Erre a hétre ismét egy lehetséges ebédmenüt hoztam. Arra törekedtem, hogy a receptek elkészítése ne kerüljön túl sok időbe, és hogy az elkészült ételek szezonálisak, vitamindúsak, és ne túl kalóriadúsak legyenek (ez a tortánál azért nem biztos, hogy sikerült).

A receptek elég eklektikusak, mert az előételnél a választás a keleties-mediterrán hangulatú bulgursalátára esett, a főétel viszont egy wokos egytálétel, amely egyértelműen távol-keleti ízvilágú. A torta pedig saját kreálmány, és a gyerekeim ízlését tükrözi.

Bulgursaláta

Ez az én verzióm a közel-keleti tabbouleh-salátára, amit arab büfékben is gyakran kapni. Ez nem kevés mennyiség, de nem baj, ha marad, mert az ízek még jobban összeérnek, és könnyű vacsoraként, vagy húsok mellé köretként is fogyasztható.

A bulgur nem más mint tört búza, melyet éretlen, vagy már beérett búzaszemekből készítenek, megpárolják, kiszárítják, majd összetörik. Két féle méretben létezik, az egyik fajta nagyon aprószemű, búzadarára hasonlító, a másik pedig inkább a rizshez hasonló.
Előnye, hogy mivel már párolták a késztése során, nem kell főzni, elég, ha dupla mennyiségű vízzel leforrázzuk és állni hagyjuk, amíg a vizet felszívja.

Hozzávalók

40 dkg bulgur
egy csokor újhagyma
kis fej hagyma
4-5 paradicsom
20 dkg fetasajt
2 nagy csokor petrezselyem
só, olívaolaj
két citrom leve
őrölt római kömény

A bulgurt mély tálba öntöm 8 dl forró sós vízzel leöntöm és állni hagyom kb. fél órát. Ezalatt a vizet felszívja, de mégsem lesz ragacsos, pergős marad. Amíg a tört búza ázik, az újhagymát zöldjével együtt felkarikázom, a hagymát felaprítom, a paradicsomot és a fetát kisebb kockákra vágom, a petrezselymet pedig durvára aprítom. Mivel itt a petrezselymet salátaként alkalmazom, harapható darabokban kell maradnia.

Ha a bulgur felszívta a vizet, meglocsolom bőven olívaolajjal, ráfacsarom a citrom levét (ha kell, még fél citrom leve mehet rá ízlés szerint), sózom, megszórom a köménnyel és hozzáteszem a sajtot meg a feldarabolt zöldségféléket. Jól összeforgatom és legalább egy órát pihentetem a hűtőben. Tálalás előtt szobahőmérsékleten tartom legalább fél óráig, mert így az ízek érvényesülek a legjobban.

Csirke rákkal és zöldségekkel 

Gyors ebéd, amit én általában maradékok felhasználása céljából szoktam készíteni. Ha van segítség a hozzávalók darabolásához, az étel 30 perc alatt elkészíthető, de ha nincs, akkor is megvan háromnegyed óra alatt. Ebből az időből a főzés kb. 15 perc, a többi az előkészítésre megy el.

Hozzávalók

50 dkg csirkemell
2 fej hagyma
35 dkg zöldbab (fagyasztott)
egy kis cukkini
15 dkg főtt aprórák
4 gerezd fokhagyma
egy kis chilipaprika
3 cm-es gyömbérdarab
1 dl szójaszósz
egy evőkanál cukor
egy evőkanál gyenge ecet
két evőkanál halszósz
egy evőkanál chiliolaj
olaj

A csirkét vékony csíkokra vágom. A szójaszószba belereszelem a gyömbért és ebben a keverékben egy órát pácolom a húst (ha nagyon sietek, elég fél óra is). A hagymát nyolcadolom, a cukkinit darabokra vágom, a chilit és a fokhagymát durvára aprítom. A zöldbabot forró vízben egy-két percig előfőzöm.
Ha az előkészületekkel megvagyok, a wokban olajat forrósítok és beledobom a felaprított chilit és fokhagymát. Egy percig kevergetve sütöm, ügyelek rá, hogy ne égjen meg. Ekkor kerül bele a csirkemell, a páclével együtt. Maximális fokozaton 3-4 percig sütöm. Ezalatt a cukrot, ecetet, halszószt és a chiliolajat összekeverem, és a húsra öntöm. A fűszerekkel együtt egy-két percig tovább kevergetem, majd kiveszem egy tálba. A wokba egy-két evőkanál olajat öntök és beledobom a hagymát, cukkinit és a zöldbabot. A zöldségeket addig sütöm kevergetve, amíg roppanós-puhák nem lesznek. Ha megvan, visszaöntöm a csirkét a wokba, beledobom a rákot és 2-3 perc alatt folyamatosan kevergetve összeforrósítom az ételt. Ha kevés lenne a lé alatta, adok hozzá még szójaszószt. Magában, vagy rizzsel, esetleg főtt kínai tésztával tálalom.

Kakaós eperkrémes torta 

Ez a desszert a lányom névnapjára készült, és olyan sikere volt, hogy úgy gondoltam, megosztom veletek is. A piskótája sima kakaós vizes piskóta, a krémje joghurtos-mascarponés-epres, nem nehéz, és inkább savanykás, mint édes. Az elkészítésénél majdnem történt egy kis malőr, mert a viszonylag sok krémhez kevésnek tűnt a zselatin, de egy csomag épp kéznél levő habfixálóval sikerült megoldani a problémát.

Hozzávalók

A tésztához

4 tojás
20 dkg cukor
9 evőkanál víz
egy sütőpor
12 dkg liszt
3 dkg keserű kakaópor 

A krémhez

25 dkg eper
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
egy kis pohár natúr joghurt
6 evőkanál cukor
egy evőkanálnyi citromlé
egy Dr. Oetker Zselatin fix (hidegen keverhető) + egy csomag habfixáló vagy 2 zselatin fix 
A tetejére eperszemek 

Először a torta alapját készítem el. Ehhez a tojások sárgáját habosra keverem a cukorral, kanalanként hozzáadom a vizet, utána a kakaóval, sütőporral elkevert lisztet, végül pedig a kemény habbá vert tojásfehérjét.

Sütőpapírral bélelt, kb. 24-25 centi átmérőjű kapcsos tortaformába öntöm, és előmelegített 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütöm. Rácsra téve kihűtöm, majd két lapra vágom.

A krémhez az epret a cukorral és a citromlével botmixer segítségével pépesítem, hozzákeverem a szobahőmérsékletű mascarponét, meg a joghurtot. A tejszínt a zselatinnal és habfixálóval kemény habbá verem (ha túl keménynek tűnik, a végén kevés epres krémmel lazítom), és összeforgatom az epres-mascarponés résszel. Az alsó tortalapot megkenem a krémmel (nem kell sajnálni), végül körbekenem vele az egész tortát. Egy éjszakára a hűtőbe teszem, másnap, tálalásnál eperszemekkel díszítem.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat !

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?