Mindjárt itt az év vége, így most pár szilveszteri recept következik.

Az év végi bulizás mellé mindenképp érdemes ételt is készíteni, nehogy megártson a sok pezsgő.

Ez lehet egy hidegbüfé, sokféle salátával, kenyérre való kencével, többféle péksüteménnyel, házi sütésű ropogtatnivalóval – ez utóbbiakból a poszt végén szereplő linken olvashattok - , kínálhatunk sültet salátákkal, lencsefőzelékkel, de egy nagy kondér korhely-vagy lencseleves is jó szolgálatot tehet.

Én most klasszikus ételeket hoztam, mint a lencseleves vagy a kocsonya, és egy sertéssültet, ami azonban egy kicsit különlegesebb, ázsiai fűszerezéssel készült. Jól passzol mellé a kínai káposztasaláta.

 

Lencseleves

Olcsó, pár hozzávalóból készülő, szinte egytálételnek is beillő leves az újév első napjára, ugyanis január elsején mindenképp lencsés ételt kell fogyasztani, hogy az elkövetkezendő évben ki ne ürüljön a pénztárca. A lencsét egyébként ilyenkor Európa-szerte fogyasztják, én például egy olaszországi szilveszteri vacsorán találkoztam szembe egy igazi, szinte magyaros lencsefőzelékkel.

Hozzávalók

50 dkg lencse

3-4 sárgarépa

2 fehérrépa

negyednyi zellergumó

egy nagyobb hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

8 dkg füstölt szalonna

8-10 szem egész feketebors

egy csapott evőkanál pirospaprika

babérlevél

2 dl tejföl

1-2 evőkanál mustár

egy mokkáskanál reszelt ciromhéj

2-3 db bőrös virsli

 

A lencsét előző este beáztatom. A hagymát, fokhagymát, leveszöldséget megtisztítom, felkarikázom, illetve kisebb kockákra vágom. A szalonnát felkockázom, sütni kezdem. A zsírján üvegesre párolom a felaprított hagymát is, rádobom a zöldséget és 2-3 percig pirítom. Rászórom a paprikát, felöntöm 2,5-3 liter vízzel (füstölt hús levével), hozzáadom az áztatóvíztől lecsepegtetett lencsét, a borsot, babérlevelet, a megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdeket, sózom és kis lángon addig főzöm, amíg minden meg nem puhul. Ekkor szűrőkanállal a lencse felét kevés lével kihalászom és turmixolom, majd a fazékba visszaöntöm, ezzel sűrítve a levest (aki hagyományosan szeretné, lisztes tejföllel sűrítsen). A tejfölt egy merőkanál meleg levesben elkeverem, hozzáadom a mustárt, citromhéjat és a fazékba öntöm. Ekkor megy bele a felkarikázott virsli is, amivel készre főzöm a levest. Kenyérrel tálalom, lehet tenni még rá a tányéron tejfölt.

 

Ötfűszeres sertéssült kínai káposztasalátával

A szilveszteri disznóhúsfogyasztás a néphagyomány szerint azért szükséges, mert a malac előretúrja a szerencsénket, nem úgy, mint a szárnyas, amelyik hátrakaparja, éppen ezért szilveszterkor szigorúan tiltott a baromfi evése. A szokásos bőrös malacpecsenye helyett most egy ázsiai fűszerezésű sertéssültet hoztam.

Hozzávalók

80 dkg nem túl zsíros sertés dagadó
2-3 evőkanál kínai ötfűszer keverék (csillagánizs, fahéj, szecsuáni bors, szegfűszeg és édeskömény 1:1 arányú keveréke)
egy teáskanál őrölt koriander
2-3 gerezd fokhagyma
szójaszósz
2 evőkanál méz
egy evőkanál thai chiliszósz

Először a fűszerkeveréket készítem el, ehhez a csillagánizst mozsárban kisebb darabokra töröm, majd fűszerdarálón minden fűszert megőrlök és összekeverem.
A dagadót tepsibe fektetem, besózom, bedörzsölöm az ötfűszer keverékkel és korianderrel majd szobahőmérsékleten hagyom állni egy órát. Ezután a húst a tűzhelyen minden oldalán körbepirítom, mellészórom a fokhagymagerezdeket héjastól, aláöntök 2 deci vizet, lefóliázom, és 160 fokos sütőben addig párolom, amíg vajpuha nem lesz (kb. egy órán át).
Ezalatt a szójaszószból – melyet jó bőven adagolok – a chiliszósszal és a mézzel pácot keverek.
A puha húsról leveszem a fóliát, feljebb tekerem a sütő hőfokát, kb. 200 fokra. A dagadót kétujjnyi csíkokra vágom, minden darabot megkenek a szójás-mézes mázzal, majd a forró sütőben pirosas-barnára pirítom, egyszer megfordítom, és a mázzal a másik oldalát is megkenem. Ez a művelet még kb. egy negyed óráig-húsz percig tart, és figyelni kell, mert a méz miatt hamar le tud égni, ha ezt észlelem, kevés vizet löttyintek alá. A megpirult húst tálalás előtt még pihentetem vagy öt percig, utána pedig kínai káposztasaláta és – az erősebbik nemre tekintettel – sült krumpli társaságában kínálom.

Kínai káposztasaláta

Hozzávalók

egy fél fej káposzta

két gerezd fokhagyma

almaecet

cukor, só ízlés szerint

darált erőspaprika- krém

A káposztát vékony csíkokra vágom. Tálba teszem, a paprikakrémmel összekeverem, ízlés szerint hozzáadom az ecetet, sót, cukrot, majd kevés vizet is teszek bele.Összeforgatom, majd fél óra pihentetés után tálalom.

 

Kocsonya

Szintén a sertésevés babonájához kapcsolódó hagyományos magyar étel, ugyanis a leginkább szerencsehozó hatást a malac értéktelenebb részeinek –fej, fül, farok, köröm, csülök – tulajdonítják. Ebben az ételben minden ilyesmi megtalálható.

Nálunk csak a férjem kedvére készül, gazdagság ide vagy oda, én inkább megmaradok a lencsénél.

Hozzávalók

2 kg kocsonyának való sertéshús (körmök, mellső csülök, bőrke, kevés színhús vegyesen)
egy sárgarépa
egy fehérrépa
egy fej fokhagyma
két nagy vöröshagyma
egy-két babérlevél
szemes feketebors
egy kicsi szárított piros erőspaprika
só (nálam kb. 5 evőkanál ment a fazékba, de kóstoljuk meg)

A sertésdarabokat átvizsgálom, ha szőrös, megperzselem és lekaparom. Fontos, hogy a körmök hosszában szétvágva kerüljenek bele, hogy minden zselésítő anyag kifőjön belőlük, úgyhogy a hentest meg kell kérni ennek a műveletnek az elvégzésére, vagy ha vérmes természetűek vagyunk, bárddal/fejszével csapjuk szét. (Én elég vérmes vagyok, de azért ennyire nem..)

A bőrkét felvágom csinos csíkokra, és minden húsfélét mélyebb fazékba rakok. A zöldségeket, hagymákat tisztítva, egyben teszem hozzá, és az ízesítőket is hozzáadom, majd felöntöm annyi vízzel, ami bőven ellepi és lassan, kis lánggal addig főzöm, amíg a hús a csontokról lefő. Ha felforr, szitakanállal leszedem a keletkező habot.
Ha minden puhára főtt, a hús- és bőrkedarabokat kiszedem, kicsontozom, mélyebb tálkákba elosztom.
A levet hagyom hűlni, eközben a zsír feljön és összeáll a tetején, így könnyen le lehet szedni. Utána visszamelegítem a levet és sűrű szövésű szitán át rámerem a tálakban elrendezett húsokra. Teljesen kidermesztem és utána kínálom. Lehet enni fokhagymával, pirospaprikával megszórva, anyukám citrommal szereti, van, aki ecettel fogyasztja.

A kis tálakat díszíteni is lehet további főtt zöldségekkel, főtt tojással, esetleg több színhús is kerülhet bele, sőt, van, aki füstölt csülköt is főz bele.

Úgy döntöttem, hogy most rágcsálnivaló sós süteményekről külön nem írok, de összeszedtem egy kis gyűjteményt ezekből a receptekből, hátha valaki pont ilyesmire vágyik.

A válogatást ezen a linken találjátok.

 

Jó főzőcskézést és boldog újévet mindenkinek, meg persze szokás szerint továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

 

Zsuzsi főz