Múlt héten valamelyikőtök tortához kért citromkrém receptet. Ő adta az ötletet ehhez a poszthoz, ugyanis most citrusfélékkel készült ételek receptjeit hoztam.
Hálás téma most, a szezonban, hiszen hatalmas mennyiségben áll rendelkezésre citrom, narancs, mandarin és grapefruit, de máskor is jól jöhetnek ezek a receptek, mert szerencsére egész évben kaphatók ezek a savanykás gyümölcsök.
Kedvező élettani hatásukról, tápanyagtartalmukról most nem fogok írni, mert úgy gondolom, ezzel mindenki tisztában van, ezért nem is szaporítom tovább a szót – vagy inkább betűt –, jöjjenek a receptek.
Citrusos saláta
Hozzávalók
személyenként két marék vegyes salátalevél (jégsaláta, endívia, frisée, radicchio)
egy érett avokádó
egy piros chili
egy citrom
egy pink grapefruit
egy nagy csokor petrezselyem
só, csipet cukor
A citromról és a grapefruitról teljesen levágom a héját, és a keserű fehér részt. A gyümölcshúst felkockázom, tálba teszem, ráöntöm a felfogott levet is. Sózom, egy csipet cukorral szelídítem az ízét, hozzáadom a felkarikázott chilit és a nem túl apróra vágott petrezselymet. Az avokádót meghámozom, magját kiveszem, felkockázom és a gyümölcshöz keverem. Ezt a salsa-szerű keveréket tálalásig behűtöm. Tálalás előtt a tányérokra két marék salátalevelet halmozok és rákanalazom a gyümölcsös keveréket.
Citromos-zöldfűszeres fűszervaj
Hozzávalók
10 dkg vaj (ez általában igen hamar elfogy)
1 nagy csokor petrezselyem
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
pár tekerés frissen őrölt bors
só
néha teszek bele egy gerezd fokhagymát
Expressz-recept: A szobahőmérsékletű vajat az összevágott petrezselyemmel és a többi belevalóval összekeverjük-gyúrjuk. Kevéssé pepecselősök- mint én - tegyék tálba, akik azt szeretnék, hogy jól nézzen ki, vizes kézzel hengert formálva tekerjék fóliába és úgy hűtsék szilárdra. Forró hússzeletre ráolvasztva tálalom.
Halfilé baconnel és narancsmártással
Hozzávalók
személyenként egy szelet vastaghúsú halfilé (jelen esetben ördöghal)
20 dkg bacon
7 dkg vaj
4 dl tejszín
2 narancs
4 cm-es gyömbérdarab
csipet cukor
fél csokor petrezselyem
A halat gyengén besózom, baconnel körbetekerem és a végét meg is tűzöm, nehogy levetkőzze a szalonnát a sütés alatt. 2 dkg vajjal vékonyan kikent tepsire fektetem. Ebben az állapotában hűtőbe tehető, ha nem készítjük el rögtön. Ha éhesek vagyunk, előmelegített 170 fokos sütőben 12-15 percig sütjük, attól függően, milyen vastag a hal.
Közben elkészítem a mártást, amely gyakorlatilag csak a hozzávalók összefőzéséből áll.
A maradék vajon megfuttatom a feldarabolt gyömbért, hozzáadom a narancsok kis kockákra vágott húsát és lereszelt héját, majd felöntöm a tejszínnel. Kis lángon 5-10 percig forralom, amíg a gyömbér és a narancs kellően megízesíti a tejszínt, ízlés szerint ízesítem sóval és egy csipet cukorral, a végén pedig beleszórom a felaprított petrezselymet . Párolt rizzsel vagy krumplipürével és a mártással tálalom a halat.
Főtt mandarinos torta (Nigella receptje)
Hozzávalók
4-5 mandarin (kb 38-40 dkg)
6 tojás
22,5 dkg cukor
25 dkg őrölt mandula (a felét lisztre cseréltem)
egy teáskanál sütőpor
A mandarinokat lábosba teszem, annyi hideg vizet engedek rájuk, amennyi ellepi, majd addig főzöm, amíg teljesen megpuhulnak – ez kb. egy óra. Ha ez megtörtént, minden gyümölcsöt kettévágok, kiszedem a magokat, majd aprítógépben egyneművé aprítom, úgy, ahogy vannak, héjastól-mindenestől.
Egy tortaformát kivajazok-lisztezek, vagy sütőpapírral kibélelek, a sütőt 190 fokra előmelegítem. A sütemény többi hozzávalóját robotgéppel összekeverem, legutoljára adom hozzá a mandarinkeveréket. A tésztát az előkészített formába töltöm és tűpróbáig (45-50 perc) sütöm. Rácson hagyom kihűlni, majd tálalom.
Tejszínes narancskehely
Hozzávalók
2 nagyobb narancs
1 kis lime
25 dkg mascarpone
2 evőkanál sárgabaracklekvár
kb. 1 dl tejszín
narancslikőr(elhagyható)
1 evőkanál porcukor
A narancsok héját lereszelem egy tálba, majd teljesen leszedem róluk a fehér bundát (késsel vékonyan levágtam). Az egyiket kör alakú szeletekre vágom, a másikat pedig kifilézve apró kockákra. A filézés lényege, hogy a gerezdeket elválasztó hártya közül késsel kivágjuk a gyümölcs húsát. A művelet közben keletkező levet a narancshéjra öntöm, a hulladékból is kinyomkodom a nedvességet, rányomom egy fél lime levét és felolvasztom benne a porcukrot. Beleteszem a narancskockákat is. Hozzáadom a lekvárt, a likőrt a szobahőmérsékletű krémsajtot és csomómentesre keverem, ezután hozzáöntöm a tejszínt. Öblös pohár, vagy kehely alját kibélelem a narancskarikákkal és rákanalazom a krémet és két-három órára behűtöm. Díszítem a megmaradt fél lime-ból vágott szeletekkel. Ebből a mennyiségből két nagy adag készíthető.
Narancsszirupos sütemény
A tésztához:
1 bögre gríz
2 bögre liszt
1 bögre tej+ még fél deci
fél bögre olaj
1 bögre cukor
1 tojás
1 vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
1 nagy narancs
vaj a tepsi kikenéséhez
A sziruphoz:
egy nagy narancs
egy rúd fahéj
fél citrom leve
130 gramm cukor
250 ml víz.
Az olajat a cukorral és a tojással robotgéppel habosra keverem. Belenyomom a narancs levét, lereszelt héját, hozzáadom a vaníliáscukrot, sütőport, grízt, lisztet, tejet, összekeverem. Kivajazott tepsiben előmelegített sütőben 180 fokon megsütöm.
Míg a tészta sül, elkészítem a szirupot. A cukrot lábasba öntöm, belereszelem a narancs héját, majd belenyomom a levét, hozzáadom a citromlét és a fahéjat, ráöntöm a vizet, elkeverem és sziruposra főzöm. Ez kb. 25 perc volt nálam.
A kisült, még meleg tésztát hurkapálcikával jól megszurkálom és a meleg, de nem forró szirupot ráöntöm úgy, hogy a lyukakba is belefolyhasson. Kihűtöm, majd tálalom. Én még hűtőszekrényben is hűtöttem tálalás előtt, így jobban összeértek az ízek.
Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!
Zsuzsi főz
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?