A rádióban hallottam a minap, hogy 27-én szinte ugyanakkora számban rohamozták a kereskedőket a vásárlók, mint a leghúzósabb karácsonyi bevásárlós napokon.

 3photo © 2009 Zechariah Judy | more info (via: Wylio)

Én nem tudom, milyen ajándék az, amitől ilyen nagy számban igyekszik szabadulni a megajándékozottak népes serege.

Mindenesetre, azért jó tudni, hogy ha egyszerűen csak nem tetszik az ajándék, akkor a csere lehetősége mindig a kereskedő jóindulatán múlik, ugyanis ilyenkor nem hibás termékről van szó.  Általában a vásárlás után 3 napon belül lehet mindenféle ok nélkül a termékek cseréjét kérni, bár így az ünnepek táján a karácsony utáni 3 nap a gyakorlat. Online vásárlásnál 8 munkanapon belül bármilyen ok miatt visszaküldhető a termék a szabályok szerint, a kereskedő pedig visszaküldi a pénzt. Bár sok helyen kapunk szóbeli ígéretet a majdani csere lehetőségére, azért ha gyanakvóak vagyunk és semmiképp sem szeretnénk lyukra futni, akkor a blokk hátuljára írassuk rá, hogy „cserélhető” és kérjünk egy mindenható pecsétet is az íráshoz – jövőre…

Persze más a helyzet, ha jó magyar szokás szerint valami nagy, de a helyszínen nem kipróbálható háztartási cikket kaptunk.  Mondjuk az anyóstól, aki szerint nem kellő fehérségű a ruha, amit az édes fiának mosunk és annak biztos a régi, általunk olyannyira kedvelt mosógép az oka, persze a mi amatőrségünk mellett. Ilyenkor a hibás árura természetesen vonatkozik a garancia. Jó tudni, hogy a 10 kg-nál nehezebb áru szállítási költsége az eladót terheli ebben az esetben.

De gondolom, lehet visszacserélni játékot is,  bár azt nem tudom, hogy lehet a gyereknek megmagyarázni Jézuska vonatkozásában. Ti cseréltetek már vissza ajándékot? Volt már olyan, amit annyira rühelltetek, hogy nem maradhatott a lakásban? Volt már olyan, ami annyira borzalmas volt, hogy úgy éreztétek, nem tudnátok vele egy fedél alatt élni? Vagy esetleg elképzelhetetlennek tartottátok, hogy azt a gyerek valaha is a kezébe vegye? Én még soha, bár általában kisebb értékűeket kapok a távol élő rokonoktól, ahová a benzinköltség is eleve felérne az ajándék árával, meg hát nem is tudom, kicsit szégyellném magam.

RR