorosan vett etetéshez nem kell hatvan perc, de ha neked jól esik, miért ne lenne mellen? Érdemes azonban – az első napokban – húsz perc elteltével átrakni a babát a másik mellre, mert különben könnyen szétrághatja, szétáztathatja, vérezhet és fájhat. Ha örömmel tölt el a testi kontaktus, akkor is szedd le néha ciciről: hagyd pihenni a hasadon, ölelgesd, ringasd, szeretgesd; kíméld a melled. Pár nap edzés után egyre több időt fogsz kibírni sérülés nélkül, így ha azt tartod ideálisnak, akár napi huszonnégy órában is szoptathatsz majd.

Még nincs tejem, muszáj adnom a babának vizet.

Nem, nem muszáj. Sok kórházban adnak vizes cumisüveget az újszülött mellé, használati utasítás nélkül, s ebből azt lehet gondolni, hogy mindenképpen itatni kell. Pedig legfeljebb akkor érdemes adni a babának néhány kortyot, ha nagyon-nagyon meleg van, és még nem lövellt be a tej, akkor is csak szoptatás után. A cukros vízre viszont úgy tekints, mintha gyógyszer lenne, és csak akkor adj, ha kifejezetten javasolják! (Ilyen esetben viszont ne tiltakozz ellene, mert pár kanálnyi cukros víz még nem tudja elrontani a szoptatást.)

Nem ébresztem fel a babát: ha éhes, majd felkel.

Négy óránál többet semmiképp se hagyd aludni a babát az első napokban! Szüksége van a mellednek a rendszeres ingerre, de a babának is a tejre. A besárgult kicsik ráadásul aluszékonyak, pedig a sárgaságot éppen a gyakori szoptatás gyógyítja. Pár nap múlva fel fog kelni magától is, örülhetsz, ha átalussza az éjszakát!

AMK és Kavics

Tippek:

  • Ne csak a mellbimbó legyen a baba szájában, hanem az egész környéke (a bimbóudvar).
  • Mindig a babát közelítsd a melled felé, ne a melledet a baba felé.
  • A baba egész testét fordítsd magad felé, ne csak az arcát.
  • A kisujjadat a mellbimbó mellett bedugva a baba szájába megszüntetheted a vákuumot, és le tudod szedni mellről a babát.
  • Kényelmes testhelyzetet keress, fekve is lehet szoptatni.
  • Ha vettél könyvet a szoptatásról, vidd el magaddal a kórházba, mert leginkább a kezdeteknél lesz szükséged ezekre az ismeretekre.

AMK szoptatás újszülöttBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>