Tünde szoptatás tanácsadás

Nagy sikere volt a kísérleti jelleggel indított szoptatási tanácsadás rovatunknak, ahol V. Dia szoptatási szaktanácsadó egy hónapon keresztül válaszolt az édesanyák kérdéseire, később pedig egy kolléganője is csatlakozott hozzá segítőnek. A témák között volt szoptatás terhesség alatt, mellméret és szoptatás, vérhólyagos mellbimbók, szoptatás elkezdése a babák hároméves korában, tejmennyiség növelése és egyéb szoptatással kapcsolatos témák is felmerültek. A kérdésekből és a válaszokból szemezgettünk.

Kérdés:

Az első babámat egyéves koráig szoptattam. Most a másodikat is hasonlóképpen szeretném ellátni anyatejjel. A problémám annyi, hogy nagyon kicsik a melleim, így eddig mindig ülve tudtam csak szopiztatni, aminek az eredménye az lett, hogy az első év derekára már eléggé beállt a hátam, számomra eléggé fárasztó volt minden szopizás, de a baba érdekében mindent megtettem, hogy minél tovább jusson élete legjobb ételéhez. Most a másodiknál szeretném megtanulni, hogy kis mellel hogyan lehet fekve, a mama számára is kényelmesen szopiztatni. Van erre valamilyen tanácsod? (annuska77)

Válasz:

Megpróbálhatod majd fekve, kisebb mellnél egy kicsit lehet nehezebb, a lényeg: te és a baba is vízszintesen, pocakkal egymás felé fordulva legyetek. Ne könyökölj, a karod legyen a fejed alatt, közéjük esetleg tegyél egy kisebb párnát. A baba szája egy vonalban a mellbimbóval, vagy 1 centivel lejjebb a lábad irányába (hogy kicsit hátrabillentse a fejét), és nagyon közel hozzád. Interneten vannak jó képek a fekve szoptatásról, de ha nem megy, ne keseredj el, akkor marad az ülve szopi, viszont a jó hír az, hogy ezt lehet úgy is, hogy ne fájjon a hátad.
Keress egy olyan fotelt, kanapét, amin hátra tudsz dőlni, karjaidat jobbról, balról meg tudod támasztani, akár párnákkal is. Tegyél egy párnát az öledbe is, helyezd a babát oldalt fekvésben magad felé fordítva, úgy, hogy feje, válla, csípője egy vonalban legyen. Akkor jó, ha a baba feje egy magasságba kerül a melleddel. Amikor a baba jól rácuppant a mellre, vele együtt dőlj hátra kényelmesen, így nem terheled a hátadat. Gyakran látom, hogy a mamák a mellüket tolják a baba szájához, hajolnak fölé, pedig inkább a baba fejét célszerű –tarkófogással – a mellre húzni, amikor nyitja a száját. Ezt ha megtanulja már újszülött korában, később már nem kell a fejét irányítani, magától is megtalálja. Neked legyen mindig kényelmes, soha, semmilyen izmod ne feszüljön, lazítsd el magad közben! Ha kell, változtass pozíciót, addig, amíg meg nem találod a számotokra legjobbat!

Kérdés:

A kislányom 18 hónapos, bölcsődés, de még szoptatom. Mi annak az oka, hogy időnként víz/vérhólyagosra szopja a mellbimbóm? A technikája rossz vagy ennyire ki tud ürülni a mellem? (Lhunara)

Válasz:

Igen, technikai oka lehet: elég nagyra nyitja a száját? A bimbóudvarból is elég nagyot a szájába vesz, vagy csak inkább a bimbót szívogatja? Ha jól indít, később nem csúszik lejjebb a melledről? Próbáld meg közel tartani a fejét, főleg, ha közben ficánkol!

Kérdés:

El lehet-e kezdeni három hónapos babákat szoptatni? A történet az hogy az ikerbabáim három hetet töltöttek a PIC-en, utána még három hétig fejtem folyamatosan de aztán feladtam. Szopni sose tanultak meg, mert annyira gyenge szopóreflexük volt, és annyira ráálltak a cumizásra, hogy nem próbálták szinte sehogy sem, vagy ha igen, nagyon hamar bealudtak, elfáradtak. Még mindig csöpög a mellemből a tej. Valahogyan vissza tudnám hozni? Úgy látom, mostanra megerősödtek, kezdetekben még a cumiból való etetésnél is bealudtak. Bánt nagyon hogy nem anyatejesek. (Zizz)

Válasz:

A válaszom röviden: IGEN! Vissza lehet térni a szoptatásra, sok-sok türelemmel, kitartással, ehhez azonban jó lenne szakmai segítség. Javasolnám, hogy keress a lakóhelyed környékén egy szoptatási tanácsadót. Az érdekesség kedvéért: olyan nőknek is elindítható a tejtermelés, akik örökbe fogadtak, és soha nem szültek. Nyilván ez egy hosszabb folyamat, ha tudjuk a baba érkezésének várható időpontját, hónapokkal korábban el lehet kezdeni, de ha hirtelen jött a lehetőség az örökbe fogadásra, még akkor sem késő belevágni. Te abban a kedvező helyzetben vagy, hogy még mindig csöpög a tejed, minden esélyed megvan a folytatásra!

Kérdés:

Amikor a babám az egyik mellből szopott, a másikból ömlött a tej. Volt, hogy 20-30 ml is kifolyt. Ez normális? Lehet ellene tenni? (zsambizs)

Válasz:

A tejleadó reflex hatására indul be a másik mellen, akár spriccelhet is. Ez teljesen normális, tenni ellene nem tudsz. Pár hét után csillapodni szokott, de célszerű mellkagylót, betétet használni.

Kérdés:

A lányom 17 hónapos, és még igény szerint szopik. Most 14 hetes terhes vagyok. Amikor kiderült, hogy babát várok, úgy döntöttem, hogy ha nincs panaszom, akkor nem választom el, inkább megvárom, hogy a terhesség előrehaladtával (ahogy megváltozik a tej íze) magától leváljon. Az egyik kérdésem az, hogy ez kb. a terhesség melyik szakaszában várható? Eddig azt vettem észre, hogy inkább többször kér cicit, mint korábban. A másik kérdésem az, hogy ha mégsem választja el magát, akkor hogyan tudnám én elválasztani nagyon kíméletesen, illetve meddig várjak ezzel? Ismerem a tandemszoptatás előnyeit, de semmiképpen sem szeretném kipróbálni. (bambusznád)

Válasz:

Szerintem teljesen elfogadható, ha te nem szeretnéd tandem szoptatni a két kisbabádat. A te igényeid is legálabb annyira fontosak, mint a kislányod igényei. Igen, nagyon fontos a kíméletes elválasztás, mert a szoptatás nem csak a táplálásának egy formája, hanem egy szoros kapcsolat része kettőtök között, kifejeződése a gondoskodásnak, szeretetnek, kötődésnek. Fontos, hogy ne érezze azt, hogy magadat vonod meg tőle, hanem csak a szoptatás marad el. Most 14 hetes terhes vagy, ha most kezditek az elválasztást, akkor van idő egy hosszabb, mindkettőtök számára kíméletes elválasztáshoz. 17 hónaposan már elég nagy ahhoz, hogy megértse, hogy nem lehet mindig és mindenhol szopizni, ilyenkor elmondhatod neki, hogy majd otthon, vagy később bepótoljátok. Számodra is nagyon fontos, hogy ne hirtelen maradjon abba a szoptatás, mert ez a melled túltelítődéséhez, esetleg gyulladásához vezethetne. Ha kimarad egy szoptatás, megkönnyebbülésig lehet fejni, vagy nem marad ki, csak két szoptatás között megnyújtod az időt. Eleinte gyakrabban kérheti a szopizást, mert lehet, hogy érzi a távolodást. Ilyenkor érdemes többször megölelni, simogatni, több testkontaktust tartani.

Köszönjük szépen a szoptatási tanácsadóknak a segítséget!

Tünde

Tünde szoptatás tanácsadásBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?