lombik

A tavaszi csoport sikerén felbuzdulva október 4-én újraindul a Bibék a pácban lombikos önsegítő kör. Mire számíthat, aki velünk tart? Elsősorban szeretetteljes, megértő sorstársi közösségre. Arra az érzésre, hogy „tudom, miről beszélsz”.… és sok-sok beszélgetésre.

Előző csoportunk egyik résztvevőjét idézve:

„Azért szerettem ezt a csoportot, mert mindenki tudta, hogy szabadon vállalhatja önmagát, nem kellenek tabuk, minden köztünk marad. Látni azt, hogy mások hogyan élik meg ugyanazt a nehézséget, küzdést, érzelmet, s hogy mindezt hogyan kommunikálják nagyon elgondolkodtató volt, s gyakran segített újraértékelni a dolgokat. Erőt és lendületet adott, máskor megnyugvást.”

Átbeszéltük, mit jelentenek a lombikprotokoll elemei, mire figyeljünk, miért és hogyan kell betartani ezeket. Melyek a nehézségek, más hogyan éli meg? Mit olvassunk a témában és mit ne? Kinek milyen stressz-kezelési technikái vannak? Mennyire nyitott a férj a beszélgetésre? Mennyire tud és akar részt venni lelki síkon a lombikkezelésben? Neki milyen kérdései, kételyei vannak? Mikor és mennyire avassuk be a családot? Érintettünk egy nagyon fontos témát is: mitől nő a nő? Milyen társadalmi elvárások között élünk? Melyek a saját elvárásaink? Hogyan tudod magadat teljes értékű nőnek, embernek érezni gyerek nélkül? Milyen jogaid, kötelességeid vannak munkavállalóként a törvény előírásai szerint?

Néhány résztvevőből ugyan még elutasítást váltott ki, de kötelességünknek éreztük felvetni azt a lehetőséget is: mi van, ha nem sikerül egyetlen lombikos beavatkozás sem? Nyíltan beszélgettünk az örökbefogadásról, mint alternatíváról.

Voltak meghívott vendégeink is: a pszichológus hölggyel legszívesebben reggelig beszélgettek volna a résztvevők. Valamint egy lombikos anyuka sikertörténetét hallgattuk meg és ő is millió kérdést kapott.

Foglalkoztunk az önismerettel is, tesztek és játékos feladatok segítségével.

Jöttek-mentek az információk, sokat nevettünk és bizony néha a zsebkendő is előkerült, talán néhány barátság is szövődött.

Nincsenek mindenre válaszaink, de mindenki elmondhatja, hogy neki ez mennyire nehéz… vagy mennyire könnyű, és egymás eseteiből csíphetünk el jó ötleteket, gondolatokat, adhatunk tanácsot, ha igényli a sorstársunk…

Velünk tartasz október 4-től 10 héten át?

Bibék a pácban

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?