Sok szülő vet be mindent, hogy gyermeke a kiválasztott iskolába kerüljön. A Magyar Nemzet cikke szerint legtöbben az iskola körzetébe jelentkeznek be rokonhoz, ismerőshöz, hiszen így van a legnagyobb esélye annak, hogy a gyereket mint körzetben lakót felveszik a kinézett intézménybe. A trükközés oka az is, hogy a szülők attól félnek, ha a körzetes iskolában túl sok a hátrányos helyzetű gyerek, a sajátjuk nem fog tudni megfelelően fejlődni.

Gyakori, hogy lakcímváltoztatás módszerével kerülnek falusi gyerekek városi iskolákba, a fővárosban pedig a művészeti vagy egyéb magasabb szintű képzést nyújtó iskolák körzetében ugrik meg a „beköltözők” száma a beiratkozási időszak környékén. Hasonló a helyzet az óvodák esetében, ahol szintén bevetik a lakcímtrükköt a szülők, hogy az általuk legjobbnak vélt óvodába nyerjen felvételt a gyerek.

A trükköző szülőkkel szemben az iskolák és az önkormányzat tehetetlen, a lakcímkártyát ugyanis kötelesek elfogadni, még akkor is, ha a kártyát csak néhány nappal azelőtt állították ki. A lakcímváltoztatás okát ugyanis nem vizsgálhatják. A lapnak több önkormányzatnál úgy nyilatkoztak, hogy nagy túljelentkezés esetén megnézik, hogy egy gyanúsan friss lakcímkártyánál a lakcímre hány családot jelentettek be.

Az iskolák első körben azokat a jelentkezőket veszik fel, akik az iskola körzetébe tartoznak, a körzeten kívüli gyerekek csak akkor kerülhetnek be, ha marad elég férőhely, közülük is sorsolással választanak.   

Te trükköznél/trükköztél lakcímkártyával, hogy gyerekedet felvegyék a kiválasztott intézménybe?

Tünde