A múlt héten Oreille vetette fel, hogy lehetne poszt a megfázás esetén is jól eső ételekről, vagy netán a megelőzésben nagy szerepet játszó vitaminbombákról. Most erre teszek kísérletet. Tény és való, hogy jelenleg többféle kórság kering a levegőben, én azokat tartom szerencsésebbnek, akik a torokfájós-náthás verzión esnek át, nálunk most a hasmenéses-hányósba sikerült belekeveredni, hát nem volt egy leányálom, de szerencsére már vége.

Megfázás esetén a legjobban a könnyű, melegítő ételek esnek, mint például a húsleves, vagy egyéb levesek, teák, ha meg még nem sikerült elkapni, célszerű sok zöldséget-gyümölcsöt fogyasztani, elsősorban nyersen, hogy a vitamintartalmat is megőrizzük. Nálunk általában ami segít, az a tea (hagyma- és gyömbértea), meg a húsleves, így most ezeknek a receptje következik. Emellett főleg orrdugulás ellen segíthet a fokhagyma, torma, de a bátrak chilivel is próbálkozhatnak.

 

Marhahúsleves családi szokás szerint

Ne rémüljön meg senki, ez egy igazi hadi adag, de a főtt hús, a zöldségek, és a maradék lé is hatékonyan hasznosítható más formában. Meg ha betegek vagyunk, akkor ehetjük pár napig a levest.

Hozzávalók:

Szép darab marhafartő (kb. 1,2 kg)
2-3 velőscsont (vagy csontos hús, pl.: oldalas)
2 közepes vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4-5 fehérrépa
6-7 sárgarépa
negyed fej kelkáposzta
közepes zellergumó
fél karalábé
egy zöldpaprika
15-20 szem feketebors
2 cm-es gyömbér
5 szem szegfűszeg
késhegynyi sáfrány
2 kisebb babérlevél
kb 10 szem köménymag
só, csipet cukor

Először is, előveszem a létező legnagyobb lábosomat. Belerakom a húst és a csontot (a velőscsont végeit sóba szoktam mártani, hogy a velő ne folyjon ki) , beleszórom a feketeborsot, gyömbért, köményt, babérlevelet, fokhagymát, a félbevágott vöröshagymát beleszúrva a szegfűszeget, és felöntöm annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Forrásig hevítem lassú tűzön, még fél órát fő így, aztán hozzáadom a hosszában negyedekre vágott gyökérzöldséget, a kisebb darabokra vágott zellert, a kelt, a paprikát, sózom (inkább többször utánasózom, nehogy túl sokat tegyek bele), csipet cukrot teszek bele, hogy kihozza az ízeket, színezem a sáfránnyal és lassú gyöngyöző forralással készre főzöm (kb. 3 óra).Lehabozni nem szoktam, mert ettől még nem lesz zavaros. Néha pár fej gombát is főzök bele, de akkor nem lehet sokáig tartogatni a levest.

A velős csontból a velőt előételként fokhagymás pirítóssal kínálom, eléggé antiszociális kaja, de orrdugulás ellen a fokhagyma miatt még jó is lehet.

A levest általában cérnametélttel esszük, tálalásnál még zöldség jár mellé. A tésztát sosem a levesben főzöm ki, hanem külön, mert a leves a belefőzött tészta miatt hamarabb megromlik, ráadásul a tészta meg is issza a levet.  A főtt marhát krumplival és mártással – főként almás tormával, esetleg kaporszósszal -  fogyasztjuk második fogásnak.

Almás tormamártás

A levesben főtt marhahús
3-4 szép savanykás alma
ecetes vagy tejszínes torma 1-2 evőkanállal, esetleg frissen reszelt torma
tejföl

a tálaláshoz húslevesben főtt krumpli (személyenként kb. két közepes darab)

A marhahúst a levesben felmelegítjük szépen lassan, ezzel egyidejűleg a levesből lemerünk annyit, amennyiben a krumplit megfőzhetjük, és eziránt intézkedünk is. Amíg ez tart, elkészítjük az almás tormát. Az almákat meghámozzuk, kivesszük a csutkáját, és nagylyukú reszelőn lereszeljük, a levét kinyomjuk és megisszuk. Hozzátesszük a tormát és annyi tejfölt, hogy sűrű mártást kapjunk. Sóval ízesítjük és betesszük a hűtőbe, hogy kicsit érjenek az ízek.
Ha a hús és a krumpli elkészül, tálalunk: a húsból szép szeleteket vágunk, mellérakjuk a krumplit. A húsra szoktam önteni egy evőkanálnyi levest is. A mártásból mindenki vesz magának, amennyit akar, általában az fogy el először, de ez nem is baj, mert ha túl sokáig őrizgetjük, az alma levet enged, és akkor már nem olyan finom.

Aki frissen reszelne tormát, szerezzen be valamilyen védőfelszerelést, mert brutálisan könnyeztet, de megfázottaknak akár terápiaként is tudom javasolni a tormareszelést.

Hagymatea

Köhögésre tökéletes, én ráadásul még szeretem is az ízét.

2 evőkanál cukor
1 fej vöröshagyma
1 fej vöröshagyma héja
fél liter víz

A cukrot karamellizálom (lábosban minden nélkül megpirítom), majd beleteszek egy héjastól felszeletelt hagymát és egy másik hagymának a héját. Felforralom, megvárom, amíg a pirított cukor feloldódik, picit hűlni hagyom és leszűrve fogyasztom. A hatás fokozására lehet bele kakukkfüvet is tenni.

Gyömbértea

3-4 cm friss gyömbérgyökér
fél liter víz
az ízesítéshez méz/cukor és citrom

A gyömbért meghámozom, szeletekre, majd kis darabokra vágom. Felöntöm a vízzel és fél óráig forralom. A kapott főzetet hagyom kicsit visszahűlni és citrommal, mézzel ízesítve kínálom. Aki bírja az erőset, főzhet bele egy chiliaprikát, aki viszont szereti a fűszereket, a gyömbér forralásánál tehet a vízbe fahéjat, szegfűszeget vagy szegfűborsot, netán csillagánizst.

Hagymaleves

Oreille írta, hogy náluk a hagymaleves a gyógyszer a megfázásra, ezért most én is írok egy receptet hozzá.

Hozzávalók:

négy nagy fej hagyma
egy gerezd fokhagyma
egy mokkáskanál szárított kakukkfű
egy ág rozmaring
egy evőkanál cukor
két evőkanál borecet
egy liter húsleves
két deci száraz fehérbor (ez elmaradt)
két csapott evőkanál liszt
5 dkg vaj
olívaolaj
só, feketebors

A tálaláshoz:
fejenként egy szelet kenyér
fejenként egy szelet sajt

A vajat az olívaolajjal felolvasztom, beleteszem a vékony szeletekre vágott hagymát. Szórok rá kakukkfüvet, beledobom a rozmaringot és kb. 20 perc alatt aranyszínűre párolom-pirítom. Ekkor hozzáadom a cukrot és addig keverem, amíg karamellizálódik. Beleöntöm az ecetet és ezzel még két percig párolom, majd a hagymát megszórom a liszttel és folyamatos keverés mellett kb. egy percig pirítom. Ezután felöntöm a borral és a levessel, kevergetem, amíg felforr, utána kis lángon fél órát főzöm.
Tálalás előtt a kenyérszeleteket megpirítom, ráhelyezem a sajtot és a levesestányér aljára fektetem, majd rámerem a forró hagymalevest.

Akinek van megfázás esetére bevált házi praktikája, ne habozzon megosztani velünk!

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket és témajavaslatokat!

Zsuzsi főz