Itt az ideje a karácsonyi készülődésnek, ezért úgy gondoltam, hogy erre a hétre előre elkészíthető aprósüteményeket hozok. Nálunk évről-évre 4-5 féle sütemény készül, vaníliás kifli és isler mindig van, de ezek mellé minden évben sütök valami újdonságot is. Így került be a repertoárba például a rugelach, az én kedvencem, amihez viszont én fogok idén is ragaszkodni, annyira finom. Nem írnék többet, következzenek a receptek.

Barackos mandulás aprósütemény

Hozzávalók:

100 g aszalt sárgabarack
100 g liszt
100 g darált mandula
1 tojás
75 g lágy vaj
50 g cukor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vanília-kivonat

A sárgabarackot nagyon apróra vágom, félreteszem. A barackon kívüli hozzávalókból robotgéppel tésztát keverek, utoljára hozzákeverem a barackdarabokat is. A sütőt 180 (légkeverésnél 160) fokra előmelegítem. Sütőpapírral kibélelt sütőlemezre két kiskanál segítségével diónyi halmokat szaggatok a masszából és kb. 13-15 perc alatt világosra sütöm őket. Rácson hagyom kihűlni a süteményeket és jól záródó dobozban tárolom, hogy minél tovább elálljon (már ha lesz olyan, aki ezt hagyja.)

Mandulás-cseresznyés keksz-(alaptészta)

Hozzávalók:

20 dkg liszt
1 mokkáskanál őrölt fahéj
egy narancs reszelt héja
csipet só
10 dkg lapra vágott mandula
8 dkg aszalt feketecseresznye
18 dkg puha vaj
7+4 dkg kristálycukor
egy tojás

A lisztet a fahéjjal, sóval, narancshéjjal összekeverem, hozzáadom a mandulát és az aszalt cseresznyét is.

A puha vajat a 7 dkg cukorral jól kikeverem, és beleforgatom a lisztes keveréket, majd jól eldolgozom. A tésztából két csinos, kb. 4 cm átmérőjű rudat formázok, és fél órára bedobom a fagyasztóba, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

A maradék cukrot rászórom egy sütőpapírra. A fagyasztóból kivett rudakat körbekenem felvert tojással, majd meghempergetem a cukorban. Ezután kb. 1 cm vastag szeleteket vágok a rudakból, sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, és előmelegített 160 fokos (légkeveréses) sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm.

Ezt az alapot tetszés szerint lehet variálni, mandula helyett mehet bele durvára vágott dió vagy csokoládé, az aszalt cseresznye helyett meggy, barack, kandírozott narancs, fűszerként lehet szegfűszeget, kardamomot használni.

A tésztarudakat akár több héttel előre is el lehet készíteni, amikor kekszet akarunk sütni, pár óra alatt kienged (ne olvasszuk fel teljesen) és már mehet is szeletelés után a sütőbe.

Fahéjas csillagok  - Zimtsterne (Good Food recept)

Hozzávalók:

2 nagy tojásfehérje
egy citrom reszelt héja és egy teáskanál citromlé
20 deka porcukor+ a nyújtáshoz még porcukor25 deka darált mandula
két teáskanál őrölt fahéj
egy teáskanál őrölt gyömbér

A sütőt előmelegítem 150 (légkeverésen 130 fok, hagyományos sütőben 2-es fokozat) fokra. A tojásfehérjét mély tálban elkezdem robotgéppel felverni habosra, hozzáadom a citromlét és lágy habbá verem. Közben fokozatosan adom hozzá a porcukrot, és egészen addig folytatom a műveletet, amíg kemény habot nem kapok. A hab negyedét félreteszem, a többihez pedig hozzákeverem a mandulát, fűszereket, citromhéjat. Ha kész, egy sütőpapírt meghintek porcukorral, ráteszem a tésztát, majd egy másik sütőpapírt, és így nyújtom fél centi vastagra.

Nyújtás után nagyobb csillagformával kiszaggatom, sütőpapíros tepsire rendezem (fémlapáttal könnyű alányúlni és áthelyezni). A félretett habból minden sütire kenek egy keveset úgy, hogy teljesen befedje a darabokat. Ha a hab túl sűrű, pár csepp vízzel elkeverve könnyebben kenhető. 12-15 perc alatt megsütöm, ennyi idő alatt a máz megszilárdul, de nem pirulhat meg. Ha kihűlt, fémdobozban tárolom, két hétig biztos eláll.

Margarétás linzer

Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
csipet só
vaníliakivonat

pikáns lekvár (nálam házi meggy) a töltéshez

A fenti hozzávalókból tésztát gyúrok. Nem vacakolok vele sokáig, nem dolgozom ki nagyon, mert állítólag akkor nem lesz elég omlós (ki tudja) . Felhasználáskor a tésztát kinyújtom, tetszőleges kiszúróval kiszaggatom, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 6-8 perc alatt világosra sütöm. A széleinek sem szabad megbarnulnia, mert nem lesz túl szép. A kihűlt süteményekből kettőt-kettőt a lekvárral összeragasztok. Fémdobozban tárolom további felhasználásig.

Ez egy alaprecept, a liszt egyharmada bármilyen őrölt csonthéjassal helyettesíthető, a töltésnél pedig bármilyen krémet is használhatunk, csak ne legyen túl folyós. A süteményeket étcsokival, porcukros mázzal, díszítőcukorral lehet díszíteni, vagy egyszerűen csak porcukorral megszórva kínálni.

Isler (F. Nagy Angéla recept)

Hozzávalók:

15 dkg liszt
15 dkg vaj
8 dkg porcukor
8 dkg darált mandula
fél citrom reszelt héja
a töltéshez házi baracklekvár

A mázhoz
10 dkg étcsoki (60%-os)
5 dkg vaj

A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd legalább egy órát pihentetem a hűtőben. Utána lisztezett munkalapon nagy imádkozás közepette vékonyra (max 5 mm) nyújtom, tetszőleges méretűre szúrom ki (én Rémy Martin konyakospohárral csináltam), és légkeveréses sütőben 160 fokon világosra sütöm kb. 10-12 perc alatt.

A kihűlt korongokat páronként baracklekvárral összeragasztom és csokimázzal vonom be. Ehhez gőz felett megolvasztom a csokit, majd belekeverem a vajat.

Takarékos módon úgy vonom be a sütit mázzal, hogy egyik kezemben széles pengéjű kést fogok, amire egyenként rárakom az islereket, a másik kezemben tartott kiskanállal pedig öntöm rájuk a mázat, mindezt a lábos felett, így nem megy kárba a máz. Rácsra téve hagyom, hogy megdermedjen a máz, majd fémdobozban tartom. A sütemény másnapra puhul át a lekvár és a csoki hatására.

Rugelach

Hozzávalók a tésztához:

12 dkg krémsajt (Philadelphia cream cheese)
12 dkg vaj
3 púpos evőkanál cukor
15 dkg liszt
csipet só

A töltelékhez

5 dkg barna cukor
2 evőkanál sima cukor
2 teáskanál fahéj
10 dkg dió, durvára vágva
6 púpos evőkanál baracklekvár

A tetejére

egy tojás+ 2 evőkanál tej

A tészta hozzávalóit összegyúrom és legalább egy órára (de jobb, ha tovább) hűtőbe teszem. Nem kell megijedni, elég ragadós a tészta. A hűtés után a tésztát elfelezem, mindkét darabból 20-25 centi átmérőjű kört nyújtok, amit megkenek 3-3 evőkanál lekvárral, és megszórom 5-5 deka dióval, majd tenyérrel picit rá is nyomkodom. A köröket 12 cikkre vágom, a cikkeket a szélesebb oldalától feltekerem. A kifliket sütőpapíros tepsire fektetem, megkenem a tejes tojással, és 180 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöm. Érdemes többet csinálni, mert nagyon eteti magát, nálunk ez volt a tavalyi év slágere, idén is sütök majd.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat:-)

Ui.: A kommentekre lehet, hogy késve fogok válaszolni, mert holnap disznót vágunk.

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?