Törvénysértő az óvodák nyári bezárása, a szülőknek az önkormányzatnál kell kérvényezniük a nyárra a gyermekük nappali ellátását - közölte a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerdán az MTI-vel.

'Christmas kindergarten show.' photo (c) 2010, Remus Pereni - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

A szervezet kiemelte, hogy a települési önkormányzatok kötelező feladata a dolgozó szülők gyermekeiről való személyes gondoskodás a nyári szünet idején.

Hozzátették: a gyermekek napközbeni ellátása gyermekjóléti alapellátás, amely megszervezhető nyári napközis táborban és más alternatív módon is, de az önkormányzati fenntartók többsége pénzhiányra hivatkozva kevés férőhellyel vagy egyáltalán nem szervez ilyen szolgáltatásokat.

A közlemény szerint az óvoda - a szülők igénye alapján - egész évben folyamatosan nyitva tartó nevelési intézmény, azt egy napra sem lehet bezárni. Ha az óvodapedagógus a szabadságát nyáron veszi ki, akkor gondoskodni kell a helyettesítéséről, nem a gyermekeket kell utaztatni egy másik távolabb levő óvodába - közölte az egyesület.

MTI

Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke úgy véli: mivel a szülőkkel előzetesen megbeszélik a szünet időpontját, a legtöbben ekkor veszik ki szabadságukat, így az ügyeletes óvodák iránt nincs nagy érdeklődés. 

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint az önkormányzatoknak nem kötelessége a nyári táboroztatás. "Kötelezettség arra van, hogy azok a szülők, akik dolgoznak, be tudják adni a gyereküket valamilyen foglalkozásra. Általában ez nem az iskola keretei között van; az önkormányzatok megtalálják ennek a helyét, ahol például focizni, szabadidős programokat lehet folytatni." - nyilatkozta az InfoRádiónak.

Az oktatási államtitkárság a gyerekfelügyelet nehézségei miatt fontolgatja a tízhetes nyári szünet időtartamának csökkentését.