Zsuzsi főz recept gasztronómia köret gabona

Kevésbé ismert gabonaköretekről írok most, nem a megszokott receptes formában, hanem ötletelés szintjén, aztán mindenki előállíthatja ezek alapján a neki tetsző verziót.

 Árpagyöngy, vagyis gersli

Aki evett már sóletet, találkozhatott vele, de ugyanígy előfordul töltött káposztában, rizs helyett is. A gersli nem más, mint hántolt árpa, gabonaféle, amely az összes közül a legtöbb nyomelemet (kálium, kálcium, foszfor) tartalmazza, emellett gazdag vitaminokban ( A, B, E). Kedvező hatású a vércukor-és koleszterinszintre, magas rosttartalma miatt az emésztést is javítja.

Felhasználás előtt este érdemes háromszoros mennyiségű vízbe áztatni, hogy könnyebben megpuhuljon.

Készíthető belőle sós vagy édes kása, ilyenkor annyi vízben főzzük az előre beáztatott gerslit, amennyi ellepi, majd ízesítsük tetszés szerint sóval, zöldfűszerekkel, ha pedig édességre vágyunk, mézzel, cukorral. Ebben az esetben tejben, kókusztejben is főzhetjük, végül gyümölccsel gazdagíthatjuk. A sós változatba keverhető bármilyen párolt zöldség, de úgy is készíthetjük, mint a rizsköretet: hagymán megfuttatunk például gombát, ezen kicsit pirítjuk az árpát, felöntjük, és így főzzük puhára.

Rizottónak is kiváló, Olaszországban az árparizottót orzottónak hívják. 25 deka árpához kb. másfél liter alaplét vegyünk a felöntögetéshez.

Levesbetétnek, és raguk, egytálételek dúsítására is kiválóan használható.

 Zsuzsi főz recept gasztronómia köret gabona

Cukkinis-gombás gersliköret

  • 25 dkg gersli
  • egy kisebb cukkini
  • 15 dkg gomba
  • egy közepes fej hagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • fél csokor kapor (vagy petrezselyem)
  • pár ág kakukkfű
  • citrom (elhagyható)

Az árpagyöngyöt előző este beáztatom. Az étel készítése előtt szitában hagyom lecsöpögni. A hagymát felaprítom, az olívaolajon üvegesre párolom. Ekkor rádobom a felkockázott cukkinit és gombát, beleszórom a felaprított zöldfűszereket, kevés sóval ízesítem, és öt percig sütöm-párolom. Ekkor hozzáteszem a gerslit, majd pár perc pirítás után felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára párolom. Nem baj, ha egy pici lé marad rajta, ha tálalásig lefedve tartom, felszívja a maradék nedvességet. .(A gersli soha nem lesz olyan puha, mint a rizs, szétfőzni nem igazán lehet, van egy kis ropogóssága.) Reszeltem bele kevés citromhéjat is a végén, amíg még meleg, nagyon jól állt nekiNatúr vagy grillezett húsok mellé tálalom.

A felhasznált zöldségek tetszés szerint variálhatók, érdemes kipróbálni a cukkini-kaliforniai paprika vagy sárgarépa-zeller párosítást. A paprikáshoz fűszerként bazsdalikomot vagy rozmaringot, a répáshoz petrezselymet használok zöldfűszerként.

 Köles

 A köles az egyik legősibb gabonafajta, az árpához hasonlóan igen gazdag ásványi anyagokban, fluort is tartalmaz, ezáltal segít a fogzománc megerősítésében és a fogszuvasodás megakadályozásában. Magas kovasavtartalma miatt az érfalakra, kötőszövetekre, a hajra és körömre igen jó hatással van, emellett szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet.

Leggyakrabban kásaként fogyasztják, ekkor kétszeres mennyiségű tejben vagy vízben 15-20 percig kell főzni. Édes változata mézzel, magvakkal, gyümölccsel dúsítva ideális reggeli lehet.

Párolva is készíthető köretnek, ha másfélszeres mennyiségű vízben lefedve megfőzzük. Ilyenkor nagy lángon felforraljuk, majd takaréklángon főzzük készre, mint a rizst. Ebben az esetben állaga nem kásaszerű, hanem a rizskörethez hasonlóan pergős lesz.

Csíráztatni is lehet, a hajtások salátába, szendvicskrémekbe keverve használhatók.

Hajdina

A hajdina, vagy más néven pohánka illetve tatárka biológiai szemszögből nem gabonaféle, mert a sóskafélék családjába tartozik, elkészítése folytán mégis a gabonák közé szokták sorolni. Szintén nagyon egészséges élelmiszer, Vitamin és ásványi anyag tartalma magas, sok nyomelemet is tartalmaz. Magas P-vitamin tartalma révén védi a szív-és érrendszert, erősíti az érfalakat, csökkenti a magas vérnyomást. Magas rosttartalma miatt emésztésjavító hatású.

Lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Köretként ugyanúgy használható, mint a rizs, ha gyorsan akarjuk puhára főzni, érdemes beáztatni egy-két órára. Ha beáztattuk, elég annyi vízben főzni, amennyi egy ujjnyira ellepi, ha nem áztatjuk, kétszeres mennyiségű vízzel érdemes felönteni. Ez is csíráztatható

Lisztet is őrölnek belőle, ezt érdemes búzaliszttel keverve használni sütemények és kenyér készítéséhez.

Hajdinalisztből palacsinta is készíthető a hagyományos palacsintához hasonlóan, sőt az oroszok kaviárhoz fogyasztott kis kelt palacsintaszerűsége, a blini is hajdinalisztből készül.

Bulgur

A bulgur nem más, mint tört búza, a török és más közel-keleti konyhák kedvelt alapanyaga.

Gyakran lehet vele saláta formájában találkozni, hiszen ebből készül a tabbouleh és a kiszir nevű török saláta is. A kevés idővel rendelkező háziasszonyok álma, mert elegendő dupla mennyiségű forró vízzel felönteni, megvárni, amíg beszívja a vizet és készülhet is belőle paradicsommal, uborkával, olívaolajjal, petrezselyemmel és netán mentával a saláta, de grillezett vagy párolt zöldséggel összeforgatva is kiváló köret lehet. El lehet készíteni úgy is, mint a hagyományos rizsköretet, olajon megfuttatva, kétszeres mennyiségű vízben főzve.

Salátához az egészen apró méretűt, köretként a nagyobb szeműt érdemes venni.

A török változat a tabbouleh-hez képest kevesebb zöldfűszert tartalmaz, viszont van benne paradicsompüré és csili is.

Bulgursaláta

  • 40 dkg bulgur
  • egy csokor újhagyma
  • kis fej hagyma
  • 4-5 paradicsom
  • 20 dkg fetasajt
  • 2 nagy csokor petrezselyem
  • só, olívaolaj
  • két citrom leve
  • őrölt római kömény


A bulgurt mély tálba teszem, 8 dl forró sós vízzel leöntöm, és állni hagyom kb. fél órát. Ezalatt a vizet felszívja, de mégsem lesz ragacsos, pergős marad. Amíg a tört búza ázik, az újhagymát zöldjével együtt felkarikázom, a hagymát felaprítom, a paradicsomot és a fetát kisebb kockákra vágom, a petrezselymet pedig durvára aprítom. Mivel itt a petrezselymet salátaként alkalmazom, harapható darabokban kell maradnia.
Ha a bulgur felszívta a vizet, meglocsolom bőven olívaolajjal, ráfacsarom a citrom levét (ha kell, még fél citrom leve mehet rá ízlés szerint), sózom, megszórom a köménnyel és hozzáteszem a sajtot meg a feldarabolt zöldségféléket. Jól összeforgatom és legalább egy órát pihentetem a hűtőben. Tálalás előtt szobahőmérsékleten tartom legalább fél óráig, mert így az ízek érvényesülek a legjobban.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>